Δυστοπία ξανά: σχόλια σε μια συνέντευξη ρύπου

Γιάννης Χαριτάκης 31 Ιουλ 2018

Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, καλούμαστε να γίνουμε μάρτυρες μιας τραγωδίας, βγαλμένης από τα χειρότερα όνειρα του καλύτερου σκηνοθέτη ταινιών τρόμου! Καλούμαστε να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και να μαζέψουμε τα «κομμάτια» μας από τα αποκαϊδια της φρικτής νύχτας. Τα στόματα βουβά, τα βλέμματα βαριά, οι εικόνες φρικτές και σαν να μην έφτανε όλο αυτό πρέπει να βρούμε το κουράγιο για να αντέξουμε και τον εξευτελισμό στον οποίο μας υποβάλλουν οι «οργανωτές» του εγκλήματος.
Το σχέδιο του Αρκά, εκ νέου δυστυχώς, άκρως επιτυχημένο. Ο συντονισμός της κρατικής μηχανής στα χέρια του πρωθυπουργού! Και μη χειρότερα δηλαδή, με άλλα λόγια…
Ξαφνικά θυμήθηκε ο κος Σπίρτζης να ελέγξει τη νομιμότητα των αδειών δόμησης στη περιοχή της καταστροφής. Πού είναι κε Σπίρτζη οι έλεγχοι νομιμότητας των αδειών δόμησης στα 3,5 χρόνια ηγεσίας σας στο υπουργείο υποδομών; Και δεν εννοώ στην περιοχή της Αττικής, μπορείτε απλά να αναφέρετε έστω μερικές από αυτές που εντοπίσατε και καταγράψατε σε όλη την Ελληνική επικράτεια; Πόσες παρανομίες εντοπίσατε, πόσα πρόστιμα εισπράξατε; Πώς προσαρμόσατε τα δεδομένα (νομιμοποιήσεις αυθαίρετων) στα οικιστικά σχέδια ανάπτυξης που επεξεργάζεστε; (κλαυσίγελως). Οι λέξεις, οδοί διαφυγής, χώροι συνάθροισης κοινού, πλατείες, κρουνοί πυρόσβεσης και υπόγειος ηλεκτροφωτισμός στις κύριες οδούς οικισμών, σας είναι γνωστές; Τώρα ξαφνικά «ξυπνήσατε»;
Πού είναι τα σχέδια της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας για ανάλογες συνθήκες κε Σκουρλέτη; Κατά πόσον έχετε εγκολπώσει τις σύγχρονες τεχνικές πρόληψης που εφαρμόζονται σε προηγμένες κοινωνίες (εντοπισμός σπινθήρων με σταθμούς παρατήρησης, πρόβλεψης ακραίων καιρικών φαινομένων και προσαρμογής σε αυτά, εντατικοποίηση ελέγχων σε διερχόμενους πολίτες από τα σώματα ασφαλείας για την πρόληψη εμπρησμών, σταθμούς συγκέντρωσης, αποξήλωση, κατασκευή αντιπυρικών ζωνών κλπ); Αλλά τι λέμε τώρα….Τι είναι αυτά τα ασήμαντα για εσάς; Εδώ εσείς έχετε ανοίξει το «μέτωπο» του πολέμου με τον μόνιμο διαχρονικό εχθρό του ανθρώπινου είδους που δεν είναι άλλος από τον «καπιταλισμό», πού χρόνος για οργάνωση κρατικών μηχανισμών;
Για τον «συγκυβερνήτη» σας, τον συνονόματο του βιβλικού ολέθρου, τί να πεί κανείς; Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει…Από την πρωτοφανή απουσία των ενόπλων δυνάμεων στην όλη επιχείρηση διάσωσης; Από τις απίστευτες αντιπαραθέσεις του με τον κόσμο που πάλεψε και νίκησε το θάνατο; Από τα ειρωνικά και δηλητηριώδη του σχόλια για δημοσιογράφους που αντιτίθενται στο κυβερνητικό έργο; (γέλια ξανά). Από τα σχόλιά του σε ξένο τηλεοπτικό μέσο όπου η ευθύνη βαρύνει, όπως πάντα άλλωστε τους άλλους και στην προκειμένη περίπτωση τους νεκρούς που έχτισαν παράνομα; ?Έχω την εντύπωση όμως ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν είναι τίποτα παραπάνω από την επόμενη «Ιφιγένεια» του κ. Τσίπρα, που με μεγάλη προθυμία συγκεντρώνει πάνω του το μένος της κοινωνικής δυσφορίας, για να μην πω απόγνωσης, προκειμένου να συνεχίσει η κυβέρνηση αυτή το «φοβερό» έργο της.
Πού είναι κα Δούρου οι σχεδιασμοί της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών; Πού είναι οι καταγραφές των ελλείψεων που εντοπίζετε και που είναι άραγε οι πιέσεις που αναπόφευκτα κάθε τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ασκεί στην κεντρική εξουσία για την κάλυψη των απαραίτητων αναγκών τη; Αλήθεια είναι, ή μήπως όχι, ότι η περιφέρειά σας είναι η μεγαλύτερη σε δραστηριότητα και πόρους της Ελλάδος και θα έπρεπε κανονικά να ηγείται σειράς πρωτοβουλιών που θα έπρεπε να αναβαθμίζουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών της; Αντ’ αυτού, μάλλον εξασφαλίζει την καταστροφή και το θάνατό τους.
Πού είναι κε Τόσκα οι οδηγίες της Τροχαίας για την ασφαλή εκκένωση των περιοχών ή έστω η παρουσία και η συνδρομή των μοτοσυκλετών της ΕΑ, που ασφαλώς κινούνται ευκολότερα σε μποτιλιαρισμένους δρόμους, για την έγκαιρη απομάκρυνση του κόσμου; Μάλλον πρέπει να θεωρούμε ότι σταθήκαμε και τυχεροί που ο άνεμος δεν οδήγησε τη φωτιά στις τεράστιες ουρές που προκάλεσαν οι αποκλεισμοί δρόμων από το σώμα της ΕΑ.
Γενικά είμαστε παρατηρητές ενός ανύπαρκτου κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα! Λες και η μοναδική μας μέριμνα είναι πώς θα διαιωνίσουμε την αντιπαράθεση και την σύγκριση με το χθες όσο γίνεται περισσότερο, μήπως και η σύγκριση αυτή εξασφαλίσει την βιωσιμότητά μας στην εξουσία.
Τα αναπάντητα ερωτήματα πολλά και οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει επιτέλους να αποδοθούν στους υπευθύνους. Πραγματικά αηδιάσαμε παντελώς στην προσπάθεια συγκάλυψης και στα διαγγέλματα για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων τη στιγμή που τα απανθρακωμένα πτώματα είναι ακόμα ζεστά! Ντροπή και αίσχος σε όλους όσοι ηγούνται της προσπάθειας αυτής, στην απουσία έστω μίας υποτυπώδους παραίτησης, στην μπανανόφλουδα που πήγε να ψηφιστεί στη Βουλή, εν μέσω εθνικού πένθους (αναφέρομαι στην υπέρογκη αύξηση των αποδοχών των συμβούλων).
Βγείτε επιτέλους να μας παρουσιάσετε το σχέδιό σας, και προπαντώς γιατί δεν λειτούργησε! Οι ανάγκες της κοινωνίας βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τους χειρισμούς των αξιωματούχων της. Επιτέλους ανοίξτε τα αυτιά σας, αφουγκραστείτε τις ανάγκες των πολιτών, συμβουλευτείτε τους ειδικούς (φορείς – ανεξάρτητες αρχές – Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς), ιεραρχίστε της ανάγκες, βάλτε προτεραιότητες, υλοποιήστε σχέδια.
Αλλιώς παραμερίστε τη θέση σας σε κάποιον άλλο.
Τα όργανα άσκησης εξουσίας δεν είναι ο ξενώνας όπου θα πρέπει να φιλοξενηθούν οι ανίκανοι φίλοι και σύντροφοι.