Όπου λαλούν πολλά Φόρουμ…

Νίκος Διακουλάκης 30 Ιουλ 2012

Είναι κοινά διαπιστωμένη ανάγκη η ανασύνταξη και η προγραμματική σύγκλιση των ευρύτερων μεταρρυθμιστικών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και των δυνάμεων της ανανεωτικής αριστεράς, που κινούνται στο ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού.

.

Ο στόχος αυτός αποτελεί αντικείμενο συχνών εξαγγελιών όλων των κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του χώρου, ο δε σχετικός διάλογος και οι ζυμώσεις έχουν άτυπα αρχίσει και, όπως αναφέρει η μετεκλογική ανακοίνωση των 6 κινήσεων που συντονίζονται στην προσπάθεια αυτή, «πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, χωρίς περιχαρακώσεις και προκαταλήψεις».

.

Η δημιουργία ενός ενιαίου πανελλαδικού Φόρουμ Διαλόγου χωρίς πολλά οργανωτικά και άλλα προαπαιτούμενα, για τη συζήτηση και παραγωγή πολιτικών θέσεων μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, είναι ένα ρεαλιστικό και ουσιαστικό βήμα προγραμματικής σύγκλισης.

.

Βασική επιδίωξη, η συμμετοχή ευρύτερων ενταγμένων και ανένταχτων πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων και η σύνδεση με αντίστοιχες δυνάμεις και διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

.

Η ιδεολογικοπολιτική ενότητα του χώρου θα πρέπει οπωσδήποτε να απεικονιστεί στη δημιουργία ενός κοινού Φόρουμ Διαλόγου. Οι παράλληλες εξαγγελίες παρόμοιων πρωτοβουλιών, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε πολλά Φόρουμ.

.

Η πρόταση του Νίκου Μπίστη προς τη ΔΗΜΑΡ, είναι «Να προχωρήσουμε άμεσα και θαρραλέα σε μια μεγάλη διεύρυνση, σε όλα τα επίπεδα. Να εξαγγείλει (η ΔΗΜΑΡ) για το φθινόπωρο τη δημιουργία ενός Φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας.»

.

Παράλληλα, προαναγγέλλεται πρωτοβουλία που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ξεκινά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανέθεσε σε επιτροπή υψηλόβαθμων στελεχών του… «Να προετοιμάσουν το έδαφος για τη δημιουργία ενός ανοιχτού Φόρουμ, προκειμένου να διευκολυνθεί ο διάλογος, καθώς αναπτύσσονται δυναμικά ρεύματα στο χώρο αυτό.»

.

Ανάλογες πρωτοβουλίες εκδηλώνονται και εκτός των δύο κομμάτων.

.

Θα ήταν όμως τραγικό να θέσουμε τον ευρύτερο χώρο στο δίλημμα να διαλέξει Φόρουμ, αλλά και αναποτελεσματικό ως προς τον κοινό στόχο.

.

Οι κομματικές και προσωπικές στρατηγικές δεν πρέπει να παρακάμψουν την κοινή ιδεολογική και πολιτική βάση του χώρου και την ανάγκη για μια κοινή πολιτική απάντηση στα πολιτικά προβλήματα της χώρας.

.

Η δημιουργία μια κοινής πολυμελούς Επιτροπής Συντονισμού του πολιτικού διαλόγου σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, είναι μια εφικτή λύση. Είναι η πρώτη ΕΛΙΑ που μπορούμε εύκολα να φυτέψουμε στη φάση αυτή.

.

*Ο Ν. Διακουλάκης μετέχει στην κίνηση πολιτών «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Β» και στη Συντακτική Επιτροπή της ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ.