Το δικαίωμα στην άποψη

09 Ιουλ 2014

Με αφορμή τα πολλά επιθετικά σχόλια που έγιναν για το χθεσινό editorial που πήρε θέση υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές σε περιοχές της χώρας με τουριστική κίνηση, ας σημειωθούν και τα εξής:

-Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στο χώρο της Κεντροαριστεράς. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για παράδειγμα, τάχθηκαν κατά αυτής της απόφασης, το Ποτάμι υπέρ. Ομως, η ψύχραιμη και χωρίς εμπάθεια συζήτηση για το αν μια αλλαγή είναι μεταρρυθμιστική ή όχι αποτελεί μάλλον αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνθεση απόψεων και τη συνάντηση πολιτικών δυνάμεων και προσώπων. Αντίθετα, οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, τα κακεντρεχή σχόλια και οι ειρωνείες μάλλον υποβιβάζουν το επίπεδο του διαλόγου και καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε δημιουργική συνεννόηση.

-Δεν είναι απαραίτητα νεοφιλελεύθερος ή θαυμαστής του Τόμσεν όποιος υποστηρίζει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Ούτε επίσης είναι απαραίτητα σοσιαλιστής και κοινωνικά ευαίσθητος όποιος υποστηρίζει το αντίθετο.

-Το πρόβλημα στην Κεντροαριστερά δεν είναι κυρίως οι διαφορετικές προσεγγίσεις, πολιτικές και ιδεολογικές, αλλά η μετατροπή του υποκειμενισμού σε αντικειμενική πραγματικότητα και η επικράτηση του ατομικού επί του συλλογικού. Υπερχειλίζοντες εγωισμοί και προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική εικόνα. Και ο διάλογος που έγινε χθες με αφορμή το editorial της «Μ» έδειξε, το λιγότερο, υπερβολικό εκνευρισμό. Και από τη δική μας πλευρά, ανεξήγητο.