Η μύγα

dimart 07 Δεκ 2015

Ένα Όσκαρ με απρόβλεπτες περιπέτειες για ένα  πρωτοποριακό animation

—του Γιώργου Τσακνιά—

Την περασμένη εβδομάδα, η στήλη παρουσίασε  τον Σίσυφο (1974), το εξαιρετικό animation του Marcell Jankovics. Άλλος ένας σημαντικός ούγγρος animator, ο Ferenc Rofusz, γεννημένος το 1946, συνεργάστηκε στην αρχή της καριέρας του —από το 1968, όταν έπιασε δουλειά στα Pannonia Filmstudio— με τον Jankovics, για τη δημιουργία τις σειράς τηλεοπτικών καρτούν «Γκουστάβ».

To 1974, γύρισε το πρώτο του animation με τίτλο A ko (Η πέτρα) και τέσσερα χρόνια αργότερα, ξεκίνησε την ταινία A Legy (Η μύγα). Στη συνέντευξη που ακολουθεί (βίντεο στο τέλος της ανάρτησης), ο Rofusz περιγράφει πώς του ήρθε η ιδέα, ακούγοντας το Ummagumma των Pink Floyd — κι επειδή οι διακειμενικές συμπτώσεις (;) επιμένουν να μας κλείνουν το μάτι, θυμίζουμε ότι ένα κομμάτι του δίσκου, αυτό του Rick Wright, έχει τον τίτλο Sysyphus.

Τω καιρώ εκείνω στην Ουγγαρία έπρεπε να υποβάλεις την ιδέα στο στούντιο, να εγκριθεί από επιτροπή, να εγκριθεί και από το Υπουργείο, και τότε μπορούσες να τη γυρίσεις. Ο Rofusz χρειάστηκε κατ’ αρχάς να απαντήσει στα ερωτήματα «ποια είναι η μύγα» και «ποιος την κυνηγά» με τρόπο ώστε να πείσει ότι δεν υπάρχει στην ιδέα της ταινίας νύξη κατά του καθεστώτος. Φαίνεται ότι τα κατάφερε, μιας και πήρε την άδεια και άρχισε η δημιουργία της ταινίας…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art