Όνειρο μέσα σε όνειρο

dimart 21 Ιαν 2015

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από 206 χρόνια· κι όμως, παραμένει σύγχρονος, όπως όλοι οι πρωτοπόροι που υπερέβησαν την εποχή τους. Ένα αφιέρωμα, για το ποιος στα αλήθεια ήταν, τι έγραψε και ποιοι οι σταθμοί της ζωής του συγγραφέα που έγινε θρύλος χάρη στον άνθρωπο που τον βδελυσσόταν: τον επιμελητή του έργου του μετά θάνατον. Ένα αφιέρωμα διανθισμένο με κείμενα και ρήσεις του Πόε, καθώς και με τραγούδια εμπνευσμένα από το έργο του. — της Ελένης Κεχαγιόγλου

All that we see or seem
Is but a dream within a dream.
Ε.Α.P, «A Dream Within a Dream»

Ποιος ήταν ο Edgar Allan Poe;
Ορφανός από δύο ετών, με ταραγμένη παιδική ηλικία, ο Πόε δεν ευτύχησε στον σύντομο βίο του. Η προσωπική του ζωή σημαδεύτηκε από τραγωδίες. Υπήρξε ο πρώτος μεγάλος λυρικός ποιητής της Αμερικής, είναι ο εισηγητής του ντετέκτιβ ως πρωταγωνιστή αστυνομικής ιστορίας, πρόκειται για τον πρωτοπόρο της επιστημονικής φαντασίας και μετρ του μακάβριου — κι ωστόσο, εν ζωή, δεν πήρε παρά μόνο περιστασιακές χαρές ως συγγραφέας, δεν απόλαυσε την αναγνώριση που θα του άξιζε. Αν και έζησε μόλις σαράντα χρόνια (1809-1849), ο Πόε έγινε ο πρώτος αμερικανός συγγραφέας που γενικότερα άσκησε διεθνώς επιρροή, ενώ ειδικότερα επηρέασε τους ρομαντικούς, τους συμβολιστές και τους υπερρεαλιστές συγγραφείς· για τους δε σπουδαίους καταραμένους Γάλλους (Ρεμπώ, Μπωντλέρ, Μαλαρμέ και Βερλέν) ήταν η βασική αναφορά τους.

Παρ’ όλα αυτά, n ζωή του και το έργο του κατασυκοφαντήθηκαν από τον επιμελητή των έργων του μετά το θάνατό του (και ορκισμένο εχθρό του) Ρούφους Γουίλμοτ Γκρίσγουολντ. Ο Πόε επί πολλά χρόνια δεν αναγνωριζόταν ως μεγάλος συγγραφέας, αλλά «το μυθιστόρημα της ζωής του», της κατασκευασμένης εικόνας για τη ζωή του ως ανθρώπου πλάνητα, διεφθαρμένου, αλκοολικού και τοξικομανούς τζογαδόρου επισκίαζε το έργο του — για την ακρίβεια ήταν λες και επρόκειτο για έναν από τους μυστηριώδεις ήρωές του κι όχι για τον συγγραφέα τους. Για τον Πόε, μάλλον ισχύει ότι ως συγγραφέας (ίσως και ως αντισυμβατικός άνθρωπος) υπερέβη τον ορίζοντα προσδοκιών της εποχής του.

Διαβάστε την συνέχεια στο dimart