«Εγέρθητος» όπως «επαγρυπνείτε»;

Χριστίνα Πουλίδου 27 Νοε 2013

Διαβάστε την ιστορία – είναι διδακτική. Ο Μάριαν Κοτλέμπα ήταν στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής και με ένα άλμα θρονιάστηκε στο επίκεντρό της. Πρόκειται για τον περιφερειάρχη μιας από τις επτά περιφέρειες της Σλοβακίας, ο οποίος εξελέγη τις προάλλες συγκεντρώνοντας το 55,5% των ψήφων της περιοχής του – σε απόλυτα νούμερα (λένε οι τοπικές εφημερίδες) έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Έτσι, ένα ενδεχόμενο που φαινόταν απίθανο, έγινε γεγονός – ο ακροδεξιός και νεοναζί ηγέτης του κόμματος «η Σλοβακία μας» εισήλθε στο πολιτικό πάνθεον της χώρας του…

Είναι ένας πρώην δάσκαλος 36 ετών, ο οποίος είχε ιδρύσει αρχικά το ακροδεξιό γκρουπούσκουλο «η σλοβακική κοινότητα», που διαλύθηκε όταν η Πολιτεία απέσυρε την άδεια λειτουργίας του – επειδή, οι δραστηριότητές του «καλλιεργούσαν το μίσος και τις ρατσιστικές, θρησκευτικές και πολιτικές διακρίσεις».

Αν τρέχει η σκέψη σας σε συνειρμούς, ναι, τα μέλη του κόμματος φορούν μαύρες στολές και άδουν εν χορώ τα εμβατήρια του Ζοζέφ Τίσο – που διοίκησε τη Σλοβακία από το 1939 ως το 1945, όταν δηλαδή η χώρα ήταν ένα ναζιστικό προτεκτοράτο. Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές προ 4ετίας (επίσης ναι…) είχε λάβει 10%, σε τούτες στον α΄ γύρο έλαβε 21 και στον β΄ εκτοξεύτηκε στο 55,5%, σκορπίζοντας ρίγη χαράς στις συγγενείς φασιστικές δυνάμεις της Ευρώπης που ελπίζουν να τον μιμηθούν… Το αγαπημένο σύνθημα του Μαριάν Κοτλέμπα (με το οποίο κλείνει όλες τις ομιλίες του) είναι «επαγρυπνείτε!» – μια προτροπή που έρχεται από παλιά, από τις παραστρατιωτικές φασιστικές οργανώσεις του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και υποδηλώνει ότι ο εχθρός καραδοκεί πλάι μας…

Φανατικός πολέμιος των Ρομά (που στην περιοχή του εκπροσωπούν το 25% του πληθυσμού) ο Κοτλέμπα τους ονομάζει «παράσιτα». Έχει επανειλημμένως διωχθεί, πλην όμως οι καταγγελίες είτε αποσύρονταν είτε κατέπιπταν.

Στην προεκλογική του εκστρατεία έβγαλε το μελανοχιτώνιο και φόρεσε κοστούμι, ενώ απέφυγε τις αναφορές στους Ρομά – υποσχέθηκε αβέρτα-κουβέρτα δουλειά σε όλους και δεσμεύθηκε ότι θα βγάλει τη Σλοβακία από το ΝΑΤΟ, που είναι «μια τρομοκρατική οργάνωση».

Φυσικά, το φαινόμενο Κοτλέμπα δεν άνθισε σε κενό αέρος. Σε μια χώρα 5,5 εκ. κατοίκων πάνω από 110.000 είναι Ρομά και οι εσωτερικές τριβές είναι τόσο έντονες, ώστε όπως αναφέρεται (BBC) έχουν χτιστεί 14 τείχη που διακρίνουν τις περιοχές των μειονοτικών Ρομά από αυτές του πλειοψηφούντος πληθυσμού των Σλοβάκων. Πρόσφατα μάλιστα παρενέβη η επίτροπος Πολιτισμού Ανδρούλλα Βασιλείου για να ζητήσει το γκρέμισμα του τείχους στην πόλη Κόσιτσε που είναι «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» (!).

Σήμερα, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αντανακλώντας τον απόηχο από τα σλοβακικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η χώρα «σοκαρισμένη» χωνεύει αργά τούτη την εξέλιξη. Ο (σοσιαλδημοκράτης) πρωθυπουργός Ρ. Φίκο απέδωσε ευθύνες στα δεξιά κόμματα που άφησαν χώρο στον Κοτλέμπα να αναπτυχθεί. Το Εβραϊκό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το Παρίσι υπογράμμισε ότι «οι νέο-ναζί κερδίζουν πολλές πολιτικές νίκες και χρησιμοποιούν το δημοκρατικό σύστημα για να χτυπήσουν τους δημοκράτες». Και ο Πρόεδρος της χώρας Ιβάν Γκασπάροβιτς υπογράμμισε πως το μήνυμα της κάλπης ήταν «μια προειδοποίηση προς τους πολιτικούς, ότι δεν θα πρέπει να μένουν αδιάφοροι μπρος στα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο κόσμος εδώ και πολύ καιρό».

(Σας επισημαίνω απλώς, ότι εκ των υστέρων, οι αναλυτές της Σλοβακίας παραδέχονται πως είχαν υποτιμήσει το φαινόμενο Κοτλέμπα, πως τον θεωρούσαν περιθωριακό και δεν είχαν εντοπίσει ότι είχε αγγίξει μεγάλη φλέβα. Κι όταν ξημέρωσε η αποφράς μέρα, δεν ήταν ο «γαλατάς» που χτύπησε την πόρτα τους.)