Χάθηκε η… χαμένη ψήφος

Γιάννης Αντύπας 21 Ιουν 2012

Μία από τις μεγάλες διαφορές της αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου με εκείνη της 6ης Μαΐου, είναι τα ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων. Τον Μάιο ήταν κοντά στο 20%. Την περασμένη Κυριακή, αυτές οι ψήφοι «πέταξαν» για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως. Οι ψηφοφόροι θέλουν η ψήφος τους να πιάνει τόπο. Να έχει αποτέλεσμα. Αυτό φάνηκε και από την τεράστια μείωση των ποσοστών του ΚΚΕ. Η άκαμπτη θέση του Περισσού, πως ότι και να γίνει το ΚΚΕ θα μένει στη γωνιά του, φαίνεται να ικανοποιεί μόνο τους παραδοσιακούς και σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές. Οι άνθρωποι θέλουν με τη ψήφο τους να αλλάζουν τη ζωή τους. Όχι να αλλάζουν τις ζωές των πολιτικών, ή να διατηρούν στις θέσεις τους τα κομματικά στελέχη.

.

Η επισήμανση αυτή αφορά, πλέον, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος φαίνεται να περιμένει τις ιδανικές συνθήκες για να κυβερνήσει. Οι οποίες, ποιες είναι; Η εξής μία: η αυτοδυναμία. Η αιτία, δηλαδή, όλων των δεινών, σύμφωνα με παλαιότερες τοποθετήσεις παραγόντων της ανανεωτικής αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε γνώμη σαν τον νεόπλουτο που αγοράζει σπίτι στα βόρεια προάστια και μετά του… ξινίζουν τα δυτικά και οι κάτοικοί τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιληφθεί ότι οι πολίτες τον ψήφισαν για να του δώσουν την ευκαιρία να κυβερνήσει. Για να κάνει αυτά που λέει. Αν με ελιγμούς μένει πάντα εκτός ευθυνών, δεν είναι σίγουρο ότι θα τον ξαναψηφίσουν.

.

Γιατί, εντάξει, να μείνει εκτός κυβέρνησης. Ελπίζοντας ότι θα είναι πρώτος την επόμενη φορά. Αλλά γιατί να μείνει εκτός της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης; Για να μην του ζητήσουν την υπογραφή του; Τις ψήφους τους κόσμου γιατί τις πήρε; Για να αποκτήσει δύναμη να βάζει υπογραφές που αλλάζουν το μέλλον του. Εγώ αυτό καταλαβαίνω από το εκλογικό αποτέλεσμα. Και μου κάνει μεγάλη εντύπωση που στην Κουμουνδούρου επιμένουν σε παλαιοκομματικές πρακτικές. Είναι σα να ακούω τη ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ. Αυτή είναι η φιλοδοξία του; Απλώς να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ;

.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Θα πρέπει να επιλέξει και από ποια πλευρά της λογικής θα τοποθετηθεί. Υπάρχει η μία πλευρά που λέει ότι δε λες ψέματα, δεν ασκείς βία, κ.ο.κ. Υπάρχει και η άλλη. Η «καλά της έκανε της Κανέλλη ο Κασιδιάρης» και η ρητορική «όσοι κυβερνάνε είναι κλέφτες». Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κρίσιμη. Γιατί αυτή θα κρίνει αν στην Ελλάδα θα αποκτήσουμε κάποτε κυβέρνηση της αριστεράς, ή αν θα βιώσουμε και άλλη άνοδο της ακροδεξιάς. Και, το κυριότερο, θα κρίνει αν οι πολίτες θα λάβουν από τα κόμματα κάποτε την αλήθεια, ή αν θα συνεχιστεί η «μόλυνση» της κοινωνίας για κομματικούς σκοπούς.

.

Οι πολίτες απέρριψαν τη λογική της χαμένης ψήφου. Ας ελπίσουμε να μη χαθεί κι αυτή που έδωσαν για να δουν κυβέρνηση της αριστεράς, από την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει ευθύνες.