Αντιμεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο καθρέφτης της κυβέρνησης

Γιάννης Λούλης 02 Αυγ 2012

Όσο και να είμαστε προετοιμασμένοι για τα δυσάρεστα και τα απογοητευτικά, ένα πρόσφατο γεγονός ξεπερνάει κάθε φαντασία: Το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης των τριών κομμάτων, το οποίο θα έπρεπε να είναι ο μεταρρυθμιστικός τους καθρέφτης, αποτελεί την πεμπτουσία μιας αντιμεταρρύθμισης!

Το κατεπείγον αυτό νομοσχέδιο ανατρέπει όλη την ουσία των σημαντικότατων αλλαγών στα ΑΕΙ, που είχε ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή. Και τούτο χάρη στο θάρρος, τη σκληρή δουλειά, και την επιμονή της Άννας Διαμαντοπούλου. Το νομοσχέδιο εκείνο εξαφάνιζε όλες τις τραγικές παθογένειες του Νόμου Πλαισίου που είχε οδηγήσει τα ΑΕΙ στην απόλυτη υποβάθμιση και σε πτυχία ανεργίας.

Ούτε είναι τυχαία η μαζική φυγή Ελλήνων φοιτητών σε εκπαιδευτικά προηγμένες κοινωνίες, στο βαθμό που οι γονείς τους έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα. Τα Ελληνικά ΑΕΙ διαθέτουν πλήθος διδασκόντων που κατέλαβαν τις σχετικές θέσεις, μέσω της κομματοκρατίας. Διαθέτουν φοιτητές οι οποίοι απλώς παπαγαλίζουν μετριότατα συγγράμματα. Διαθέτουν σχολές και τμήματα απανταχού της Ελλάδος, που έχουν φτιαχτεί για καθαρά ψηφοθηρικούς και πελατειακούς λόγους. Ανακάλυψαν την ευρεσιτεχνία των αιωνίων φοιτητών. Η αξιολόγηση διδασκάλων και διδασκομένων είναι ανύπαρκτη.

Η «μεταρρύθμιση της Διαμαντοπούλου», αποτέλεσε κάτι πρωτοφανές τα τελευταία δυο χρόνια: Δεν επεβλήθη από την Τρόικα! Με δυο λόγια, ενώ κάποια από τα μετέωρα μεταρρυθμιστικά βήματα έγιναν υπό την πίεση των εταίρων και των δανειστών μας, στην Ανωτάτη Εκπαίδευση υπήρξε η βούληση-έκπληξη για τομές εκ των έσω.

Επειδή όμως το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου δεν έχει την προστασία της Τρόικας, εκ των «έσω», δηλαδή από τις συντεχνίες καθηγητών και κομματικών φοιτητών, μπορούσε ανά πάσα στιγμή να υπονομευτεί. Και αυτό έγινε.

Είναι τυχαίο ότι η ΝΔ πρότεινε το Μπαμπινιώτη ως Υπουργό Παιδείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, που ετοιμαζόταν να κάνει ότι σήμερα ο Αρβανιτόπουλος; Είναι τυχαίο ότι και ο τωρινός Υπουργός Παιδείας είναι πανεπιστημιακός εξ εκείνων που θέλουν να θωπεύσουν τις πανεπιστημιακές συντεχνίες; Με τον ίδιο τρόπο δεν σκέπτεται ο επίσης πανεπιστημιακός Βαγγέλης Βενιζέλος; Μάλιστα αυτός, είναι πρόθυμος να ευνουχίσει την πιο σημαντική παρακαταθήκη της τελευταίας κυβέρνησης του κόμματος του.

Γράφαμε στην αρχή του σχολίου πως το πρώτο νομοσχέδιο θα έπρεπε να είναι ο καθρέφτης της κυβέρνησης. Τελικά, όντως αυτό συμβαίνει. Πρόκειται όμως για ένα καθρέφτη που δείχνει την αντιμεταρρυθμιστική αντίληψη των τριών αρχηγών.