Χώρα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Βασιλική Σουλαδάκη 09 Νοε 2013

‘Ολοι θυμόμαστε την απίστευτη κυβερνητική κρίση που ξέσπασε λίγους μήνες πριν με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ εν μια νυκτί , αφού λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Τότε είχα γράψει πως οι ευθύνες του Πρωθυπουργού ήταν τεράστιες διότι το μαύρο της ΕΡΤ όπως έγινε, αγνοώντας τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, εκτός από μια επίδειξη αυταρχισμού και τζάμπα μαγκιάς δεν συνιστούσε απλώς μια αστοχία, αλλά συνταγματική εκτροπή.Η ΕΡΤ τότε έκλεισε με μια κοινή υπουργική απόφαση που δεν υπεγράφη από τους τέσσερις υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Βάσει αυτής της πράξης υπήρξε μια υπουργική απόφαση που έβαζε λουκέτο στην ΕΡΤ.

Σε εκείνη λοιπόν τη φάση έγινε η κατάληψη του κτιρίου και των γραφείων της ΕΡΤ από εκείνους που αντιδρούσαν. Εδώ να θυμίσω πως σ΄εκεινη την περίοδο στην Κυβέρνηση συμμετείχε και η ΔΗΜ.ΑΡ. Μετά λοιπόν, από διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις των τριών αρχηγών συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός νέου φορέα, αυτού της Δημόσιας τηλεόρασης με 2.000 προσωπικό .

Ωστόσο παρά την αρχική συμφωνία η ΔΗΜ.ΑΡ. υπαναχώρησε και έφυγε από την κυβέρνηση. Και όπως σωστά είχε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο του ο Θανάσης Χειμωνάς «Ξαφνικά, απροειδοποίητα, από το πουθενά ο Κουβέλης αποφάσισε να πάρει την ΔΗΜΑΡ του και να φύγει. Χωρίς να είναι ξεκάθαρη η πρότασή του για το όλο ζήτημα και παρά το γεγονός πως την προηγουμένη είχε συμφωνήσει με τους άλλους δύο πολιτικός ουσιαστικά έθεσε το κόμμα του εκτός κυβέρνησης με συνοπτικές διαδικασίες»

Στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου πέρασε ποτέ από στη βουλή για επικύρωση, και αφού παρήλθε ο χρόνος έπαψε και να ισχύει.

Ακολούθησε ο νόμος για τη Νέα Δημόσια Τηλεόραση, ο οποίος είναι σε ισχύ.

Έχει , δε, σημασία να αναφέρουμε ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αφορούσε μόνο την ΕΡΤ αλλά έδινε την δυνατότητα στον υπουργό οικονομικών να προχωρήσει σε παρόμοιες κινήσεις και με άλλους οργανισμούς όπως για παράδειγμα η ΕΥΔΑΠ κ.α.

Πρακτικά, λοιπόν, η μη επικύρωση της αφαιρεί την δυνατότητα από τον υπουργό να προβεί σε παρόμοιες ενέργειες με άλλους οργανισμούς. Τώρα, για να προχωρήσουμε στο δια ταύτα , ένα κομμάτι των εργαζομένων και κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν πεισματικά κάθε προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα συναινετικής λύσης και διαλόγου.

Αντ’ αυτού κατέλαβαν ένα δημόσιο κτίριο , εξέπεμπαν και το λειτουργούσαν αδιαφορώντας για το ποιος θα πληρώσει στο τέλος τον λογαριασμό που δεν είναι άλλος από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως που υποκινούσε εδώ και καρό αυτές τις πράξεις είναι γνωστό πως απουσία εναλλακτικού προγράμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση καλλιεργεί συνεχώς κλίμα έντασης γιατί έτσι πιστεύει ότι τον βολεύει, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις τέτοιων κινήσεων σε μια περίοδο πολύ δύσκολη και όταν οι διαπραγματευσεις με την τρόικα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ την ίδια στιγμή και μετά από πολύ καρό διαφαίνεται λίγο φως στην άκρη του τούνελ , αφού για πρώτη φορά η χώρα πέτυχε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Όσον αφορά δε, όλους εκείνους που όψιμα ανακάλυψαν στην ΕΡΤ το λίκνο της δημοκρατίας και της ποιότητας, να τους θυμίσω απλα ότι ήταν οι ίδιοι που χρόνια τώρα την είχαν γραμμένη στα παλαιοτέρα των υποδημάτων τους, αφού κατά κύριο λόγο παρακολουθούσαν φανατικά εκπομπές όπως το Big Brother , τα Παρατράγουδα και ποιος μαγειρεύει καλύτερα.

Μακάρι να τη στήριζαν με τέτοιο ζήλο και στο παρελθόν, , αλλά .. ξέχασαν ότι πριν τα γεγονότα στις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία απαντούσε οτι η ΕΡΤ είναι πεταμένα λεφτά. Συγνώμη, αλλά όλο αυτό εμένα με ξεπερνάει, και κυρίως με εκνευρίζει η υποκρισία.

Από την άλλη, διαπιστώνω ότι σ αυτήν εδώ τη χώρα μέτρο δεν θα υπάρξει ποτέ.

Διαβάζω στάτους και διάφορα tweet δήθεν αριστερών σε παραλήρημα.

Βουτηγμένοι μέσα στο πένθος , κλαίνε και οδύρονται για την κακοποίηση που υφίσταται η δημοκρατία μας.

Ενώ την ίδια στιγμή διάφοροι θιασώτες του γνωστού αποφθέγματος του Groucho Marx «Αυτές είναι οι αρχές μου. Και αν δεν σου αρέσουν… εντάξει, έχω κι άλλες» ετοιμάζονται να πηδήξουν σε άλλη βάρκα.

Σε εκείνη που θεωρούν ότι θα τους ωφελήσει περισσότερο.

Διότι και η αρχή να μην έχεις καθόλου αρχές συνιστά κι αυτό με τον τρόπο του μια αρχή ( και ο νοων νοείτω ).

Και μέσα σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Εντάξει παιδιά το πιάσαμε πλέον το υπονοούμενο . Στα παλιά σας τα παπούτσια η τύχη της χώρας. Τζερτζελο να γίνεται προκειμένου όπως πιστεύετε να έρθετε στα πράγματα.Έχετε σκεφτεί ποτέ όμως τι σας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα μετά από τόσες υποσχέσεις , λαϊκισμούς , δημαγωγίες και ψέματα;

Έτσι λοιπόν καταλήγω στο συμπέρασμα πως αν συνεχίσουμε αυτήν την ιλαροτραγωδία μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει.

Μετά όμως σκέφτομαι πως θαύματα δεν γίνονται και τέλος πάντων εγώ δεν πιστεύω σε αυτά. Οπότε ας σοβαρευτούμε …