Ας γίνουμε λίγο πιο… γήινοι

Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης 20 Απρ 2014

Όλοι βλέπουν, ό,τι προσποιείται να αγνοεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Την επερχόμενη μείωση του χρέους. Ό,τι δηλαδή είδαν οι αγορές που εμπιστεύτηκαν τα ζεστά τους λεφτά στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου. Όχι λίγα. Πάνω από 20 δισ. ευρώ έναντι τριών δισ. ευρώ που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. Αυτοί γνωρίζουν τι κάνουν. Εμείς;

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ το βλέπει αλλά κάνει ότι δεν το βλέπει, έχει καλώς. Είναι μια κάποια γραμμή άμυνας, ώστε το παιχνίδι να παιχτεί αλλού. Στη μεγάλη ή όχι διαγραφή του χρέους. Εκεί όπου δεν μπορούν να υπάρξουν δεσμεύσεις σήμερα. Μια με την άλλη ξηλώνονται όλες οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει.

Η έξοδος στις αγορές ήταν η προτεραιότητα. Η έξοδος από το μνημόνιο μια άλλη γραμμή άμυνας. Ή τρίτη και φαρμακερή ήταν η έξοδος από την κρίση. Η οποία, βεβαίως, καθυστερεί. Θα έρθει και αυτή, σαν αποτέλεσμα της δουλειάς όλων μας. Αρκεί να μην την βραχυκυκλώσουμε εμείς. Να μη δώσουμε την ευκαιρία στις δυνάμεις που την αντιμάχονται. Να μην επιτρέψουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, σε δυνάμεις που θα φέρουν τα πάνω κάτω.

Νέες περιπέτειες. Νέα ήθη. Το πιθανότερο όλων ένα δημοψήφισμα. Με αυτούς ή τους άλλους όρους που θα βάλουμε εμείς στα Κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κούνια που μας κούναγε… Ως πιθανότερη απάντηση από τα Κοινοβούλια θεωρώ το, αρκετά πια με τους Έλληνες.

Αύριο, λοιπόν, νέες περιπέτειες. Γιατί; Γιατί αρνούμαστε να δούμε το γεγονός. Θα μπορεί και μια άλλη κυβέρνηση, όχι κατ? ανάγκην ΣΥΡΙΖΑ, να σηματοδοτήσει ό,τι μια κυβέρνηση της δεξιάς. Την επίλυση ενός προβλήματος που είχε όλα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν «εθνικό» πρόβλημα και δικαιολογούν γι? αυτό ιδεολογικές και άλλες παραχωρήσεις.

Να πετυχαίνει την έξοδο από τη βαθιά κρίση.

Η αίσθηση του αναντικατάστατου, όμως, μας κυνηγά. Εμείς και κανένας άλλος. Το είπαν εξάλλου: Ή εμείς ή εσείς.

Αντί να δείξουν ότι υπάρχει έξοδος σε όφελος των πολλών κατ? αυτήν ευαγγελίζονται.

Μου έλεγαν για την Κύπρον, την πολύπαθην, την πολυκουρεμένην, δεν υπάρχει παρόμοια κατάσταση. Στην Κύπρο του haircut των καταθέσεων, του «κουρέματος» και της ευθείας επέμβασης σε μισθούς και συντάξεις. .. Δεν υπάρχει τέτοιος πανικός. Μια διαδήλωση έγινε για την ιδιωτικοποίηση της αντίστοιχης εταιρείας ηλεκτρισμού. Το νομοσχέδιο, βέβαια, πέρασε. Και οι διαδηλωτές; Πάπαλα.

Βαρέθηκε ο κόσμος τα βαρύγδουπα λόγια. Τις μεγάλες υποσχέσεις. Τα ακατανόητα συνθήματα. Ζητά να γίνουμε πιο γήινοι. Πιο… «Ποταμίσιοι».

Εξού και η επιτυχία του «Ποταμιού». Η μεγάλη του επιτυχία. Αύριο θα δούμε και το πιο εντυπωσιακό. Αν πλασαριστεί ως τρίτη δύναμη, διαφορετικά θα τη δουν και οι υποψήφιοι σήμερα με την Ελιά-ΠΑΣΟΚ.