Διασωληνωμένη η πενταμερής για τρεις μήνες

Νίκος Μπίστης 30 Απρ 2021

.Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ αφού διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε « κοινό έδαφος» αποφάσισε να κλείσει την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στην Γενεύη. Εξασφάλισε την σύμφωνη γνώμη όλων των μερών για επανάληψη της δισδικασιας « εντός τριμήνου».


Η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά ζητούσε πιθανή συνέχιση της διαδικασίας να γίνει πριν τον Ιούνιο – όταν και συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέμα τις ευρωτουρκικές σχέσεις – ενώ η Τουρκία επέμενε αυτό να γίνει μετά τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα. Για ευνόητους λόγους και οι δυο πλευρές.Το ΑΚΕΛ διαμορφώνει πρόταση την οποία θα δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού. Αν και είπε πως θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι έχει διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και τόνισε πως με την επιστροφή στην Κύπρο πρέπει όλοι να προβληματιστούν σοβαρά.


Τις επόμενες ημέρες θα μάθουμε τι διαμείφθηκε στο παρασκήνιο .Το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος τρέχει υπερ όσων και στα δυο μέρη, ομολογημένα ή ανομολόγητα , επιθυμούν την διατήρηση του status quo και βολεύονται με αυτήν. Μόνο που τώρα πια ο κίνδυνος της de jure διχοτόμησης είναι επι θύραις . Νέα πενταμερής χωρίς νέες προτάσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά που θα εξασφαλίζουν χωρίς μισόλογα την πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων θα οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο . Και δεύτερη παράταση μόνο στο μπάσκετ έχει. Η πολιτική - και δη το κυπριακό στην φάση που βρίσκεται- είναι πιο κοντά στο ποδόσφαιρο. Μετά την παράταση έχει πέναλτυ. Το ΑΚΕΛ φαίνεται ότι το αντιλαμβάνεται και για αυτό ανακοινώνει πρωτοβουλία. Άλλοι δεν φαίνεται να συμμερίζονται την εύλογη αγωνία του.


Ανάρτηση στο Facebook