Ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αδειοδότησης από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για την εκτέλεση εργασιών έρευνας και πόντισης καλωδίου στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου (GSI), όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η αδειοδότηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος της γαλλικής εταιρείας NEXANS, για λογαριασμό της κυρίας του έργου εταιρείας GSI.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ), ο υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2026, τη σχετική απόφαση αδειοδότησης των εργασιών έρευνας και πόντισης του καλωδίου.
Ακολούθως, το ερευνητικό πλοίο αιτήθηκε την έκδοση της προβλεπόμενης αγγελίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για την εκτέλεση των εργασιών, η οποία εκδόθηκε αμέσως.
Αντι-NAVTEX από την Τουρκία
Λίγες ώρες μετά την έκδοση της ελληνικής NAVTEX 1411/26 για τις έρευνες του γαλλικού πλοίου «Abeille Marengo», στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση αντι-NAVTEX, επαναφέροντας τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.
Στην αντι-NAVTEX η Άγκυρα υποστηρίζει πως τμήμα της θαλάσσιας περιοχής που δεσμεύει η ελληνική αγγελία εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020. Σημειώνοντας την απουσία τουρκικής άδειας για τις συγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες, ζητεί τον συντονισμό τους με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.