Σκέψεις για την κεντροαριστερά

Παύλος Αθανασόπουλος 25 Οκτ 2013

1. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ένα ακόμη κόμμα ή κίνηση της Κεντροαριστεράς.

Δόξα τω Θεώ έχουμε γεμίσει με τέτοια. Καθένας που θεωρεί τον εαυτό του σημαντικό φτιάχνει κι από ένα. Εκείνο που χρειάζεται είναι η συσπείρωση όλων των υπαρχόντων. Κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα που θα αποδεχθούν το κάλεσμα πρέπει από κοινού, στην βάση της ισοτιμίας, να συντονιστούν και να απευθυνθούν μαζί στον κόσμο που αναζητεί το καινούριο, να συζητήσουν μαζί του και μέσα από το διάλογο να προκύψει ένα νέο ξεκίνημα ενός πλουραλιστικού ενδιάμεσου πόλου. Εξ αποκαλύψεως αυτοχρισθέντες εκπρόσωποι δεν υπάρχουν στην σύγχρονη εποχή.

2. Πρέπει να βγουν προς τα έξω και καινούρια πρόσωπα.

Η συνεχής ανακύκλωση όλων ημών, που έχουμε πάρει μέρος διαχρονικά σε δεκάδες πολιτικά εγχειρήματα, δεν νομίζω ότι προσφέρει. Πρέπει να βγουν προς τα έξω πρόσωπα νέα, όχι μόνο ηλικιακά, από την κοινωνία που μέχρι τώρα ήταν εκτός πολιτικής. Η αναλογία παλιού και νέου πρέπει να γίνεται εμφανής και στις προς τα έξω εκπροσωπήσεις.

3. Πρεπει να γίνει μια πρώτη προγραμματική οριοθέτηση.

Απόψεις που επικεντρώνουν μόνο σε μια νέου τύπου μεσαία τάξη και αφήνουν τα άλλα στον αυτόματο πιλότο της αγοράς δεν νομίζω ότι είναι και τόσο κεντροαριστερές. Ο ενδιάμεσος πόλος, κατά την γνώμη μου, πρέπει να εκφράζει μια προσπάθεια στρατηγικής συμμαχίας της υγιούς επιχειρηματικότητας και των δυναμικών μεσαίων στρωμάτων με τα

ασθενέστερα και αποκλεισμένα κοινωνικά στρώματα. Αυτό είναι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Και σε καμιά περίπτωση με τον λόγο μας δεν πρέπει να αφήσουμε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

4. Απόψεις που ζητούν διάλυση του ΠΑΣΟΚ ή αλλαγή ηγεσίας του απειλούν

να τινάξουν το εγχείρημα στον αέρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια σύγκλιση και συμμαχία είναι ο αμοιβαίος σεβασμός όσων θα συνεργαστούν.

Το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου και μετέχοντας στην κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής σταθερότητας και της προσπάθειας εξόδου από την κρίση. Παρά δε τα κολοσσιαία λάθη του από το 2010 έχει αρνηθεί τον εαυτό του και με τεράστιο κόστος είναι η μονή δύναμη που έδειξε συνέπεια στο να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια όταν όλοι οι άλλοι σφύριζαν κλεφτικά.

Δεν προσφέρεται λοιπόν να γίνει βορά αυτόκλητων λαϊκών δικαστών.

Ο δε πρόεδρος και η ηγεσία του έχουν εκλεγεί πρόσφατα από εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του. Δεν θα αλλάξουν βέβαια γιατί το θέλει κάποιος παράγοντας. Αυτά γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

5. Η προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι ένα σημαντικό κείμενο που βάζει το πολιτικό πλαίσιο για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Από κει και περά εκκρεμεί η εξειδίκευση του. Χρέος των δυνάμεων της υπό διαμόρφωση κεντροαριστεράς είναι με προγραμματικές επεξεργασίες να συμβάλουν σε αυτή την εξειδίκευση ώστε να έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση και την μεταμνημονιακή Ελλάδα στην Ευρώπη.

6. Το προσεχές διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την χώρα.

Οι περιπλοκές με την τρόικα και οι διαφαινόμενες συγκρούσεις μεταξύ ΔΝΤ, ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ΕΚΤ καθιστούν δύσκολο το πεδίο για την κυβέρνηση. Ένα ευρύ μέτωπο στήριξης της κυβέρνησης αυτή την ώρα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο…