Ελπίδα από δυό ηχηρά χαστούκια

Γιάννης Μεϊμάρογλου 08 Νοε 2026

Μια εβδομάδα ήταν αρκετή για να έρθουν τα πάνω κάτω στον πλανήτη. Δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η πρώτη στο Ισραήλ στις 27 Οκτωβρίου και η δεύτερη στην Αμερική στις 3 Νοεμβρίου εξελίχθηκαν σε ηχηρά χαστούκια που ακούστηκαν σε όλη τη γη ανανεώνοντας την ελπίδα για τον τερματισμό των πολέμων που φαινόταν οριστικά χαμένη. Και οι δύο εμπνευστές της επίθεσης στο Ιράν ένοιωσαν το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια τους καθώς απώλεσαν την παντοδυναμία που τους επέτρεπε να αποφασίζουν μόνοι τους για τις τύχες του κόσμου. Οι κάλπες έβαλαν τέλος στην ανεξέλεγκτη εξουσία τους αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργούν ως ασφαλιστικές δικλείδες που μπορούν να βάλουν φρένο στον λαϊκισμό και στον αυταρχισμό της εξουσίας.

Στο Ισραήλ, ο «Μπίμπι» είδε τη μπλοκ με τους ακραίους, υπερορθόδοξους συμμάχους του να χάνει τον έλεγχο της Κνεσέτ. Και μάλιστα με τον χειρότερο γι αυτόν τρόπο αφού οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ όχι μόνο προσήλθαν μαζικά στην κάλπη αλλά αποφάσισαν και να στηρίξουν την μειοψηφική αντιπολίτευση προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στην αυθαιρεσία του Νετανιάχου. Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κατάληξη ως προς το επόμενο κυβερνητικό σχήμα της χώρας, το Ισραήλ γυρίζει σελίδα. Το φρικιαστικό έγκλημα που διέπραξε η τρομοκρατική Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 δεν μπορεί να γίνει σανίδα σωτηρίας ενός υπόδικου πρωθυπουργού που, στο όνομα δήθεν της προστασίας της χώρας του, επιχειρεί να αφανίσει τους άλλους λαούς της περιοχής.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί πολίτες αποδοκίμασαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τον αλλοπρόσαλλο Τραμπ τον οποίο είχαν κάνει MAGA δυο χρόνια νωρίτερα. Το Κογκρέσο - Βουλή και Γερουσία - θα βρεθούν σε δύο μήνες υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών και τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο στον ένοικο του Λευκού Οίκου να συνεχίσει να διεκδικεί το Νόμπελ Ειρήνης και να απειλεί τη Νορβηγία που δήθεν του το στέρησε. Μπορεί, την επομένη των ενδιάμεσων εκλογών, να θύμισε στους συμπατριώτες του ότι εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρός τους αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας κουτσουρεμένος πρόεδρος που δεν θα μπορεί να χαϊδεύει τον Πούτιν με την ίδια ευκολία ούτε να ενισχύει το καθεστώς των μουλάδων με τις επιθέσεις του.

Διαβάστε τη συνέχεια

Πηγή: www.athensvoice.gr