Μια πρό(σ)κληση από τον Γ. Καμίνη

Δημήτρης Καλουδιώτης 07 Απρ 2012

Η πρόταση νόμου του Δημάρχου της Αθήνας, για ένα νέο νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνονται οι δημόσιες διαμαρτυρίες στο κέντρο της πόλης θέτει επί τάπητος ένα από τα σοβαρά προβλήματα της πρωτεύουσας αλλά και της χώρας. Είναι μια πρόταση με πολιτική σημασία.

Βαθμιαία στην μεταπολίτευση η αρχική έκρηξη μαζικών διαδηλώσεων μεταβλήθηκε σε καθημερινές δημόσιες καταλήψεις των πλατειών , των κεντρικών δρόμων και των δημόσιων κτιρίων, τις περισσότερες φορές από μικρές κομματικές και συνδικαλιστικές μειοψηφίες. Και παραδίπλα τους αναπτύχθηκε το φαινόμενο της βίας και της τρομοκρατίας οι λεγόμενοι μπαχαλάκηδες. Η οικονομία , οι δημόσιες υποδομές, η ζωή στην Αθήνα υφίστανται τις συνέπειες. Και η μεταπολιτευτική μας Δημοκρατία, έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα.

Έχει την σημασία του που το μέγιστο αυτό , όπως εξελίχθηκε, πρόβλημα τίθεται τώρα, προεκλογικά, από τον Δήμαρχο. Στόχος του κ. Καμίνη είναι να αναγκάσει τα κόμματα να δεσμευτούν. Θα έλεγε κανείς ότι η προσπάθεια των κομμάτων να αποφύγουν τα ουσιώδη και να πολώσουν την κοινωνία σε δευτερεύοντα ζητήματα δεν περνάει εύκολα. Το παράλληλο μεταναστευτικό για παράδειγμα έχει καταστεί επίσης θέμα της προεκλογικής περιόδου. Και η συμβολή της Δημοτικής αρχής είναι και σ αυτό σημαντική.

Το ρυθμιστικό νομικό πλαίσιο που θέτει ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι καλά επεξεργασμένο και για τα δεδομένα της πρωτεύουσας ήπιο, ανεκτικό και πιο δημοκρατικό σε σύγκριση με την κατάσταση ανομίας που επικρατεί στο κέντρο της πόλης. Παρόμοιο πλαίσιο πρέπει βέβαια να ισχύσει για το σύνολο των πόλεων της χώρας.

Φυσικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις – οι οποίες έχουν επιβάλλει αυτό το πλαίσιο ανομίας στην πόλη και εκπροσωπούνται στο Δήμο της Αθήνας – έσπευσαν να αντιδράσουν σε επίπεδο δημοτικών παρατάξεων πρώτα κι όχι τυχαία. Η παρέμβαση του Δημάρχου έχει πολιτική σημασία ευρύτερη από τον Δήμο του. Γίνεται σε μια περίοδο που οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους. Και θα προτιμούσαν η συζήτηση να παραμείνει σε επίπεδο Δήμου.

Όπως πολλές φορές έχουμε αναφερθεί οι δυνάμεις της συντηρητικής Αριστεράς έχτισαν την ηγεμονία τους στην μεταπολίτευση μέσα από ένα λόγο υπονομευτικό για την δημοκρατική νομιμότητα και πρακτικές διαρκούς παραβίασής της. Δημιουργήθηκαν έτσι βαθμιαία τοπικές ή θεματικές εξουσίες τεμαχίζοντας το ενιαίο της λειτουργίας της καλύτερης Δημοκρατίας που είχαμε ποτέ στη χώρα μας.

Υπάρχει άλλη νομιμότητα στα Πανεπιστήμια, άλλη στις ΔΕΚΟ, άλλη στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, αλλά και άλλη στον Άγιο Παντελεήμονα, άλλη στις καταλήψεις και στις απεργίες όταν αφορά συντεχνίες. Αλλά και άλλη στους κομματικούς σχηματισμούς, τα ΜΜΕ , την Αστυνομία. Στα τελευταία δε χρόνια πέραν της επέκτασης των συμπληρωματικών, στο γενικότερο σύστημα, «μπαχαλάκηδων», ρόλο στην καταστρατήγηση της δημοκρατικής νομιμότητας κατοχύρωσαν και οι δυνάμεις της ακροδεξιάς. Και η χώρα, πολύ περισσότερο το κέντρο της Αθήνας, μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι.

Ο Δήμαρχος της Αθήνας πήρε μια πρωτοβουλία με τεράστια σημασία για το μέλλον της Αθήνας, της Δημοκρατίας, της χώρας.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για όλες τις δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου» να συμπαραταχθούν με την πρωτοβουλία του Γ. Καμίνη. Παραλήπτης είναι και η Αριστερά της ευθύνης όπως αυτοαποκαλείται η ΔΗΜΑΡ. Με την πιστοποίηση καλής μαρτυρίας, με την ευαισθησία που διαθέτει ο ευρύτερος δημοκρατικός χώρος ας πάρει την πρωτοβουλία στα ζητήματα δημοκρατικής νομιμότητας και ασφάλειας του πολίτη. Ας τα πάρει επάνω του και να τα μετατρέψει σε κεντρικά θέματα της πολιτικής αναμέτρησης.

Θα δώσει τον πραγματικό τόνο αποκατάστασης της δημοκρατικής νομιμότητας στη χώρα. Θα διαχωριστεί και θα απομονώσει τις τυχοδιωκτικές πρακτικές και θα δώσει σοβαρό πλήγμα στον ηγεμονεύοντα, στην μεταπολίτευση, λόγο της συντηρητικής Αριστεράς. Θα αναγκάσει και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ, που θωπεύει τις δικές του συντεχνίες οι οποίες συμπρωταγωνιστούν στις καθημερινές ανώφελες πορείες και καταλήψεις στα κέντρα των πόλεων, να τοποθετηθεί υπεύθυνα και δεσμευτικά. Θα αφαιρέσει την ηγεμονία από το δεξιό και ακροδεξιό μπλοκ που θεωρεί τα θέματα τάξης και ασφάλειας δική του ατζέντα. Θα δώσει στις δυνάμεις της ευθύνης και της δημοκρατικής νομιμότητας, λόγο και χώρο πρωτεύουσας παρουσίας.