Ευχαριστούμε, κύριε Πούτιν!

Μιχάλης Μητσός 07 Μαρ 2014

Ονομάζομαι Μάγια Μίχαλουκ, είμαι μια ρωσόφωνη Ουκρανή και εργάζομαι ως ανεξάρτητη φωτογράφος. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στη Σιβηρία. Εζησα πολλά χρόνια στο Ντονέτσκ, μια ρωσόφωνη περιοχή της Ουκρανίας. Τώρα μένω στο Κίεβο.

Τα παιδιά μου μιλούν ουκρανικά στο σχολείο και με πολλούς φίλους τους, ενώ στο σπίτι μιλάμε ρωσικά. Η δασκάλα του γιου μου μού μιλά στα ουκρανικά. Εγώ απαντώ στα ρωσικά. Ούτε καν προσέχουμε ότι η συζήτηση γίνεται σε δύο γλώσσες.

Καταλαβαίνω ουκρανικά, αλλά δεν τα μιλώ το ίδιο καλά με τα αγγλικά. Δεν με πίεσαν άλλωστε ποτέ να τα μάθω. Στο Λβιβ, στη Δυτική Ουκρανία, οι περισσότεροι μιλούν κυρίως ουκρανικά, αλλά ούτε κι εκεί με στραβοκοίταξε κανείς για τα ρωσικά μου. Στις ανατολικές και νότιες περιοχές, πολλοί μιλούν ρωσικά και δεν υπάρχει καμιά εκστρατεία «ουκρανοποίησης».

Θα αναρωτιέστε τι συμβαίνει στην Κριμαία και χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους με ρωσικές σημαίες. Η εξήγηση είναι εύκολη. Πολλοί στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία δεν θέλουν την προστασία του προέδρου Πούτιν. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που φοβούνται την αναγκαστική ουκρανοποίηση επειδή αυτά ακούνε από τη ρωσική τηλεόραση εδώ και χρόνια. Τα άκουγα κι εγώ όταν ήμουν παιδί. Ο στόχος είναι να πειστούν οι Ουκρανοί ότι είμαστε διχασμένοι, όχι μία χώρα, και ότι ο ασφαλέστερος δρόμος για τις ρωσόφωνες περιοχές είναι να αποσχιστούν και να ενωθούν με τη Ρωσία.

Ο Πούτιν προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση και να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στη χώρα μας. Δεν θέλει να προοδεύσει η ελεύθερη Ουκρανία. Γιατί τότε μπορεί να άρχιζαν να σκέπτονται και οι δικοί του πολίτες ότι είναι δυνατή η ανατροπή ενός τυράννου και η οικοδόμηση μιας ευημερούσας χώρας. Αλλά ο Πούτιν δεν θα πετύχει. Οι Ουκρανοί είναι πιο έξυπνοι από αυτόν και δεν θα αλληλοσκοτωθούν για το ανύπαρκτο πρόβλημα της γλώσσας. Η απόδειξη είναι ότι την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι του (παραδοσιακά ουκρανόφωνου) Λβιβ μίλησαν μόνο ρωσικά όλη μέρα και, σε απάντηση, κάτοικοι του (παραδοσιακά ρωσόφωνου) Ντονέτσκ μίλησαν όλη μέρα ουκρανικά!

Τηλεφώνησα στον φίλο μου τον Γιούρι, στη Συμφερόπολη. Μου είπε ότι φιλορώσοι εξτρεμιστές έχουν βγει στους δρόμους και δίνουν σόου για τις ρωσικές κάμερες, προσποιούμενοι ότι έχουν ανάγκη από προστασία. Μίλησα με τη φίλη μου τη Λούντα στο Χάρκοβο. Μου είπε ότι μεγάλες ομάδες Ρώσων έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία από την άλλη πλευρά των συνόρων: αυτοί είναι που υποθάλπουν την αναταραχή και ύψωσαν τη ρωσική σημαία σε ένα δημοτικό κτίριο.

Πιστεύω ότι η αποστολή στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περίμενε ο ρώσος πρόεδρος: θα ενώσει την Ουκρανία. Κάνατε καλή δουλειά, κύριε Πούτιν. Σας ευχαριστώ!

(Η Μάγια Μίχαλουκ διαδήλωνε στο Μεϊντάν από την ημέρα που ο πρώην πρόεδρος Γιανουκόβιτς απέρριψε το εμπορικό σύμφωνο με την ΕΕ και στράφηκε προς τη Ρωσία. Το κείμενό της δημοσιεύτηκε στο CNN iReport).