Τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς…

Παύλος Αθανασόπουλος 30 Αυγ 2013

Φέτος, η 3η Σεπτεμβρίου δεν θα είναι απλώς η επέτειος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να γίνει η αφετηρία των διεργασιών εκείνων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία του ενδιάμεσου μεταρρυθμιστικού πόλου. Αρκεί να υπάρξει βούληση από το ΠΑΣΟΚ να υπερβεί τον εαυτό του. Και διάθεση από τις υπόλοιπες κεντροαριστερές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, να ξεφύγουν από τον μικρόκοσμό τους και να εγκαταλείψουν τη μιζέρια.

Η χώρα, πάντως, έχει ανάγκη όσο τίποτε άλλο αυτή τη διεργασία. Όλο και περισσότερο τη σφίγγουν σαν τανάλια, ο τυχοδιωκτικός αριστερόμορφος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η αποκρουστικά εφιαλτική προοπτική του ναζισμού της Χρυσής Αυγής. Εναλλακτική λύση σε αυτόν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό, δεν μπορεί να είναι η κυριαρχία της συντηρητικής κεντροδεξιάς της ΝΔ. Υπάρχει ανάγκη να προβληθεί στον ελληνικό λαό ένα σύγχρονο προοδευτικό ευρωπαϊκό όραμα μιας Ελλάδας ανταγωνιστικής και παραγωγικής, με κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των αδυνάτων, αλλά και σεβασμό των σύγχρονων φιλελεύθερων ευαισθησιών. Κι αυτό είναι το νόημα της σύγκλισης των κεντροαριστερών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Η επεξεργασία θέσεων που θα συγκροτούν αυτό το όραμα και η δημιουργία του φορέα που θα το υλοποιεί.

Οι εκδηλώσεις που οργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ για την 3η του Σεπτέμβρη, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Η ταυτόχρονη παρουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, θα δυναμώσει την ενότητα των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, που έδειξαν ευθύνη και κράτησαν τη χώρα όρθια τα τελευταία οδυνηρά τρία και κάτι, χρόνια. Και θα σηματοδοτήσει την οριστική αποκοπή του ΠΑΣΟΚ από τις δυνάμεις του λαϊκισμού, του κρατισμού και της λαμογιάς. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή τόσων προσωπικοτήτων του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου, που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, θα δώσει τη δυνατότητα κριτικής αποτίμησης τής μέχρι τώρα πορείας του ΠΑΣΟΚ και θα δώσει το έναυσμα για τις διεργασίες σύγκλισης της κεντροαριστεράς και δημιουργίας του μεταρρυθμιστικού πόλου.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που έβγαλε το μισό του ελληνικού λαού από την περιθωριοποίηση και το έβαλε στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Συνέβαλε έτσι αποφασιστικά στη σταθεροποίηση της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, είναι το κόμμα που συνέβαλε τα μέγιστα στον λαϊκισμό, τον κρατισμό, τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις.

Αυτή την 3η Σεπτέμβρη, ήρθε η ώρα να υπερβεί τον εαυτό του και να αναλάβει το νέο ρόλο του. Να γίνει ο καταλύτης του σύγχρονου ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού πόλου, ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτόν το ρόλο θα έχει αυξημένη ευθύνη, αφού η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ επέλεξε, αντί της συσπείρωσης των σύγχρονων δυνάμεων, τη συνεργασία με φιγούρες ενός μίζερου παρελθόντος, σαν τον κ. Καστανίδη. Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ, έχουν φυσικά σημαντικό ρόλο στο νέο εγχείρημα.

Καιρός να αρχίσουμε. Όσοι αισθάνονται αναμάρτητοι και τους μυρίζει το ΠΑΣΟΚ, όσοι πιστεύουν στις παρθενογενέσεις, όσοι δεν θέλουν να λερώσουν τα χέρια τους ,όσοι αισθάνονται πολύ σημαντικοί, τόσο, που θα τα κάνουν όλα μόνοι τους, ας αράξουν στον καναπέ τους.