Η σωστή λάθος μηλόπιτα

dimart 20 Ιαν 2016

—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Όλοι ξέρουμε κατά βάθος την πανανθρώπινη αλήθεια ότι «το λάθος είναι ανώτερο της τέχνης», πουθενά όμως δεν ισχύει περισσότερο απ’ ό,τι στην κουζίνα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά ενώ ετοιμάζεται ακόμα και το απλούστερο έδεσμα. Κι όμως, σε μερικές ευτυχείς περιπτώσεις, τα λάθη αποδεικνύονται πιο σωστά κι από το σωστό. Όπως με τις αδερφές Ταταίν και την τάρτα τους.

Ο θρύλος, λοιπόν, λέει ότι στα τέλη του 19ου αιώνα, οι δύο αδερφές, η Καρολίν και η Στεφανί ήταν ιδιοκτήτριες ενός πανδοχείου σε μια μικρή πόλη κάπου 200 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι. Μαγείρευε κυρίως η Στεφανί, η οποία, μια μέρα, από κούραση ή απροσεξία ή και τα δύο, άφησε το τηγάνι με τα μήλα για τη μηλόπιτα να ψηθούν υπερβολικά μέσα στο βούτυρο και να καραμελώσουν με τη ζάχαρη. Θεώρησε το πιάτο σχεδόν χαμένη (και πάντως καμένη) υπόθεση αλλά προσπάθησε να το μπουρδουκλώσει καπακώνοντας τα μήλα με την ζύμη της τάρτας που είχε ετοιμάσει και τουμπάροντας το τηγάνι. Οι πελάτες, βέβαια, εκστασιάστηκαν με αυτή τη «λάθος» μηλόπιτα, η οποία καθιερώθηκε και έγινε σήμα κατατεθέν του μαγαζιού.

Ίσως το διασκεδαστικότερο κομμάτι της ιστορίας να είναι εκείνο που, αργότερα, είχε να κάνει με μια περίπτωση μαγειρικής κατασκοπείας…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art