Ο Τζόνσον φεύγει - το Brexit μένει

19 Ιαν 2022

Η αποκάλυψη της γελοιότητας και της απόλυτης ανευθυνότητας της πολιτικής καρικατούρας που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού στη Ντάουνινγκ στριτ δεν είναι παρά η φυσιολογική κατάληξη της μεγάλης περιπέτειας της Μ. Βρετανίας που ξεκίνησε το 2015 και την οδήγησε εκτός Ευρώπης. Τότε που ένας άλλος ανεύθυνος πρωθυπουργός, ο συντηρητικός Κάμερον, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές με την ψήφο και των ευρωσκεπτικιστών υποσχέθηκε, αν νικήσει, να προκηρύξει δημοψήφισμα για την έξοδο ή μη της χώρας του από την Ενωμένη Ευρώπη.

Το δημοψήφισμα χάθηκε γιατί, στο μεταξύ, την υπόθεση της νίκης του Brexit είχαν αναλάβει δυο κορυφαίοι βρετανοί λαϊκιστές, ο Νάιτζελ Φάρατζ και ο Μπορίς Τζόνσον. Επωφελούμενοι της αμηχανίας του Κάμερον που είχε χάσει πλέον το παιχνίδι και της παθητικής και αμφιλεγόμενης στάσης του αντιευρωπαϊστή αρχηγού των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, έπεισαν τους Βρετανούς, τους Άγγλους κυρίως, ότι το «νησί» δεν είχε καμιά δουλειά με την υπόλοιπη Ευρώπη και ότι στην έξοδο τους περίμενε ο Παράδεισος.

Ο Φάρατζ αποσύρθηκε προνοητικά από το προσκήνιο, περιμένοντας ίσως μια καλύτερη ευκαιρία ενώ ο Τζόνσον έδρεψε τους καρπούς του λαϊκισμού του ως το τέλος καταφέρνοντας να εκλεγεί πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019. Ήταν, όπως αποδείχτηκε, η χειρότερη επιλογή που μπορούσαν να κάνουν οι βρετανοί ψηφοφόροι σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της ιστορίας τους. Στην περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης των όρων του Brexit και των χειρισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο πρωτεργάτης του Brexit Τζόνσον απέτυχε παταγωδώς και στις δύο περιπτώσεις. Η συμφωνία αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ευρώπη αποτελεί την αδιάψευστη απόδειξη του τυχοδιωκτισμού και της αλαζονείας του, ενώ η τραγελαφική και αλλοπρόσαλλη στάση του στη διάρκεια της πανδημίας οδηγεί στην πλήρη απαξίωσή του και στην έξοδο.

Για τον Μπορίς Τζόνσον βέβαια, μικρό το κακό. Οι πολίτες της Μ. Βρετανίας όμως καλούνται ήδη να πληρώσουν τα σπασμένα της τραγικής τους επιλογής στο δημοψήφισμα. Καθώς συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει πλέον δρόμος επιστροφής, ας προσπαθήσουν να χτίσουν ένα καινούργιο μέλλον, διαφορετικό από αυτό που τους επεφύλαξε τα τελευταία χρόνια ο λαϊκιστής Τζόνσον.