Εθνικές εσωκομματικές εκλογές

Γιάννης Λίτινας 18 Αυγ 2015

Μετά τη ψήφιση του Τρίτου, σκληρότερου, Μνημονίου από μέρος της Κυβερνητικής πλειοψηφίας και σημαντικό κομμάτι της Αντιπολίτευσης, άρχισαν να διακινούνται από κυβερνητικές πηγές σενάρια για αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης και πιθανή διέξοδο του δεδομένου πολιτικού προβλήματος μέσω της διεξαγωγής νέων, εθνικών εκλογών.

Είναι σαφές σε όλους ότι η συγκεκριμένη στρατηγική ενδέχεται να επιλεγεί από τον Πρωθυπουργό σε μια ακόμα προσπάθεια επίλυσης των δικών του, εσωκομματικών προβλημάτων. Επιδιώκει ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός των 6 μηνών μια αναβάπτισή του στη λαϊκή εντολή για εσωκομματικούς λόγους. Όμως πάνω από όλα οφείλει επιτέλους ο Πρωθυπουργός να κοιτάξει τη χώρα την οποία του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες και όχι μόνο το στενό κομματικό του περίγυρο.

Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει πολύ σημαντικά θέματα να διεκπεραιώσει. Συμφωνίες που η δική του Κυβέρνηση έφερε στη χώρα. Αλλαγές που με δική του πρωτοβουλία επιλέχθηκαν να πραγματοποιηθούν προκειμένου να παραμείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση ότι όλο το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε με το Μνημόνιο Τσίπρα είναι δική του επιλογή και πρόταση. Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που επέλεξε να μεταφέρει το βάρος των δημοσιονομικών θεμάτων στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας ανέγγιχτο τον Δημόσιο τομέα και τους Υπαλλήλους του Κράτους.

Ο Πρωθυπουργός προσπαθώντας να συνταιριάξει την ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας με τις ιδεολογικές, εσωκομματικές του περικοκλάδες, σκέφτεται να σύρει τη χώρα σε νέες εθνικές εκλογές.  Όμως προέχουν οι μεγάλες αλλαγές που συμφωνήθηκαν. Προηγείται η προσπάθεια της χώρας να ξαναγίνει αξιόπιστη στους διεθνείς συνομιλητές και δανειστές της. Και αυτά δεν θα γίνουν μέσα από συνεχόμενες εκλογικές μάχες με όλα τα παρεπόμενά τους για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες της.

Υφίστανται οι συνταγματικές διαδικασίες ώστε η χώρα να μπορέσει να συνεχίσει αταλάντευτη πάνω στη βασική συμφωνία που έκαναν όλα σχεδόν πλέον τα πολιτικά κόμματα με την ψήφιση του Μνημονίου Τσίπρα. Τη βασική συμφωνία της ευρωπαϊκής συνέχειας της χώρας.

Ίσως να είναι αυτή η ευκαιρία για να προχωρήσουμε στο εθνικά αναγκαίο. Τη Κυβέρνηση Εθνικού Σκοπού. Τη διακομματική κυβέρνηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας που εμείς καλούμε να πραγματοποιηθεί από το 2012.

Σε αυτή τη φάση ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να κατανοήσει ότι οι συνεχόμενες προσωπικές και εσωκομματικές αναζητήσεις επιβαρύνουν τη χώρα. Σε αυτή τη φάση ο Πρωθυπουργός οφείλει να καταλάβει ότι πρέπει να κάνει τις απαραίτητες υπερβάσεις και για αυτόν και για τη χώρα. Πρέπει επιτέλους ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί αυτόν τον ρόλο του. Και όπως λέει ότι – τώρα – έβαλε το εθνικό καθήκον πάνω από το κομματικό, κάτι που έκαναν και οι προηγούμενοι αλλά τους λοιδορούσε, πρέπει να το επαναλάβει. Με κόστος. Γιατί οι μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα μπορεί να κοστίζουν προσωπικά αλλά αποφέρουν κέρδη για τη χώρα και τους πολίτες της.

Εμείς κάναμε τις υπερβάσεις μας έως τώρα. Στηρίξαμε επιλογές του κυρίου Τσίπρα στην ανάγκη εξασφάλισης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι όμως να συνεχίζουμε να καλύπτουμε τη δική του πολιτική αδυναμία.

Ήρθε η ώρα να επιλέξει ο Πρωθυπουργός. Ή θα προχωρήσει σε Κυβέρνηση Εθνικού Σκοπού ή σε διεξαγωγή Εθνικών ( Εσωκομματικών ) Εκλογών.

Τα ψέματα τελειώνουν. Είναι η ώρα της αλήθειας. Και των μεγάλων αποφάσεων.