Ευρωπαϊκές εκλογές – Κερδήθηκε το στοίχημα για τη συμμετοχή των νέων;

Βασιλική Μισσιρά 08 Ιουν 2019

Οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμφίβολα άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για τις πολιτικές και δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρώπη. Η σημαντική αύξηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, με ποσοστό ρεκόρ (50,5%), αγγίζοντας έτσι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Ένωση αλλά και την ίδια τη δημοκρατία. Ωστόσο, πώς κινήθηκαν οι νέοι;

Η ίδια η Ένωση –με ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία έτη- ενθαρρύνει την ουσιαστική δημοκρατική συμμετοχή της νέας γενιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας αναπτύξει ένα σύνολο προγραμμάτων δράσης, πρωτοβουλιών και στρατηγικών προς την κατεύθυνση αυτή. Ζητούμενο πλέον αποτελεί να αποτελέσουν οι νεαροί πολίτες συνδιαμορφωτές πολιτικών επιλογών και όχι απλώς παθητικούς δείκτες πολιτικών αποφάσεων που καθορίζουν καταλυτικά το μέλλον τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογών νεαρών μεν, λαϊκιστών και ακραίων δε, ευρωβουλευτών. Επί παραδείγματι, ο 23χρονος Jordan Bardella, «το νέο πρόσωπο της γαλλικής ακροδεξιάς», όπως έχει γραφεί ή ο 26χρονος Thierry Baudet ο οποίος επιθυμεί την έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ κ.ά.

Επίσης, μένοντας στην Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά αποκτούν δικαίωμα ψήφου όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών, το 13% των νέων κατέφυγε στην άκρα δεξιά.

Με αυτά ως δεδομένα, η Ένωση οφείλει να ευθυγραμμιστεί άμεσα με τους φόβους και τις ανησυχίες των νέων της. Προτεραιότητά της πρέπει να καταστεί η συνεχής βελτίωση των τρόπων με τους οποίους φέρνει την Ευρώπη εγγύτερα στη νέα γενιά. Σε αντίθετη περίπτωση, η αισιοδοξία που δημιουργήθηκε από τις τελευταίες εκλογές δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Οι νέοι απαιτούν περισσότερες και χειροπιαστές λύσεις σε ό,τι τους αφορά πραγματικά. Άλλωστε κάτι ανάλογο έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Junker «Οι πολίτες […] κυρίως θέλουν συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Σίγουρα οι πρόσφατες εκλογές απέδειξαν ότι υπάρχει μια κρίσιμη μαγιά που θα κτίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η πρόκληση είναι τώρα να αξιοποιηθεί αυτή η δυναμική  και να υιοθετηθεί από τη μεριά της Ένωσης μια νέα προσέγγιση, με τους νέους να εντοπίζονται στον πυρήνα της και όχι στο περιθώριο.