Διαφαινόμενη αλαζονεία;

Αχιλλέας Γραβάνης 12 Σεπ 2021

Στην Θεσσαλονίκη ο κ. Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την έξοδο του κ. Χρυσοχοΐδη από την Κυβέρνηση. Δεν θεώρησε καν αναγκαίο να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τον πρώην Υπουργό του. Ποιον υπουργό του; Αυτόν που με θάρρος και πολιτική αυταπάρνηση προώθησε την πολιτική εφαρμογής του νόμου στα Εξαρχεια μετά από πολλά χρόνια, την αναστροφή των παράνομων καταλήψεων κτηρίων, την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου και του περιορισμού της βίας στα πανεπιστήμια. Δεν γνωρίζω αυτά που ο κ. Πρωθυπουργός γνωρίζει αλλά η παντελής αγνόηση ενός πρώην υπουργού του που έχει αποδείξει το πολιτικό του θάρρος και την αποτελεσματικότητα του είναι στην οπτική μου προβληματική. Όπως προβληματική είναι και η απάντηση του να μην αισθάνεται την υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα κριτήρια επιλογής των υπουργών του.

Η παθολογία του πολιτικού συστήματος τις τελευταίες δεκαετίες το έχει δυστυχώς οδηγήσει στην πλήρη προς ώρας έλλειψη εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης. Κι αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την δημοκρατία μας αλλά και μιας περισσότερο αποτελεσματικής κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κατανοήσει τα πολλαπλά πολιτικά ελλείμματα του, τον βαθύ αναχρονισμό του και την αναγκαιότητα για τον ίδιο και τον τόπο διόρθωσης τους, το ΚΙΝΑΛ έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και αποτελεί στην παρούσα μορφή του απολίθωμα ενός πρώην σημαντικού πολιτικού φορέα που υπηρετεί περισσότερο την πολιτική επιβίωση των στελεχών του παρά μια πολιτική ανάγκη του τόπου.

Είναι πλέον περισσότερο από εμφανές ότι το τεράστιο έλλειμμα αντιπολίτευσης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την δημοκρατία μας και διαμορφώνει τις συνθήκες μιας κυβερνητικής ολίσθησης στην αλαζονεία. Είναι εμφανές στους καλοπροαίρετους παρατηρητές, ιδιαίτερα σε αυτούς που στηρίζουν την σημερινή κυβέρνηση, παρότι εκτός του πολιτικού χώρου του κυβερνώντος κόμματος, ότι τα σπέρματα αλαζονικής συμπεριφοράς στελεχών του Μαξίμου καταγράφονται ήδη και στο πρόσωπο του κ. Πρωθυπουργού.

Σε μια σύγχρονη δημοκρατία η απουσία μιας σοβαρής, με κυβερνητική προοπτική (αυτοδύναμη η συνεργασίας) αντιπολίτευσης δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα στην λειτουργία της. Το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη την επικαλούνται για να δικαιολογήσουν πολιτικές επιλογές και αποφάσεις αποτελεί κακό οιωνό για το μέλλον.