Ο αμετανόητος του ροκ-εν-ρολ

dimart 08 Δεκ 2017

Παύλος Σιδηρόπουλος, 27 Ιουλίου 1948-6 Δεκεμβρίου 1990

Ίσως κοινή μοίρα όλων των καλλιτεχνών είναι να υποκύπτουν, ερήμην τους ή ηθελημένα, στο μύθο που ενίοτε δημιουργείται για αυτούς — πολλώ δε μάλλον των ειδώλων της ροκ, που χάθηκαν πρόωρα, όπως ακριβώς δηλαδή ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Ο οποίος ήταν νέος, ωραίος, έξυπνος και ταλαντούχος — ένας αμετανόητος του ροκ-εν-ρολ. Ο Σιδηρόπουλος, που πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης στις 6/12/1990, ταυτίστηκε με τον «Ασυμβίβαστο» του Ανδρέα Θωμόπουλου, παρόλο που επρόκειτο για μια ταινία στην οποία ο ίδιος υπέφερε. Το dim/art, αντί άλλου αφιερώματος, καταφεύγει στην επίσημη ιστοσελίδα του «πρίγκιπα της ροκ» και παρουσιάζει τη ζωή και το έργο ενός χαρισματικού ανθρώπου που έλαμψε και κάηκε. Επίσης, παραθέτουμε ορισμένες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του, μεταξύ των οποίων και η τελευταία συνέντευξή του στον Rock Fm.

 Παιδική ηλικία

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, γιος του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου και της Ιωάννας Αλεξίου, γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1948 στην Αθήνα. Οι Σιδηρόπουλοι ήταν Πόντιοι εκ Ρωσίας, αστοί, που ζούσαν από την καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, γεννήθηκε το 1918 στο Σοχούμ της Ρωσίας. Από τη Ρωσία οι Σιδηρόπουλοι έφυγαν μετά την επανάσταση του 1917 και το 1923 ήρθαν στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς, όπου ασχολήθηκαν με το εμπόριο καπνού. To 1936 ο παππούς του Παύλου μαζί με τα έξι παιδιά του έφυγαν από το Κιλκίς κι εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Οι Αλεξίου ήταν μια μεγάλη οικογένεια διανοουμένων από το Ηράκλειο της Κρήτης. Η μητέρα του Παύλου, Ιωάννα (Τζένη), γεννήθηκε το 1924 στο Ηράκλειο της Κρήτης, πατέρας της ήταν ο Ραδάμανθυς Αλεξίου και μητέρα της η Αναστασία Αλεξίου το γένος Ζορμπά.

Ο Ραδάμανθυς ήταν αδελφός της γνωστής παιδαγωγού και πεζογράφου Έλλης Αλεξίου, της Γαλάτειας Αλεξίου-Καζαντζάκη (πρώτης συζύγου του Νίκου Καζαντζάκη) και του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Λευτέρη Αλεξίου. Η Αναστασία, γεννημένη στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, ήταν κόρη του Γεωργίου Ζορμπά του γνωστού ως Αλέξη Ζορμπά, όπως τον παρουσιάζει στο ομώνυμο έργο του ο Καζαντζάκης.Ο Ζορμπάς γεννήθηκε στο Ελευθεροχώρι στα 1857 και πέθανε στα Σκόπια στις 16 Σεπτεμβρίου 1941.

O Παύλος αμέσως μετά τη γέννησή του στην Αθήνα, επέστρεψε με τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη. Έμειναν εκεί μέχρι και τα έξι πρώτα χρόνια της ζωής του, μαζί με όλη την οικογένεια του παππού του Παύλου, στο ιδιόκτητο διώροφο αρχοντόσπιτο του παππού του. Ως παιδί ήταν πολύ ζωηρός, πειραχτήρι και ριψοκίνδυνος στα παιχνίδια του. Ήταν πρόσχαρος, πάντα ευαίσθητος, καλόκαρδος και ως πολύ κοινωνικός έκανε εύκολα φίλους.

Από τα έξι χρόνια του και μετά, αφού έχει γεννηθεί και η αδελφή του Σεμέλη (Μελίνα), η τετραμελής πλέον οικογένεια, παίρνοντας μαζί και την ξαδέρφη του πατέρα του Παύλου, Παρασκευή Παραστατίδου-Λαζαρίδου, φεύγει από τη Θεσσαλονίκη, και όλοι μαζί εγκαθίστανται στην Αθήνα. Το πρώτο σπίτι της οικογένειας στην Αθήνα ήταν στην οδό Βλαβιανού 13 στα Πατήσια.

Διαβάστε την συνέχεια στο dimartblog.com