ΔΕΘ: Τελικά ποιος έχασε;

Γιάννης Λούλης 18 Σεπ 2014

Στη ΔΕΘ τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έφτασαν έχοντας προδιαγράψει διαφορετικές τροχιές. Η ΝΔ υποχώρησε 7% στις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός έκανε έναν απερίγραπτο ανασχηματισμό. Ο ΕΝΦΙΑ προκάλεσε έκρηξη λαϊκής δυσφορίας.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε καθαρά τις ευρωεκλογές. Eκτοτε, έχει μία ακόμη πιο ανοδική πορεία εισπράττοντας κέρδη από την επιταχυνόμενη φθορά της κυβέρνησης. Κερδίζει καθαρά τη μάχη τού «μη χείρον».

Φθάνοντας στη ΔΕΘ ο Σαμαράς είχε ήδη κάψει τα περισσότερα χαρτιά του. Στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών εγκατέλειψε τις «κόκκινες γραμμές», καθώς η χώρα, όπως ομολόγησε (περιέργως με ικανοποίηση!), έχει υλοποιήσει μόνο το 55% των δεσμεύσεών της. Αναπόφευκτα οι φοροελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ ήταν ελάχιστες. Επίσης, η κρατική τηλεόραση αυθαιρέτως απαγόρευσε τη μετάδοση της ομιλίας του Τσίπρα στη ΔΕΘ προκαλώντας σάλο. Η χιονοστιβάδα λαθών και φθοράς της κυβέρνησης δυνάμωσε.

Oταν η μία πλευρά κάνει μόνο λάθη, η άλλη κερδίζει απλώς με το να μην τη μιμείται. Στη ΔΕΘ ο Τσίπρας δεν έκανε το μεγάλο λάθος. Το πιο αδύνατο σημείο του ήταν η κεντρική ομιλία του με ένα λιγωτικό χείμαρρο υποσχέσεων, που είναι πασίδηλα αναξιόπιστες. Σε αυτό το σημείο όμως ο Τσίπρας είναι τυχερός. Διότι οι ψηφοφόροι έχουν εθιστεί στην υποσχεσιολογία των αντιπολιτεύσεων. Το δυνατό σημείο του Τσίπρα ήταν η συγκροτημένη και ώριμη τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Αποτέλεσε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στο να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους ότι με αυτόν πρωθυπουργό η πορεία στην Ευρώπη δεν κινδυνεύει.

Η κυβερνητική πλευρά είναι φανερό πως κινείται ανερμάτιστα και χωρίς πυξίδα. Η επιθετικότητα του Σαμαρά κατά του Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν αποπνέει δύναμη αλλά αδυναμία. Ταυτόχρονα, η όλο και βαθύτερη κρίση στο τοξικό ΠΑΣΟΚ τροφοδοτεί τον Τσίπρα. Ο τελευταίος μπορεί να μην έπεισε ότι με την «επιθετική» του διαπραγμάτευση θα πετύχει τους στόχους του. Oμως, ως πιο φρέσκο πρόσωπο κερδίζει έδαφος. Οι ψηφοφόροι δεν τον εμπιστεύονται. Oμως, ετοιμάζονται να τον δοκιμάσουν, διότι η άλλη πλευρά, από όλους τους πόρους της, αποπνέει παρελθόν. Aρα, στη ΔΕΘ η κυβέρνηση έχασε και άλλο έδαφος. Κάποιο τμήμα του εδάφους αυτού παραχωρήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Eτσι, ο ηττημένος τείνει να καθορίζει τον νικητή.