Στη νήσο, ο νέος Ειδικός Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ραφαέλε Φίτο και σήμερα συναντά τους Ν. Χριστοδουλίδη και Τ. Ερχιουρμάν. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Επιτροπής, «η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στην εντολή του κ. Φίτο να συμβάλει στη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σε στενή συνεργασία με την Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν»
• Ο προηγούμενος απεσταλμένος της Επιτροπής Γιοχάνες Χαν, στο μικρό διάστημα της αποστολής του, έφερε στη νήσο μιαν εξαιρετικά σημαντική πρόταση: «Ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034 περιλαμβάνει διάταξη που ορίζει ότι, σε περίπτωση επανένωσης της Κύπρου, ο προϋπολογισμός της ΕΕ να αναθεωρηθεί, ώστε να αντικατοπτρίζει τη διευθέτηση και τις πρόσθετες οικονομικές ανάγκες που θα προκύψουν από την επανένωση». (20/12/25). Ήρθε, μίλησε, πρόσεξε την σιωπή, παραιτήθηκε.
• Ο Ρ. Φίτο, είναι εν ενεργεία Eκτελεστικός Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό συνιστά ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους προηγούμενους «παρατηρητές», «συντονιστές» ή και «απεσταλμένους» για την Κύπρο -Σερτζ Αμπού, Γ. Φερχόιγκεν, Βαν Νούφελ, Μ. Νάβα, Γ. Χαν. Η θεσμική ιδιότητα του Ρ. Φίτο τού παρέχει αυξημένες δυνατότητες επαφών. Ένα καλό παράδειγμα μάς παρέχει η σημερινή (χρήσιμη) συνάντηση Φίτο-Ερχιουρμάν. Προηγήθηκε ανακοίνωση του τ/κ «υπεξ» στην οποία αναφέρεται ότι ο διορισμός Φίτο συνιστά «προκλητικό βήμα»
Τρία σημεία που οριοθετούν το πλαίσιο της επίσκεψης Φίτο
1. Ο ΓΓ των ΗΕ έθεσε τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη «πενταμερή» συνάντηση στον απροσδιόριστο χρόνο: «απαραίτητη η προετοιμασία σε επίπεδο ΜΟΕ, μεθοδολογίας και ουσίας», 29/7
2. Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής για το 2025, (12/7) σημειώνει ότι «το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, νοουμένου ότι θα αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που εξακολουθούν να περιορίζουν τις συναλλαγές»
3. Ηλιακό σταθμός στην νεκρή ζώνη ισχύος ισχύος 36 MW. Ανακοίνωση από την πρόεδρο της Επιτροπής τον Ιούλιο του 2021, ενώ σύμφωνα με τον Μ. Νάβα «έτοιμη η μελέτη αξιολόγησης από τον 2/24». Έκτοτε στις καλένδες
• Το γενικότερο πλαίσιο: οι απεσταλμένοι είναι χρήσιμοι, αλλά δεν είναι εκείνοι που έχουν την κύρια ευθύνη για να κινηθούν τα πράματα. Ένας απεσταλμένος μπορεί να μεταφέρει ακόμα και μιαν τόσο εξαιρετικά σημαντική εισήγηση όπως αυτή του Γ. Χαν-ως εκεί, όμως. Η ευθύνη για να οικοδομηθούν οι προϋποθέσεις για πρόοδο ανήκουν στο άμεσα ενδιαφερόμενο μέρος, αυτό έχει την ευθύνη να κτίσει πολιτικές πάνω στις οποίες θα έρθουν οι απεσταλμένοι να προσθέσουν «ύλη». Η θεοποίηση της χρησιμότητας των απεσταλμένων είναι εμφανώς υποκριτική, καθώς επιχειρεί να μεταφέρει την ευθύνη από τους υπεύθυνους χειριστές σε όσους είναι για να βοηθήσουν, όχι για να υποκαταστήσουν
• Στις 12/7/99 ο Γ. Κρανιδιώτης ανακοίνωσε την στρατηγική που νίκησε. Ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με ή χωρίς λύση, άρση του ελληνικού βέτο για να πάρει η Τουρκία τον τίτλο της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Η «διπλωματία των διασυνδέσεων» προκάλεσε εξελίξεις. Σημαντικοί παίκτες (Σρέτερ, Σιράκ, Πρόντι, Κουκ) συναίνεσαν σε μιαν στρατηγική, που δεν την οργάνωσαν, ούτε την έτρεξαν, όμως πείστηκαν ότι έδινε λύσεις ενταγμένες μέσα στο ευρύτερο κοινοτικό συμφέρον. Άρα, πρώτα το σχέδιο, μαζί η πειστικότητα, ύστερα η κίνηση της ιστορίας
• Ο διορισμός του εν ενεργεία Eκτελεστικού Aντιπροέδρου της Επιτροπής Ρ. Φίτο είναι χρήσιμος, όμως η πολιτική βάση η οποία θα υποστήριζε την αποστολή του δεν υφίσταται. Εδώ είμαστε και το σκόρπιο σκηνικό χρειάζεται «συγκόλληση».