Μαυρογιαλούρων Παράδοση…

Νότης Μαυρουδής 23 Ιαν 2016

Η Παράδοση είναι κραταιά δύναμη σ’ αυτή τη χώρα. Ουδείς την αμφισβητεί και όλοι κάνουν προσπάθεια να την διατηρήσουν… Οι διορισμοί και οι τοποθετήσεις ημετέρων πάντα ήταν ενεργοί άτυποι κανόνες τής κάθε εξουσίας είτε με τη μορφή μόνιμων διορισμών, είτε μετακλήσεων, ή «από το παράθυρο», ή με τη μορφή προσωρινών… μονιμοποιήσεων, αλλά ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, οι οποίες τακτοποιόντουσαν αρκούντως από την «ημετέρα» εξουσία… Οι συναλλαγές πάνω στη γραμμή Μαυρογιαλούρου συνεχίζουν και γίνονται ακόμα με το γνωστό και… παραδοσιακό «αλληλοτοποθετήσεων» ένθεν κακείθεν. Τέτοια παιχνίδια κομματικής ανταλλαγής «εξυπηρετήσεων» είναι γνωστά και, επιπλέον, έχουν καταντήσει… θεσμικά.

Η «πρώτη φορά Αριστερά(?)» δεν κατάφερε να αποτρέψει την αρνητική αυτή Παράδοση, συνεχίζοντας διορισμούς με διάφορες τυπικές μορφές που στοχεύουν στο νόμιμο, αλλά όχι στο ηθικό.
Τώρα, στην περίπτωση του γραφικού γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου, βούιξε ο τόπος όχι τόσο για τον διορισμό ως μετακλητών υπαλλήλων συγγενών του, όσο για την τουλάχιστον αφελή του άποψη περί διορισμών, που έμοιαζε με «άσμα ηρωικό και πένθιμο», με παρωχημένες για την εποχή «δικαιολογίες» και εξιστορήσεις των αγωνιστικών περγαμηνών τής οικογένειας και των αντιστασιακών πράξεών της… Θαρρείς και αφορά τώρα πια, στην κοινωνία των χιλιάδων ανέργων, των ταλαίπωρων μισθωτών και συνταξιούχων, το αντιστασιακό οικογενειακό βιογραφικό τού… γόνου αγωνιστών, ο οποίος δεν διστάζει να δημοσιοποιήσει και να προβάλλει με δήλωσή του όλα εκείνα που διαχρονικά αμέτρητοι αγωνιστές πάλεψαν ανιδιοτελώς Γερμανούς, γερμανοτσολιάδες, εθνικόφρονες και χουντικούς, ενώ πολλοί από αυτούς στήθηκαν στο απόσπασμα ή πέρασαν δεκάδες χρόνια στις φυλακές. Μια αδέξια επίδειξη πιστοποιητικών αριστεροσύνης, η οποία κατάντησε να γίνει κατάπτυστη στα πολυποίκιλα Μέσα, καθώς και στον πάντα ενεδρεύοντα διαδικτυακό διασυρμό…
Όλοι σεβόμαστε και συνεχίζει να μας συγκινεί η περιπέτεια της παλαιάς Αριστεράς και του δημοκρατικού κόσμου. Δεν ερχόμαστε από το πουθενά! Η ελληνική ιστορική παράδοση των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων είναι πλουσιότατη σε υλικό και μαρτυρίες καταγραμμένες. Η προβολή και η επίδειξη αυτών των αγώνων ως «λάφυρο», για να δικαιολογήσεις διορισμούς στο δημόσιο, γίνονται μελοδραματικά μπούμερανγκ σε όσους τα επικαλούνται για να εισπράξουν… δόξα!
Ο Γραμματέας Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος, μας θύμισε ολίγον από… Μαυρογιαλούρο σε σύγχρονη εκδοχή, με την έννοια των αλλεπάλληλων διορισμών ημετέρων που βγαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια. Η κυβέρνηση συνεχίζει λοιπόν να κρατάει την Παράδοση σ’ αυτό το θλιβερό κομμάτι τής σύγχρονης σχιζοφρένειας! Θα περίμενε κανείς μια ποιοτική διαφοροποίηση, περί τακτοποίησης «των δικών μας παιδιών» που, ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, καυτηρίαζε (και ορθώς), πλην όμως φαίνεται πως η «ευκαιρία» τής εξουσίας καταστρατηγεί και προσπερνάει κάθε ηθική (αριστερή) αντιμετώπιση! Ο Γραμματέας αποκάλυψε την αθεράπευτη προσαρμογή, όλων των πολιτικών πλευρών, στο θέμα τής δημοσιοϋπαλληλικής στελέχωσης, καθώς και στην μαζική λαϊκή αντίληψη τής πελατειακής αποκατάστασης, μέσω υπουργών, γραμματέων, δημάρχων και πρωτεξάδελφων…
Τελικά, το πρόβλημα που ήλθε στην επιφάνεια με τον Γραμματέα, απαξιώνει το ίδιο το πολιτικό σύστημα καθιστώντας το, για άλλη μια φορά, κατώτερο των περιστάσεων ενός κράτους του 21ου αιώνα.