Αριστερά μπαίνοντας ή Αριστερά βγαίνοντας;

Βασιλική Σουλαδάκη 02 Αυγ 2014

Τις προάλλες διάβασα το άρθρο του Τσιπρα και τις θέσεις για την Αριστερά και τη φορολογία στο left.gr.

Αμέσως θυμήθηκα τα λόγια του Τζίμη Πανούση «Αν σας πει κάποιος ότι ανήκει εις την Αριστερά, ρωτήστε τον: Αριστερά μπαίνοντας ή Αριστερά βγαίνοντας;»

Τι εννοώ;

Και στα δυο διαπίστωσα μια εμμονική προσκόλληση σε θεωρίες που όμως δεν μεταφράζονται πρακτικά σε τίποτα.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το άρθρο του Τσίπρα «Η προοπτική κυβέρνησης της Αριστεράς».

Είναι σαφές ότι όλο το κείμενο επιχειρεί ανεπιτυχώς ανάλυση με έντονα μαρξιστικά στοιχεία, αφού γίνεται αναφορά στην πάλη των τάξεων, σε αστικά κόμματα εξουσίας, σε διαρκή σύγκρουση, στις κυριαρχούμενες τάξεις, σε διάφορα κέντρα εξουσίας, καταλήγοντας στον τελικό σκοπό που είναι η «κατάκτηση της κρατικής εξουσίας» ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι η « επιδίωξη μιας φαντασιωτικής κοινωνικής αρμονίας σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης, μόνο σε ήττες μπορεί να οδηγήσει».

Το τελευταίο ας το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη όσοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διάθεση σοσιαλδημοκρατικής στροφής, γιατί θα απογοητευτούν.

Χαίρομαι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένιωσε την ανάγκη να εκφραστεί μέσω ενός άρθρου προσπαθώντας να συνδυάσει ιδέες από τον Μαρξ , τον ?Ενγκελς και τον Λένιν, μέχρι τον Γκράμσι τον Κάουτσκι τον Πουλαντζά και τον Ζίζεκ, αλλά δεν μας εξήγησε πως ακριβώς θα πραγματοποιήσει τη ρεαλιστική ουτοπία που τόσο ονειρεύεται, μέσα σ΄ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη με τους κανόνες της.

Η πρόσφατη χρεοκοπία της Αργεντινής για πολλοστή φορά θα έπρεπε να τον προβληματίσει όταν μέσα στη Βουλή, επιδιδόμενος στον συνηθισμένο και ανέξοδο λαϊκισμό του φώναζε «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή»

¨Οσον αφορά το κείμενο για τη φορολογία με τις περίφημες επτά θέσεις, να σχολιάσω ότι δεν συνιστούν θέσεις διότι ούτε σε ένα κομμάτι δεν διέκρινα μία, έστω μία συγκεκριμένη πρόταση.

Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στο γεγονός ότι πουθενά δεν αναφέρεται μείωση των φόρων. ΠΟΥΘΕΝΑ.

Τουναντίον, το κείμενο γράφει «Γι’ αυτό όσοι και ανάμεσά μας θεωρούν πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα σημαίνει μείωση των φόρων γενικώς ή απαλλαγή του συνόλου σχεδόν του πληθυσμού από φορολογικά βάρη δεν κατανοούν θεμελιώδη στοιχεία της κατάστασης»

Κι ας φωνάζουν κάθε μέρα για το φορολογικό, κι ας μας έλεγε παλι ο κυριος Τσιπρας στο παρελθόν ότι το τέλος ακινήτων δεν θα το πληρώσει και καλούσε του πολίτες να πράξουν το ιδιο…

Μας λένε λοιπόν οτι δεν πρόκειται να μειώσουν κανένα φόρο, χωρίς φυσικά να μας εξηγούν πως θα ασκήσουν κοινωνική πολιτική, αν υποθέσουμε ότι η λογική τους υποστηρίζεται θεωρητικά.

Πράγμα που έχουν υποχρέωση να πράξουν, γιατί η Ελλάδα αυτήν την στιγμή προσπαθεί ακόμα να βγει από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.

?Αρα οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα πραγματικά δεδομένα και να είναι συγκεκριμένη και κοστολογημένη.

Εν κατακλείδι, οποιος πιστεύει οτι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώνει φόρους ή ότι θα μειωθούν να το ξεχάσει.

Και ολ’αυτά όταν στη Βουλή ψηφίστηκαν οι διατάξεις που αφορούν στην συνέχιση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» που επεξεργάστηκαν ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και εισηγήθηκε στη Βουλή ο Χρήστος Γκόκας από το ΠΑΣΟΚ.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΚΚΕ και τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισε την τροπολογία και ψήφισε παρών!

Ναι αγαπητοί μου.

Η Ριζοσπαστική Αριστερά που θα φέρει την ανατροπή συγκρουόμενη με τα αστικά κόμματα εξουσίας και που με τη βοήθεια της εργατικής τάξης θα προχωρήσει στην κατάκτηση του κράτους δεν ψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία…

I rest my case, που λένε και οι φίλοι μας οι αγγλοσάξονες.