«Η κιθάρα είναι μέλος του σώματός μου»

dimart 05 Ιαν 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, στις 4 Ιανουαρίου 1942, γεννήθηκε στο Doncaster της Αγγλίας ο John McLaughlin, ο άνθρωπος τον οποίον ο Jeff Beck χαρακτήρισε το 2010 ως «τον μεγαλύτερο εν ζωή κιθαρίστα».

Ξεκίνησε να μαθαίνει πρώτα πιάνο και βιολί. Κιθάρα έπιασε στα έντεκα και μελέτησε αρχικά φλαμένκο, καθώς και το πρωτοποριακό παίξιμο του μεγάλου κιθαρίστα Django Reinhardt. Στη δεκαετία του ’60 συμμετείχε σε αρκετά βρετανικά συγκροτήματα και προς τα τέλη των sixties εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Το 1970 συμμετείχε στο Bitches Brew, τον θρυλικό δίσκο —σταθμό στην ιστορία της jazz— του Miles Davies, μαζί με άλλους σημαντικούς μουσικούς όπως ο Wayne Shorter, ο Chick Corea, o Joe Zawinul κ.ά. Ίδρυσε τους Mahavishnu Orchestra, στην αρχική σύνθεση των οποίων συμμετείχε άλλος ένας θρύλος της jazz, ο ντράμερ Billy Cobham. Συνεργάστηκε με ένα σωρό μουσικούς, εκπροσώπους διαφόρων ειδών, από τον Jimi Hendrix και τον Carlos Santana μέχρι τον Paco de Lucia και τον Zakir Hussain.

Η ουσία είναι ότι, όπως έχει πει ο ίδιος, αισθάνεται άνετα μόνο όταν υπάρχει μια κιθάρα κάπου κοντά. Το dim/art εύχεται στον John McLaughlin να ζήσει πολλά και καλά χρόνια ακόμα και πάντα να υπάρχει μια κιθάρα κάπου εκεί κοντά.

Περισσότερα στο dimartblog