Με Μπαράκ τα F-35

Λάρκος Λάρκου 21 Απρ 2026

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα και Ειδικός Απεσταλμένος για τη Συρία Τομ Μπάρακ ομιλεί στο «Διπλωματικό Φόρουμ» της Αττάλειας,

Σύστημα S-400:

             «Υπήρξε διαφωνία. Δεν ήμασταν πρόθυμοι να τους πουλήσουμε Patriot ή δεν μπορούσαν να αγοράσουν Patriot, αλλά αγόρασαν S-400». Τι γίνεται τώρα; «Αναμένω ότι το θέμα των ρωσικών S-400 μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ θα επιλυθεί «σύντομα», ενώ η επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 είναι «θετική από την οπτική του προέδρου μου». Για να μην ξεχνούμε τι εστί διπλωματία ο ΤΜ θύμησε πως «η Ελλάδα διαθέτει S-300 και F-35»

Ο ΤΜ πήγε πίσω και ουσιαστικά έκανε άνοιγμα στα... τουρκικά F-35:

                      «Ήθελαν να συμβάλουν στο πρόγραμμα μαχητικών F-35 Lightning II και, μάλιστα, ήταν εταίρος στην κατασκευή ατράκτων. Όταν αγόρασαν τους S-400, το Κογκρέσο επέβαλε κυρώσεις. Οι κυρώσεις… κατά τη γνώμη μου… δεν λειτουργούν. Η χώρα που υπόκειται σε κυρώσεις γίνεται τόσο έξυπνη, τόσο ευρηματική, που βρίσκει τρόπους να τις παρακάμψει. Αποχώρησαν από το πρόγραμμα των F-35».

·     Ολοένα και πλησιάζει ο χρόνος για τις τελικές ρυθμίσεις. Προφανώς, ένα πακέτο για δύο: Τα F-35 απαιτούν φόρμουλες αποδεκτές από το Κογκρέσο. Oι φόρμουλες θα ξεκλειδώσουν, αφού πρώτα κλειδώσει διμερής συμφωνία, είτε για μετακίνηση, είτε για «εποπτεία» ειδικού τύπου επί των S-400

Ο ΤΜ περιέγραψε την αμερικάνικη οπτική στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή μας/ άποψη απολύτως χρήσιμη για όσους θέλουν να ασκούν εξωτερική πολιτική πάνω σε στέρεο έδαφος:

         «Η Τουρκία είναι η μόνη πραγματική οικονομία σε αυτή την πολύ περίπλοκη περιοχή. Είναι πραγματικό κράτος: πληθυσμός, πόροι, στρατός». Το μοντέλο της παγκόσμιας εφοδιαστικής «just-in-time» αντικαθίσταται από μια λογική «just-in-case» και ότι «όλα—πετρέλαιο, φυσικό αέριο, δεδομένα, υλικά—περνούν από την Τουρκία και τη Συρία».

Ο ΤΜ σχολίασε θέματα τα οποία εσχάτως έγιναν ιδιαιτέρως δημοφιλή στα κυπριακά καφενεία, κανονικά και διαδικτυακά, και,

                «Απέρριψε την ιδέα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως «νέο Ιράν». Η Τουρκία δεν είναι χώρα με την οποία μπορείς να τα βάλεις. Τα ΜΜΕ τόσο στην Κ/πολη όσο και στο Τελ Αβίβ, προβάλλουν αμοιβαίες επεκτατικές αφηγήσεις («Οθωμανική Αυτοκρατορία 2.0» έναντι «Μεγάλου Ισραήλ»), αλλά η πραγματικότητα θα οδηγήσει σε συνεργασία. Το Ισραήλ μπορεί να ευθυγραμμιστεί με την Τουρκία, όπως με τα ΗΑΕ, όπως η Σ. Αραβία μπορεί να ευθυγραμμιστεί με το Ισραήλ, αυτή είναι η βάση για την ευημερία της περιοχής». (πηγή, naftemporiki.gr, 17/4)

·     Η φράση κλειδί από ΤΜ: «Η πραγματικότητα θα οδηγήσει σε συνεργασία ανάμεσα σε Τουρκία-Ισραήλ», όπως βέβαια και σε άλλες συμμαχίες, όπως Ισραήλ-Σ. Αραβία που σήμερα φαίνονται απόμακρες. Η πραγματικότητα δεν λαμβάνει υπόψη ευσεβείς πόθους. Το ευμετάβολο στις διεθνείς σχέσεις συνιστά κανόνα: ισραηλινοί κομμάντος σκότωσαν 10 τούρκους ακτιβιστές στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά στις 31 Μαϊου του 2010. Ο χρόνος, οι αποζημιώσεις, η μεσολάβηση, έδωσαν τη θεση τους στην πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων/ και με επίσκεψη Χέρτζοκ στην Άγκυρα, 9/3/22

·     Η ομιλία ΤΜ συνιστά «διάλεξη» για όσους ενδιαφέρονται να δουν την Κύπρο να ασκεί εξωτερική πολιτική βασισμένη στους πραγματικούς κανόνες διαμόρφωσής της. Η Κύπρος αποκτά βάθος, 1ον, Mόνο αν παίξει στο ευρωπαϊκό γήπεδο, όχι στο γήπεδο Νετανιάχου2ον Αν η ίδια γίνει παράγοντας σταθερότητας βάζοντας ΟΗΕ-ΕΕ στη θέση του τρενοδηγού για την επίλυση του κυπριακού, σε διασύνδεση με την ευρωτουρκική σχέση, 3ον, Έτσι, με ώθηση στους αγωγούς ενέργειας στην περιοχή, άρα στις πολιτικές με περιφερειακό όφελος, οι μόνες χειροπιαστές πολιτικές ασφάλειας στην περιοχή.