Αριστερά αλα καρτ.

Βασιλική Σουλαδάκη 26 Δεκ 2013

Πριν λίγες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας το πόθεν έσχες των βουλευτών.

Έτσι έσκασε και η είδηση για το ένα εκατομμύριο που δήλωσε ως εφάπαξ ο συνδικαλιστής Τσουκαλάς.

‘Εχουμε και λέμε, λοιπόν.
Ο Ευκλείδης Τσακαλωτος έχει επενδύσει σε ξένα funds ποσό που αγγίζει τα 500.000 ευρώ, όπως σε JP MORGAN, Blackrock Global Funds, Invesco Balanced Risk Allocation Fund κ.α.

Ενώ έχει και ομόλογα αξίας 100.000 λιρών Αγγλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και ελληνικά ομόλογα του EFSF αξίας 12.127 ευρω.
Ο Γιώργος Σταθάκης επένδυσε στα αμοιβαία κεφάλαια της JP MORGAN, της BLACK ROCK και άλλων συναφών εταιριών συνολικό ποσό 426.000 ευρώ.
Θα μου πείτε, που είναι το πρόβλημα; Δηλαδή απαγορεύεται να προχωρήσει κανείς σε μια επικερδή επένδυση; Και φυσικά όχι.
Όμως όταν εκπροσωπείς ένα κόμμα της λεγόμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλεις αν μη τι άλλο να υιοθετείς μια συγκεκριμένη στάση ζωής.

Διότι δεν μπορεί από τη μια να καταδικάζεις συλλήβδην το σύστημα που ρουφάει το αίμα του λαού μέσω εταιρειών οι οποίες έχουν μετατρέψει το παγκόσμιο οικονομικο σύστημα σε καπιταλισμό καζίνο και στη συνέχεια να επενδύεις στις συγκεκριμένες εταιρείες.

Όχι τίποτε άλλο αλλά για να μην τρίζουν τα κόκκαλα της Suzan Strange.
Περαν αυτού το ζήτημα είναι και ηθικο όταν το 19% της Eldorado Gold που εκμεταλλεύεται τον πλούτο της χώρας, στις Σκουριές Χαλκιδικής, ανήκει στην Blackrock.

Υποθέτω, δε, πως όλοι θα θυμάστε τις κινητοποιήσεις στις Σκουριές, αλλά και την επίσκεψη του κυρίου Τσίπρα εκεί, ο ο οποίος δήλωνε μεταξύ αλλων ότι «Όπως πριν ενάμιση χρόνο έσπασαν τα μούτρα τους στην Κερατέα, έτσι και τώρα θα φάνε τα μούτρα τους στη Χαλκιδική»

Όσον αφορά τώρα τον κυριο Τσουκαλά, ο οποίος διατηρεί δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, ο ένας ύψους 350.000 ευρώ και ο δεύτερος 650.000 που δηλώνονται ως «αποζημίωση συνταξιοδότησης» ειλικρινά ακόμα σπαω το κεφάλι κοι οικτίρω τον εαυτό μου που τόσα χρονια δεν ανακάλυψα μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που θα μου εδινε αποζημίωση ένα εκατομμύριο ευρώ.

Προφανώς δεν το εχω ψάξει αρκετά, ενώ ειμαι όπως όλα δείχνουν εντελώς άσχετη.

Από την άλλη η κυρια Βαλαβάνη έδωσε εξηγήσεις για τις καταθέσεις της που υπερβαίνουν τα 800 χιλιάδες σε ευρώ και λίρες Αγγλίας.

Δεν εχω λογο να αμφισβητήσω τα λεγόμενα της, αλλά και εδώ εγείρεται ένα σοβαρο ζήτημα ηθικής τάξης. Γιατί οι καταθέσεις της κυριας Βαλαβάνη δεν είναι σε ευρώ;

Μήπως αυτό αποτυπώνει τον βαθμό εμπιστοσύνης στο συγκεκριμένο νόμισμα αλλά και την αντίληψη που έχουν για την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην Ευρωζώνη;

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις εχει ενοχλήσει ισχυρίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εγώ τώρα, από την άλλη, αναρωτιέμαι τι θα γινόταν εάν αν κάποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είχε μετοχές της Black Rock ή της JP Morgan.

Τι θα γινόταν εάν ο Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε το ιδιο.

Χαμός! Πολιτικός εγκέλαδος! Θα είχαν ζητήσει άμεσα την παραίτηση της κυβέρνησης.

Λογικό, θα μου πεις, αφού μόνο στους άλλους ξέρουν να κουνάνε το δάχτυλο.

Εγώ παλι πιστεύω ότι απλώς μας δουλεύουν ψιλό γαζί για να το πω λαικά.

Προτείνουν το περίφημο περιουσιολόγιο αλλά οι ιδιοι σπεύδουν ή να βγάλουν τα χρηματα τους έξω ή να βρουν αλλους τρόπους για να γλιτώσουν την οποιαδήποτε φορολογία, ή επενδύουν στις τρισκατάρατες εταιρείες που ίδιοι ισχυρίζονται πως στόχο έχουν το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του λαού!

Βέβαια μπορεί και αυτό να συγκαταλέγεται στο ιδιοφυές σχέδιο τους που δεν είναι άλλο από το να γκρεμίσουν τον στυγνό και αιμοβόρο καπιταλισμό εκ των έσω.

Διαβάζοντας ολ’αυτά, λοιπόν, τις προηγούμενες μέρες μια εικόνα μου ήρθε στο μυαλο σαν σκηνή από ταινία:

Ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, φτωχοποίηση, αυτοκτονίες, μαγκάλια, η αιθαλομίχλη που μας πνίγει σκέφτηκε καθώς έπινε το Courvoisier του και τσέκαρε τα εκατομμύρια του στην τράπεζα.

Ευτυχώς εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ το κομπόδεμα μας το έχουμε κάνει για τις δύσκολες ώρες.