ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

29 Απρ 2022

 

 

Από τον Πρόλογο του Γιάννη Βούλγαρη: «Το ισχυρό χαρτί του Κώστα Μποτόπουλου είναι η πανοραμική ματιά, η εντυπωσιακή ικανότητα να εξετάζει τις περιπέτειες της Δημοκρατίας πρακτικά σε όλες τις επίμαχες περιοχές και χώρες.
Κατά τούτο ο αναγνώστης θα κερδίσει έναν πλούτο πληροφοριών και μια συμπυκνωμένη εικόνα του πιο καίριου ίσως ζητήματος της εποχής μας: του παρόντος και του μέλλοντος της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Το πρίσμα της μελέτης είναι μεταρρυθμιστικό, υποστηρίζει τον στόχο της ανανέωσης της δημοκρατίας μέσω ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, περισσότερο δίκαιου, συμπεριληπτικού και «πράσινου», με περισσότερες επενδύσεις σε δημόσια αγαθά, όπως η υγεία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση. Παράλληλα με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού σχεδίου και την ανάγκη δημοκρατικής διακυβέρνησης της παγκοσμιοποίησης ώστε να αποφευχθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος στον 21ο αιώνα. Περισσότερο όμως και από την μεταρρυθμιστική οπτική, εκείνο που συνέχει το βιβλίο και την επιχειρηματολογία, είναι το δημοκρατικό πάθος και η εγρήγορση του συγγραφέα που ξεκινά από την επίγνωση ότι η Δημοκρατία «κινδυνεύει κυρίως από τον εαυτό της, δηλαδή από την αίσθηση των υποστηρικτών της ότι συνιστά νομοτέλεια, από την ψευδαίσθηση ότι η «κανονικότητα» επιτρέπει εφησυχασμό. Και δεν κινδυνεύει να «τελειώσει» αλλά από κάτι πιο ύπουλο που βρίσκεται σε εξέλιξη: να εκπέσει».
ISBN 978-960-02-3852-5, Σχήμα 14x21, Σελίδες 336, Τιμή: €18,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 414gr, Έκδοση Αθήνα 2022
 
O συγγραφέας
Ο Κώστας Β. Μποτόπουλος είναι νομικός και δημοσιολόγος. Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, δικηγόρος στην Τράπεζα της Ελλάδος και την ελεύθερη αγορά με ειδίκευση στο δημόσιο και το οικονομικό δίκαιο. Συμμετέχει από το 1993 στη δημόσια ζωή είτε ως αρθρογράφος-αναλυτής είτε από διάφορες θέσεις ευθύνης. Υπήρξε σύμβουλος του Αναστάση Πεπονή, εκπρόσωπος της Ελλάδας σε ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γενικός γραμματέας Τουρισμού, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Έχει γράψει τα βιβλία Σοσιαλιστές και εξουσία, Τα κωλύματα εκλογιμότητας των βουλευτών υπό το φως της νομολογίας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, Η δίκη της μεγάλης Δίκης, Ευρώπη με ανοιχτά μάτια, Ομπάμα και Ευρώπη, Τα θεσμικά της κρίσης, Οδηγός για Λισαβόνα, Ο Βασίλης και η κρίση, Αντιλαϊκισμός και έχει πολλές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους με πιο πρόσφατο τον τόμο Μετά την πανδημία. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο Κόσμος στη Σκιά της Δυστοπίας (εκδόσεις Παπαζήση). Η προσωπική του ιστοσελίδα www.botopoulos.gr δίνει μια εικόνα για τη δράση και τις δημόσιες παρεμβάσεις του, που κινούνται κυρίως γύρω από τους άξονες Θεσμοί – Ευρώπη – Δικαιώματα.