Για μια προοδευτική πλειοψηφία μεταρρυθμίσεων

Νίκος Διακουλάκης 01 Απρ 2012

Θετικό βήμα στο διάλογο για την προγραμματική σύγκλιση και ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς απετέλεσε η προχθεσινή εκδήλωση της ΠΟΛΙΤΕΙΑ2012 με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, πολιτικών κινήσεων και ανένταχτων του χώρου.

.

Διάλογος ασφαλώς μακράς πνοής που εκτείνεται πέρα από τον ορίζοντα των επόμενων εκλογών και θα πρέπει να προχωρήσει  χωρίς περιχαρακώσεις και προκαταλήψεις, πατώντας στο στέρεο έδαφος κοινών αρχών, με ανάλυση, όπως λέγαμε πάντα, της σημερινής κατάστασης και των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

.

Αποτέλεσμα του διαλόγου, ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης για το 2020, με τομές και μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος, στην οικονομία, στις σχέσεις κράτους-πολιτών.

.

Ασφαλώς, αυτό το Σχέδιο δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τους όρους της δανειακής σύμβασης και των λοιπών συμφωνιών ευρωπαϊκής στήριξης της ελληνικής οικονομίας για την έξοδο από την κρίση. Είναι όρος επιβίωσης και αποφυγής της χρεοκοπίας που ελπίζουμε να μη ναρκοθετηθούν από τις γνωστές  προεκλογικές πρακτικές.

.

Άλλωστε, η τήρηση των συμφωνιών δεν είναι απαραίτητη μόνο γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να εισπράττουμε τις δόσεις των δανείων. Αλλά και γιατί, σε μεγάλο βαθμό, οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις είναι μέτρα που θα έπρεπε να  είχαμε πάρει νωρίτερα. Και θα ήταν ηπιότερα και πιο αποτελεσματικά, αν τα είχαμε πάρει έγκαιρα όπως απέδειξε η ιστορία του ασφαλιστικού.

.

Κυρίως όμως το νέο Σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης θα αποτελέσει επέκταση των μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Με τομές στο παραγωγικό μοντέλο με στροφή στην καινοτόμο παραγωγή και την εξωστρεφή ανταγωνιστική ιδιωτική οικονομία, στο ρόλο του κράτους και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, στην ποιότητα, την επάρκεια και στο κόστος των δημόσιων αγαθών, στην αναδιανομή και τη δίκαιη κατανομή των βαρών, στο πολιτικό σύστημα και τους λοιπούς θεσμούς και τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η δικαιοσύνη.

.

Με σταθερό καταρχήν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπου όμως Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα ευνοϊκό πεδίο αγώνων για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε προοδευτική κατεύθυνση με στόχο τη διατήρηση και επέκταση του κοινωνικού κράτους, τη θεσμική θωράκιση της χώρας και τη συνεχή ροή χρηματοδοτήσεων.

.

Περιέχει ταυτόχρονα και την υποχρεωτική συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για να μη μας παραπέμπουν συνεχώς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και τήρηση των νέων κανόνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στήριξης των προβληματικών οικονομιών όπως γίνεται με την Ελλάδα, με αντάλλαγμα τα πρωτοφανή μεγέθη δανεισμού και κουρέματος του εξωτερικού μας χρέους.

.

Άλλωστε, καμία αλλαγή συσχετισμών στην ΕΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει σε ένα κράτος-μέλος να επιστρέψει στην οικονομία των δανεικών και να ξοδεύει περισσότερα από όσα έχει, χωρίς συνέπειες ως προς την παραμονή του στην  ευρωζώνη, ακόμη και στην ΕΕ.

.

Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα περιορίζεται η εύκολη πρακτική των οριζόντιων περικοπών και των νέων φόρων στους ίδιους φοροδότες.

.

Η κύρια όμως μάχη μια νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θα δοθεί στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων εφαρμογής του νέου Σχεδίου. Αυτό σημαίνει αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, καταπολέμηση του λαϊκισμού, του κρατισμού και της εκτεταμένης διαφθοράς. Σημαίνει επίσης αποκατάσταση των δημοκρατικών κανόνων απέναντι στα φαινόμενα ανομίας και βίας και επαναφορά της ηθικής στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες και συμπεριφορές.

.

Ο Νίκος Διακουλάκης είναι πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης

.