Οι «χρυσαυγίτες» είναι εδώ!

29 Δεκ 2021

Όλοι εμείς, οι περισσότεροι, αυτοί που ακούσαμε από την πρώτη στιγμή τους ειδικούς, που εφαρμόσαμε από την αρχή όλα τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, δικαιούμαστε να είμαστε αγανακτισμένοι.

Δικαιούμαστε να είμαστε αγανακτισμένοι με όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που επέλεξαν να αγνοήσουν τις συστάσεις και τις οδηγίες παραβαίνοντας επιδεικτικά τους πιο στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπεριφοράς. Ιδιαίτερα με όσους επικαλούνται, τόσο ανεύθυνα, τις πιο ακραίες συνωμοσιολογικές θεωρίες ως προσχήματα για να δικαιολογήσουν την αλλοπρόσαλλη στάση τους.

Δικαιούμαστε να είμαστε αγανακτισμένοι με όλους τους ασυνείδητους επαγγελματίες της διασκέδασης που ενώ έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να συμβάλλουν στη διάδοση του ιού, αγνοώντας συστηματικά τους κανόνες λειτουργίας, διαμαρτύρονται για τα νέα «καταδικαστικά» μέτρα που λαμβάνονται στο χώρο τους.

Δικαιούμαστε να είμαστε αγανακτισμένοι με τις ποδοσφαιρικές ΠΑΕ που μόλις τώρα διαπιστώνουν ότι «το ποδόσφαιρο οδηγείται στο μαρασμό» και που επί μήνες δεν έκαναν τίποτα για την εφαρμογή από τους οπαδούς τους, των υγειονομικών κανόνων στα γήπεδα.

Δικαιούμαστε να είμαστε αγανακτισμένοι με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας που έσπευσε να καταγγείλει τους σατιρίζοντες τον κρίνο της Παναγίας ενώ ένιψε προκλητικά τας χείρας της στο θέμα του ελέγχου της τήρησης των μέτρων σε ένα από τους αποδεδειγμένα πιο επικίνδυνους χώρους για την, μοιραία για τη ζωή, μετάδοση του ιού.

Εκείνο που δεν δικαιούμαστε είναι να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχτεί σε μια από τις χειρότερες συνέπειες που θα μας κληρονομήσει η πανδημία. Πρόκειται για την ανεξέλεγκτη δράση ακροδεξιών στοιχείων μέσα από τους διάφορους «θεματοφύλακες του συντάγματος».

Οι μορφές οργάνωσης, τα συνθήματα και οι θρασύτατες απειλές που εκτοξεύουν παραπέμπουν σε χρυσαυγίτικες μεθόδους και αναβιώνουν μνήμες από τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης. Οι συμπεριφορές αυτές πρέπει να καταδικαστούν κατηγορηματικά από το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και να περιθωριοποιηθούν κοινωνικά. Αν δεν ενεργοποιηθούν άμεσα τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της πολιτείας και της κοινωνίας, ο φασισμός μπορεί να αποδειχτεί πιο ανθεκτικός από τον κορωνοϊό. Και τότε θα είναι πολύ αργά.