Είμαι ένας καλλιτέχνης

dimart 11 Ιαν 2016

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Είμαι ένας καλλιτέχνης
δεν μπορώ να σταματήσω
να δημιουργώ
με εμπνέουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

Αυτές ήταν οι λέξεις που διάβασα στο οπισθόφυλλο αυτού του βιβλίου μια μέρα σε γνωστό βιβλιοπωλείο του κέντρου, όπου χάζευα τις καινούριες εκδόσεις. Το εντυπωσιακό εξώφυλλο και η εικονογράφησή του με έπεισαν να το αγοράσω. Γύρισα σπίτι και μαζί με τον Πέτρο αρχίσαμε να διαβάζουμε το καινούριο μας απόκτημα.

Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένα μικρό αγόρι που είναι όμως καλλιτέχνης. Δεν μπορεί να σταματήσει να δημιουργεί. Τα πάντα γύρω του τον εμπνέουν και καινούριες ιδέες κατακλύζουν το μυαλό του. Αγαπά τα χρώματα και πειραματίζεται με τα πάντα. Το ψυγείο του φαίνεται ένας καμβάς για δημιουργία και η γάτα του ένα ζωντανό μοντέλο που την ντύνει με ένα πολύχρωμο παλτό. Υπάρχει μόνο ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα: η μαμά του που δεν δείχνει να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό του. Αλλά ο μικρός μας καλλιτέχνης είναι αποφασισμένος να την εντυπωσιάσει.

Ένα αστείο και έξυπνο βιβλίο που σκοπό έχει να μας δείξει ότι η τέχνη είναι παντού. Η εικονογράφηση είναι πολύ εντυπωσιακή και θυμίζει όντως έργα μικρών παιδιών. Πολλές μαμάδες θα αναγνωρίσουν στον μικρό καλλιτέχνη το δικό τους παιδί και ίσως δουν με άλλη οπτική τις ζωγραφιές στον τοίχο ή στα καλύμματα του καναπέ. Η συγγραφέας και εικονογράφος Marta Altes μας δείχνει με πολύ έξυπνο τρόπο ότι εκεί που εμείς βλέπουμε ένα λερωμένο τοίχο τα παιδιά μας βλέπουν ένα έργο τέχνης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art