Πού ψάχναμε παλιά;

dimart 29 Σεπ 2017

Η δημοσιογραφική έρευνα στην προ Google εποχή

—της Όλγας Σελλά— 

Την αφορμή γι’ αυτό το κείμενο την έδωσε μια ανάρτηση της δημοσιογράφου Λίνας Παπαδάκη, που έγραψε σήμερα στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook: «Τον Σεπτέμβριο του 1998 ιδρύεται η Google. Λίγα χρόνια αργότερα μπαίνει στη ζωή μας. Θυμόμαστε πώς ψάχναμε πριν;». Οι απαντήσεις από κάτω, πολλές. Αλλες αστείες, άλλες περιγραφικές άλλων εποχών και βιωμάτων.

Αλήθεια, πού ψάχναμε όταν δεν υπήρχε το Google; Πού αναζητούσαμε πληροφορίες και στοιχεία για τα κείμενά μας, από πού αντλούσαμε φωτογραφίες για την εικονογράφησή τους;

Θυμάμαι ότι τα τότε δημοσιογραφικά γραφεία, στο πολιτιστικό τουλάχιστον, αλλά και σε άλλα τμήματα —όπου χρειάζονταν αρχεία με στοιχεία χρόνων— δεν είχαν απλώς ένα κομπιούτερ, τη θήκη για το κινητό και ένα δυο προσωπικά αντικείμενα. Ήταν γεμάτα —ανάλογα με τον βαθμό οργανωτικότητας του συντάκτη και την ικανότητά του για ταξινόμηση— από ντοσιέ, φακέλους, βιβλία κάθε είδους. Είχαμε και βιβλιοθήκες πίσω από κάθε γραφείο. Κι εκεί τοποθετούσαμε όχι μόνο τα βιβλία της νέας, κάθε φορά, σοδειάς (για όποιον έκανε ρεπορτάζ βιβλίου), αλλά και βιβλία χρήσιμα, απ’ όπου θα μπορούσαμε να αντλήσουμε υλικό για μελλοντικά θέματα και ρεπορτάζ.

Διαβάστε την συνέχεια στο dimartblog.com