Πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έως και 11 μονάδες τη διαφορά Μακρόν- Λεπέν

Γιάννης Τσιμπουκίδης 18 Απρ 2022

 O Economist κατά το παρελθόν Σαββατοκύριακο (16-17/4) βρίσκει ότι η διαφορά των 8 μοναδων υπέρ του Μακρον (54-46) παραμένει σταθερή, διαφορά που για πρώτη φορά την εντόπισε την 13/4/22.

Το politico.eu επισης εντοπίζει την ίδια διαφορά μέχρι και την 16/4.

Τέλος,σε μια δημοσκόπηση (14-16/4) που διενήργησε  η Ipsos Sopra Steria , σε δείγμα 1674 ατόμων, η Λεπεν μειώνει κατά 1%την διαφορά (55,5-44,5) , στις 11 μονάδες δηλαδή από τις 12 που ήταν στην προηγούμενη (56-44).
Καθώς έκλεισε η πρώτη προεκλογική εβδομάδα του β γύρου,μπορούμε να συμπερανουμε ότι ο Μακρον έχει ανοίξει την ψαλίδα από την Λεπέν.Σε καμία απολύτως δημοσκόπηση η Λεπέν δεν πήρε προβάδισμα.Απ ο,τι φαίνεται η νίκη του Μακρόν είναι βέβαιη Όμως κάτι τέτοιο ουδείς μπορεί να το ισχυριστεί αφού πολλοί από τους ψηφοφόρους της Λεπέν  δεν ανιχνεύονται από τα δημοσκοπικα ραντάρ.Ομως η Λεπέν υποπίπτει σε λαθη που υποδηλώνουν ακρότητα(πχ δημοψήφισμα για την επιβολή θανατικής ποινής).
Από την άλλη πλευρά ο Μακρον υπενθυμίζει την "δημοκρατική αλληλεγγύη",στα κόμματα του "δημοκρατικού τόξου": Δεν επιτρεπεται κανένας ψηφοφόρος τους να στηρίξει την ακροδεξιά υποψήφια.
Όμως όλα αυτά υπήρχαν όταν το δίπολο ήταν "Αριστερα-Δεξια". Πρώτα απ' όλα δεν υπάρχει Δεξιά,αφού η Πεκρες κατακρημνισθηκε στο 5%.Ουτε όμως Αριστερά υπαρχει αφού η σοσιαλιστρια Ινταλγκο και ο κομμουνιστής Ρουσελ,αθροιζουν μετά βιας 4%.Τώρα πια ο αντισυστημισμος κυριαρχεί σε ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων της Αριστερας και όχι η "δημοκρατική αλληλεγγυη",των παλαιότερων ετών.Απο την άλλη πλευρά το μεγαλύτερο τμήμα των δεξιών ψηφοφόρων(ψηφοφόρων οι οποίοι το 2017 ψηφιζαν Φιγιόν) μοιράζεται ανάμεσα στην Λεπέν και τον Μακρόν.Περιμενουμε με ιδιαίτερο ενδιαφερον την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.