Α-Τζαμτζίδικα

Μιχάλης Πολυδώρου 19 Νοε 2013

«Υπάρχουν βουλευτές που δεν βγαίνουν. Δεν θέλω να είμαι βουλευτής με 2 χιλιάδες ευρώ το μήνα» ανέκραξε ο καπετάνιος των γαλάζιων ανταρτών για το φόρο ακινήτων, Ιορδάνης (Δάνης) Τζαμτζής. Μάγκας αλλά όχι και τόσο τζάμπα, αφού η βουλευτική αποζημίωση για το 2014 παραμένει ανέπαφη και ο κάθε Τζαμτζής θα εισπράττει 5.400 ευρώ καθαρά στο χέρι μηνιαίως. Χώρια τις προκλητικές φοροαπαλλαγές.

Δεν βγαίνει με 2.000 ευρώ το μήνα ο κ. Τζαμτζής, αλλά με πολύ λιγότερα- βάσει μνημονίων που και αυτός έχει υπογράψει- είναι υποχρεωμένοι να «βγαίνουν» πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλοί όμως βουλευτές που «δεν βγαίνουν» στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα που ακούγεται. Ότι ο βουλευτής πρέπει να αμείβεται ικανοποιητικά (πόσο δεν μα λένε) για να μην λαδώνεται! Αν δεχθούμε το επιχείρημα, τότε δεχόμαστε ότι οι βουλευτές είναι δυνάμει λαδιάρηδες. Το επιχείρημα αυτό είναι ντροπιαστικό, ευτελίζει τη δημοκρατία και δυστυχώς ακούγεται και από το στόμα «αριστερών προοδευτικών». Είναι σαν να μας προειδοποιεί ένας βουλευτής: πληρώστε με καλά, διαφορετικά θα απλώσω το χέρι μου στο μέλι. Eπομένως, ζητεί και αυτός φακελάκι όπως ο γιατρός πριν από την εγχείρηση.

Θα σωθεί η ελληνική οικονομία από την εξοικονόμηση 1,3 εκ ευρώ το μήνα ή 15,6 εκ ευρώ το χρόνο ( στοιχεία από τις μειώσεις του 2013). Το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο στους καιρούς μας, όμως το ζήτημα δεν είναι εκεί. Η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, πέρα από το συμβολισμό της, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα φίλτρο μαζί με άλλες δικλείδες ασφαλείας για την ενασχόληση με την πολιτική πολιτών, οι οποίοι πραγματικά θέλουν να προσφέρουν χωρίς να βλέπουν τη βουλή ως οικονομικό καταφύγιο πολιτικάντηδων που αντί για τις επόμενες γενιές σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Ε, μη μου πείτε ότι θα ζημιωθεί η πολιτική αν δεν είναι πάλι υποψήφιος ο κάθε Τζαμτζής. Ενδεχομένως, να αποζημιωθεί η πολιτική από την «απώλεια» του Δάνη!

Ωραία, μα έτσι η βουλή θα γεμίσει με ευγενείς, χομπίστες, αριστοκράτες και ανεπάγγελτους εισοδηματίες, αντιτείνουν πολλοί βουλευτές. To είπε και ο λαλίστατος Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πουλάει αρχαιογνωσία αλλά ας διαβάσει πόσο αμείβονταν οι «συνάδελφοί» του στην Αρχαία Αθήνα. Ασφαλώς, δεν μπορούμε να επιβάλουμε φορολογική δήλωση για να μπει κάποιος στο Κοινοβούλιο, όπως γινόταν παλιά στο καζίνο. Και αυτοί έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όπως δικαίωμα να μην τους εκλέξουν έχουν οι ψηφοφόροι. Εδώ είναι που απαιτούνται ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του νεποτισμού, των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής με τα μέσα ενημέρωσης. Διότι αυτά είναι που «αγοράζει» ο έχων και κατέχων και ξεκινά από προνομιακή θέση την πολιτική του σταδιοδρομία.

Καλώς, αλλά αν η αμοιβή δεν είναι ικανοποιητική, θα γεμίσει η βουλή από τούβλα, διότι ασφαλώς οι εγκέφαλοι, τα στελέχη πρώτης γραμμής θα προτιμήσουν τον ιδιωτικό τομέα με τις πολύ μεγαλύτερες αποδοχές. Η εύκολη απάντηση είναι μήπως και τώρα γνωρίζουν τι ψηφίζουν πολλοί εκ των αντιπροσώπων μας. Αλλωστε, κορυφαίος υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο, αλλά το υπερψήφισε.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η διάθεση προσφοράς δεν αρκεί, διότι η πολιτική δεν είναι εθελοντική οργάνωση για τη διάσωση της μπεκάτσας. Ασφαλώς χρειάζονται μυαλά, άνθρωποι επιτυχημένοι στον επαγγελματικό τους τομέα. Και το οικονομικό κριτήριο- μην κρυβόμαστε- είναι καταλυτικό για την προσέλκυση ικανών. Aλλά, τότε ας τα αφαιρέσουμε από τους βουλευτές για να τα δώσουμε σε επιτυχημένους μάνατζερ, τεχνοκράτες, επιστήμονες, οι οποίοι βέβαια θα δεσμεύονται με συμβόλαια παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, βάσει συγκεκριμένων στόχων. Απλά, τα φέρνεις τα παίρνεις. Ας τα φέρουν και οι βουλευτές, όχι όμως με τις γνωστές μπακαλίστικες φορολογικές συνταγές, και μετά ας πάρουν το ποσοστό που τους αναλογεί. Και στην κάλπη στην τσέπη!

ΥΓ: Κάτι τέτοια α-τζαμτζίδικα (κατά το ατζαμίδικα) ακούγονται από βουλευτές και μετά διερωτώνται γιατί η Χρυσή Αυγή διατηρεί τη δύναμή τους παρά τα όσα έχουν συμβεί. Εκτός αν η δράση της Χρυσής Αυγής βολεύει τη ΝΔ, όπως είπε ο γαλάζιος βουλευτής Ταμήλος. Είναι ο βουλευτής, να υπενθυμίσουμε, που είχε διαμαρτυρηθεί επειδή κάποιες επιτροπές της βουλής δεν είναι αμειβόμενες!