Χάος, ανάγκη νέας κυβέρνησης και σοσιαλδημοκρατικός φορέας

Παύλος Αθανασόπουλος 20 Μαρ 2015

Η χώρα βιώνει μια τραγωδία. η κυβέρνηση αδυνατεί να κυβερνήσει, αδυνατεί να χαράξει ένα στρατηγικό σχέδιο για την χώρα, αδυνατεί να εφαρμόσει όσα συμφωνεί με τους εταίρους μας.Η περίφημη σκληρή διαπραγμάτευση που θα έκανε έχει μεταβληθεί σε μια μάχη για τις λέξεις.

Το μονό που τους απασχολεί είναι αν θα λέγεται η τρόικα θεσμοί, το μνημόνιο γέφυρα και αν οι συναντήσεις με την τρόικα θα γίνονται σε ξενοδοχεία η σε γκαράζ η σε μπουζουξίδικα.Το υπουργικό συμβούλιο και η κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα είναι διχασμένα στο βασικότερο ζήτημα της χώρας, αν θα μείνουμε στην Ευρώπη η θα πάρουμε τον τριτοκοσμικό δρόμο της δραχμής. Διάφορα καπετανάτα κάνουν του κεφαλιού τους και ο Τσίπρας αναδεικνύεται σε ένα αδύναμο πολιτικό που δεν μπορεί να επιβληθεί σε κανένα.

Η Ζωή Κωνσταντόπουλου προσπαθεί να υποκαταστήσει την κυβέρνηση, στέφεται μόνη της μονάρχης, ερωτοτροπεί επικίνδυνα με την ναζιστική Χρυσή Αυγή, και παραβιάζει συνεχώς το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής.

Ο Καμένος και οι ΑΝΕΛ από μικρός εταίρος έχουν μεταβληθεί σε ιδεολογικό καθοδηγητή της κυβέρνησης.Τα αδιέξοδα γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπίσουν με την καλλιέργεια του εθνικισμού και της ακροδεξιάς ατζέντας. Προωθείται ένα έξαλλος αντιγερμανισμός, αντιευρωπαϊσμός και αντιδυτικισμός.

Για την 25η Μάρτιου προωθούνται φιέστες που θα μας θυμίσουν έντονα το κιτς της δικτατορίας της 21ης Απριλίου. Ο νάρκισσος Βαρουφάκης έχει μεταβληθεί σε διεθνή γελωτοποιό που εξαφανίζει και το τελευταίο ίχνος κυρούς της χώρας.

Στο μεταξύ η χώρα βρίσκεται σε χρηματοδοτική ασφυξία. Τα δημοσιά έσοδα καταρρέουν. Το τραπεζικό σύστημα είναι στα όρια του.

Και το χειρότερο η πραγματική οικονομία καταρρέει. Νέο κύμα κλεισίματος επιχειρήσεων και ανεργίας μας απειλεί.

Η χώρα ,αν δεν αλλάξει κάτι, πηγαίνει με ορμή στα βράχια.Η ηγεσία της κυβέρνησης δεν έχει άλλο δρόμο από το να κάνει σαφή επιλογή της ευρωπαϊκής πορείας.

Αυτό σημαίνει τήρηση των συμφωνηθέντων χωρίς υπεκφυγές, ανάληψη του νήματος από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, πραγματικές και όχι προσχηματικές μεταρρυθμίσεις,  ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και επιδίωξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα μας οδηγήσει στην έξοδο στις αγορές.

Όμως ότι κι αν συμφωνηθεί με τους εταίρους, όποιες μεταρρυθμίσεις κι αν αποφασισθούν, ο παρών θίασος ποικιλιών που αυτοονομάζεται κυβερνητικό σχήμα είναι αδύνατο να τα υλοποιήσει.

Χρειάζεται αλλαγή κυβερνητικού σχήματος. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να έλθει σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού σχήματος ικανού ν ανταποκριθεί στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα.

Μέσα σε αυτό το χάος προβάλει όσο ποτέ άλλοτε επείγουσα η δημιουργία ενός ισχυρού νέου ευρωπαϊκού σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ οφείλει να ανοίξει τον δρόμο σε μια τέτοια προοπτική.

Με ριζική προγραμματική ανανέωση, με χάραξη ενός ρεαλιστικού πολίτικου σχεδίου, με εκλογή ηγεσίας από την νεώτερη γενιά.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετεξελιχθεί και μαζί με σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που βρίσκονται σε άλλους πολιτικούς χώρους, κινήσεις πολιτών και ανένταχτους ανθρώπους να προχωρήσει στον νέο φορέα. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά δυο γεγονότα που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα.

Την Παρασκευή στις 6 στο Τιτάνια η εκδήλωση για τον σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό φορέα.

Και το Σαββάτο στις 11 στο Καραβέλα η συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.