Αντιπολίτευση με μποφόρ δεν γίνεται.

Νικηφόρος Αντωνόπουλος 05 Αυγ 2021

..πάνω σε κλίμακα μποφόρ,

μετρώ της ήττας μου το σκορ... *


Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυρία Γεννηματά για να ξεπεράσει σε λαικισμό τον Αλέξη Τσίπρα. Κι όπως δείχνουν οι τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις της - μια για να καταστήσει προσωπικά υπεύθυνο τον Μητσοτάκη για τις δολοφονίες γυναικών και τώρα για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ανικανότητα να αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά με άνεμο 3 μποφόρ - σίγουρα τον ξεπερνάει...


Επειδή, όμως, το επιχείρημα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για τα 3 μποφόρ το υιοθέτησε ασμένως ο εκπρόσωπος του Σύριζα, προβλέπεται αμφίρροπος αγώνας...

Καλό θα ήταν, πάντως, πριν ανοίξουν το στόμα τους να είχαν πληροφορηθεί τι έχει ανακοινώσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την φωτιά στη Βαρυμπόμπη και το πώς, τελικά, τα χαμηλά μποφόρ συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση της. Κι αν δεν καταλάβαιναν μια απλή ανακοίνωση σε πολύ κατανοητά ελληνικά, υπάρχει και βίντεο που συνοδεύει την ανακοίνωση που δείχνει τη στιγμή που ξεσπά η φωτιά.

Για όποιον ενδιαφέρεται, πάντως, ιδού τι λέει το ΕΑΑ:


"Μία πυρκαγιά που αναπτύσσει επαγωγική στήλη επηρεάζεται ελάχιστα από τον συνοπτικό άνεμο. Αντίθετα, δημιουργεί τη δική της τοπική κυκλοφορία ανέμου (το δικό της καιρό), η οποία ανατροφοδοτείται όσο η πυρκαγιά συνεχίζει να συναντά πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη.


Είναι χαρακτηριστικό πώς όταν το πύρινο μέτωπο πλησίασε στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Τατοΐου, καταγράφηκε απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου (από 6 σε 20 km/h) και της θερμοκρασίας (από 40 σε 45 βαθμούς Κελσίου), όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Οι παρατηρήσεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν το γεγονός πως πράγματι η φωτιά της Βαρυμπόμπης δημιούργησε τον δικό της καιρό, ενισχύοντας τους επιφανειακούς ανέμους που καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων. Επιπρόσθετα, η δημιουργία της επαγωγικής στήλης συνετέλεσε στην σημαντική αύξηση της πυκνότητας των κηλιδώσεων, δηλαδή στην μεταφορά καιόμενης ύλης (καύτρες) και την έναρξη νέων εστιών".


Με απλά, δικά μου λόγια, αντιπολίτευση με μποφόρ δεν γίνεται.

(* Τραγούδι Κλίμακα μποφόρ

Π. Πασχαλίδη, Α. Αλκαίου)