Μακρόν - Λεπέν: Η μάχη για την διαφορά- Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Γιάννης Τσιμπουκίδης 04 Απρ 2022

Εισήλθαμε ήδη στην τελευταία και κρισιμότερη εβδομάδα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι σε σχέση με χθες:

Η πτωτική πορεία του Μακρόν συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το politico.eu η διαφορά μεταξύ Μακρόν- Λεπέν παραμένει 7 μονάδες(27-20),όμως  η πρόβλεψη για τον β γύρο πλέον αλλάζει. Από τις 12 μονάδες διαφορά (56-44) που ήταν η διαφορά μεταξύ των 2 πρώτων, μέχρι την 2/4/22,τώρα πια η διαφορά μειώνεται 2 μονάδες ακόμα (55- 45).Εν προκειμένω δεν πέφτει μόνο ο Μακρόν ,αλλά ανεβαίνει και  η Λεπέν.

Αυτή είναι και η κρισιμότερη στιγμή για τον Πρόεδρο Μακρον,όπως τονίζαμε και χθες.

Πρέπει να ανακόψει την πτωτική του τροχιά και παράλληλα την ανοδική τροχιά της Λεπέν. Κυρίως όμως πρέπει να ανακόψει την βάσιμη εντύπωση που σχηματίζεται σε ένα τμήμα του εκλογικού σώματος ότι δηλ. όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, το ακροατήριο Μακρόν θα αποσυσπειρώνεται, ενώ αυτό της Λεπέν θα συσπειρώνεται.

Η Λεπέν από την άλλη πλευρά συνεχίζει με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα το εκπληκτικό της φινις.

Για τους άλλους υποψηφίους η εικόνα παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την 2/4/22.

Φαινομενικά, ο Μακρόν βελτιώνεται συγκριτηκά με το 2017,αφού τότε, στον α γύρο είχε λάβει 24%, ενώ τώρα λαμβάνει 27%.

Η Λεπέν το 2017 είχε λάβει 21,3% δηλ. είχε απόσταση από τον Μακρόν 2,7 μονάδες. Άρα λοιπόν η θέση της Λεπέν χειροτερεύει, αφού τότε η διαφορά ήταν 2,7 μονάδες, ενώ τώρα αυξάνεται αφού είναι 7. Ολα αυτά όντως συμβαίνουν ,όμως είναι σα να κοιτάζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και όχι όλο το παγόβουνο. Πρώτα απ' όλα η Λεπέν συγκεντρώνει το ίδιο περίπου ποσοστό με το 2017, ενώ ο Ζεμουρ έχει διασπάσει την παράταξη, λαμβάνοντας 10%.Αναμφισβητητα πρόκειται περί άθλου της Λεπέν. Αν δηλ. η Ακροδεξιά ήταν ενωμένη. τότε ο Μακρόν μάλλον θα κατατασσόταν δεύτερος στον α γύρο.

 Παντως αν διατηρηθεί η ανοδική της τροχιά μέχρι την 10/4/22,τότε είναι μάλλον βέβαιο ότι θα ξεπεράσει το 21,3% του 2017.

Κατα δεύτερον ,το 2017,ο αντίπαλος της Λεπέν δεν ήταν ο Μακρον αλλά ο Φ. Φιγιόν, καθώς  με αυτόν δινόταν η μάχη της εισόδου στον β γύρο.Τώρα, ο Φιγιόν δεν υπάρχει ,υπάρχει η Πεκρές η οποία είναι εντελώς ακίνδυνη για την Λεπεν, αφού η απόσταση που τους χωρίζει είναι τεράστια.

Κατά τρίτον ,η Λεπέν στον β γύρο δεν είχε συμμάχους, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος.

Τελος, κατά τέταρτον, ενώ η πολύ μικρή απόσταση μεταξύ Μακρον-Λεπεν το 2017,μας προδιέθετε για οριακή αναμέτρηση στον β γύρο, τελικά αυτό δεν συνέβη αφού η νίκη του Μακρόν ήταν άνετη και με τεράστια διαφορά.

Το 2022 έχουμε την ακριβώς αντίθετη εικόνα, αφού η απόσταση Μακρόν-Λεπεν είναι 6-7 μονάδες,πράγμα που προδιαθέτει για άνετη επικράτηση Μακρόν. Όμως οι υπολογισμοί τόσο του politico.eu όσο και αυτοί του Τhe Economist ,μας αποδεικνύουν ότι η επικράτηση Μακρόν θα είναι πολύ δυσκολότερη, συγκριτικά με το '17, όντας ο ίδιος σε καθοδική τροχιά, ενώ η Λεπέν σε ανοδική.

Το europeelects.eu έδωσε χθες 4/4/22, προθεση ψήφου με ημερομηνία 1/4/22.

Η εικόνα του Προέδρου Μακρόν χειροτερεύει συγκριτικά με το politico.eu, αλλά και τον Τhe Economist.Ο Μακρόν βρίσκεται κάτω από το 27%(26,9%).Η Λεπέν λαμβάνει 20,8%.Οι υπόλοιποι υποψήφιοι λαμβάνουν:

Μελανσον 15,4%

Ζεμουρ10,5%

Πεκρες 9,2%

Ζαντο 5,4%

Ρουσελ3,2%

Ινταλγκο 2,1%

Έτσι η διαφορά μεταξύ Μακρον-Λεπεν είναι 6,1%, ο Μελανσόν κινείται υπεράνω του 15%,ο Ζεμουρ προηγείται καθαρά της Πεκρες, κατοχυρώνοντας 4η θέση και διψήφιο ποσοστό, ενώ η Πεκρές είναι πια μονοψήφια  ,έχοντας απόσταση από τον Ζεμούρ 1,3 μονάδες.