Φτιάχνοντας το παζλ του κόσμου

dimart 19 Ιαν 2015

Τζέιμς Κουκ (1728-1779): Σαν σήμερα, στις 18 Ιανουαρίου του 1778, έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε τα νησιά «Σάντουιτς» (μπορείτε να τα λέτε και «Χαβάη»)

—της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Όσο μακρύτερα στο διάστημα μας οδηγούν, τις τελευταίες δεκαετίες, τα ανθρώπινα επιτεύγματα, τόσο πιο εκπληκτικό φαντάζει το γεγονός ότι η εξερεύνηση της Γης ολοκληρώθηκε μόλις έναν αιώνα πριν, ενώ για χιλιάδες χρόνια ο κόσμος παρέμενε πλημμελώς γνωστός ή θεωρητικά απεικονισμένος. Ώσπου άνθρωποι σαν τον βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους.

Και το έκαναν εντελώς κυριολεκτικά: ο Βερίγγειος πορθμός είναι εδώ, η Ταϊτή είναι εκεί, η Terra Australis που έχετε όλοι λυσσάξει εδώ και αιώνες, λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει, εδώ στη μέση του Ειρηνικού, όμως, έχει κάτι νησιά που δεν τα ξέραμε — θα τα ονομάσω για την ώρα «Σάντουιτς», προς τιμήν του εντιμότατου κόμη του Σάντουιτς και υπουργού ναυτιλίας — και μετά μπορείτε να τα πείτε όπως θέλετε — Χαβάη, για παράδειγμα. (Όλως τυχαίως, σαν σήμερα, στις 18 Ιανουαρίου του 1778, ο Τζέιμς Κουκ έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε στη Χαβάη.)

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art