Γερμανική τηλεμαχία, χωρίς επόμενη μέρα

Χρίστος Αλεξόπουλος 02 Σεπ 2013

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση των διεκδικητών της καγκελαρίας και κατ’επέκταση της διακυβέρνησης της Γερμανίας, ολοκληρώθηκε μετά από 90 λεπτά. Τόσο η καγκελάριος Angela Merkel όσο και ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Peer Steinbruck έδωσαν τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα μιας ομάδας δημοσιογράφων, οι οποίοι κινήθηκαν μέσα στα όρια του συστήματος και κυρίως δεν προσέγγισαν την γερμανική πραγματικότητα ως ένα κομμάτι της Ευρώπης και της παγκόσμιας δυναμικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δύο πολιτικοί.

.

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος διαφοροποιήθηκε στο μέτρο του δυνατού, θέτοντας ευρύτερες ευρωπαϊκές διαστάσεις σε ορισμένες από τις απαντήσεις του. Ένας ευρωπαίος πολίτης, σίγουρα αποκόμισε τη αίσθηση ενός ελαφρού γερμανισμού, ιδιαιτέρως από την Angela Merkel. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται από την ακολουθούμενη πολιτική της σκληρής λιτότητας χωρίς αναπτυξιακή προοπτική και η γερμανίδα καγκελάριος επιμένει στη συνέχιση αυτής της αδιέξοδης πορείας. Ακόμη και ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα το συνδέει με την ίδια πολιτική λογική. Και ας ομολογεί η ίδια, ότι το ευρώ συνετέλεσε την συσσώρευση πλούτου στην Γερμανία. Στο επίπεδο της άρθρωσης του σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού λόγου ο Peer Steinbruck κινήθηκε με σχετικά ευρωπαϊκή λογική και πνεύμα αλληλεγγύης, κάνοντας αναφορά στην ύπαρξη «ευθύνης για ευρωπαϊκή πολιτική». Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε την ανάγκη επεξεργασίας και υλοποίησης ενός Ευρωπαϊκού Marshall Plan B’, υπενθυμίζοντας ότι το Α’ έδωσε την ευκαιρία στην Γερμανία μετά τον πόλεμο για ανασυγκρότηση και σταδιακή άνοδο.

.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε, ότι η δοσολογία της εφαρμοζόμενης από την Τρόικα, με κύρια ευθύνη της Γερμανίας, πολιτικής είναι θανατηφόρος. Δεν φάνηκε όμως η Γερμανική πολιτική να πορεύεται παράλληλα με την προοπτική της γηραιάς ηπείρου. Δυστυχώς η Ευρώπη ενδιαφέρει μόνο ως οικονομικό μόρφωμα. Αυτό σημαίνει, ότι αποτελεί αντικείμενο πολιτικών δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αποκόμιση οικονομικού οφέλους σε εθνικό επίπεδο. Δεν αντιλαμβάνονται, ότι η Ευρώπη κινδυνεύει από το εσωτερικό της. Ήδη ο ευρωσκεπτικισμός έχει πάρει διαστάσεις πλειοψηφικού ρεύματος και η γερμανίδα καγκελάριος περί άλλων τυρβάζει. Ακόμη και για τη χώρα της σε σχέση με το μέλλον ουσιαστικά αντιφάσκει και παραμορφώνει την πραγματικότητα. Ομιλεί για ισχυρή Γερμανία εν μέσω κρίσης και θέτει το ερώτημα, «ποιόν πρέπει να εμπιστευθούν οι γερμανοί πολίτες για να συνεχίσει η χώρα να ευημερεί». Αποκρύπτει, ότι το 1950 το 20 % των Γερμανών κατείχε το 39,8 % όλων των μορφών περιουσιακά στοιχεία. Το 1995 το ποσοστό παρέμενε στο 39,2 %, ενώ το 20 % των φτωχότερων κατείχαν 7,1 % και 7,2 % τις αντίστοιχες χρονολογίες. Σύμφωνα μάλιστα με την Έκθεση για τον πλούτο και την φτώχια της κυβέρνησης το 2001, από 40 εκατομμύρια φορολογούμενους στο 10 % αντιστοιχεί το 35 % των καθαρών συνολικών εσόδων, δηλαδή το 28πλάσιο του 10 % των φτωχών. Το 5 % των πιο πλουσίων κατείχαν όλοι μαζί περιουσία, την οποία δεν προσέγγιζε το 95 % των εχόντων έσοδα.

.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επεσήμανε, ότι τα μεροκάματα και οι μισθοί είναι πολύ χαμηλά σε θέση με την παραγωγικότητα. Αυτό πρέπει να αλλάζει και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση για την κατοχύρωση ελαχίστου ορίου μισθών και συντάξεων, διότι έτσι θα ωφεληθεί και η οικονομία. Εξάλλου είναι ο μόνος από τους δυο τους, που μιλάει για την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού κράτους. Χωρίς αυτό δεν νοείται ισχυρή οικονομία. Η καγκελάριος όμως έχει άλλη γνώμη. Οι αμοιβές των εργαζομένων είναι θέμα συμφωνίας εργαζομένων και εργοδοτών. Νίπτει τας χείρας της και μάλιστα με νεοφιλελεύθερο νερό. Όσο για τις πρώτες εκτιμήσεις των γερμανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αμέσως μετά την τηλεμαχία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επαληθευτούν την ημέρα των εκλογών, έχουν ως εξής: Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ARD το 49 % των τηλεθεατών εκφράσθηκε υπέρ του και το 44 % υπέρ της καγκελαρίου. Στο τηλεοπτικό κανάλι τα ποσοστά αντιστρέφονται, 33 % υπέρ του Steinbruck και 40 % υπέρ της Merkel. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση, ο Steinbruck κέρδισε κατά κράτος. Εάν ανατρέξουμε στο Tagesschau.de έχουμε την εξής εικόνα:

.

πριν       μετά

.

Merkel          55 %    48 %

.

Steinbruck    25 %     45 %

.

 

.

Το πραγματικό αποτέλεσμα θα βγει από την κάλπη στις 22 Σεπτέμβρη.