Για να μπει ξανά η Ελλάδα στην Ευρώπη

Περικλής Βαλλιάνος 10 Απρ 2014

Η ενωμένη Ευρώπη είναι πάνω απ’ όλα μια κοινότητα αξιών που κατάγονται από τον Διαφωτισμό: πολιτική ισότητα, συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες και κοινωνική αλληλεγγύη. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο πανανθρώπινης αδελφότητας που ξεπερνάει τα όρια κάθε εθνικού εγωισμού. Το όραμα της παγκόσμιας ειρήνης το διατύπωσε για πρώτη φορά ο μεγάλος φιλόσοφος Καντ πριν από δύο αιώνες. Στη συνέχεια όμως καταπατήθηκε βάναυσα επειδή κυριάρχησε ο φυλετικός εθνικισμός, με αποτέλεσμα τις φριχτές σφαγές του εικοστού αιώνα.

Η ευρωπαϊκή ένωση είναι –παρά τις σημερινές θεσμικές δυσλειτουργίες- η πιο επιτυχημένη προσπάθεια να χτιστεί μια αδελφότητα λαών (πολλοί από αυτούς θανάσιμοι εχθροί στο παρελθόν) πάνω στα συντρίμμια του τελευταίου πολέμου. Θεμελιακό συστατικό του εγχειρήματος αυτού ήταν και η μεταφορά πόρων από τις πλούσιες στις φτωχότερες περιοχές για την δικαιότερη κατανομή της ευημερίας. Ο ευρωπαϊσμός, συνεπώς, είναι το κατ’ εξοχήν προοδευτικό ιδεώδες της εποχής μας.

Μια από τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κρίσης στη χώρα μας ήταν η εξάπλωση μιας αντιευρωπαϊκής υστερίας. Αυτοί που μας κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες σπατάλησαν αναίσχυντα τους ευρωπαϊκούς πόρους για να χτίσουν ένα πελατειακό κράτος για λίγους, προκαλώντας την χρεωκοπία. Αδυνατώντας να διαχειρισθούν δίκαια την αναγκαία προσαρμογή (γιατί το μόνο που ξέρουν είναι να κλέβουν από τους πολλούς για να τρέφουν τους φίλους τους) έριξαν όλα τα βάρη πάνω στους πιο αδύνατους, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι τους «επιβάλλει» αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτοί δε που φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν πλειοδότησαν με άναρθρες κραυγές για «προδότες» και «δοσίλογους» και γελοίες υποσχέσεις ότι με μια μονοκοντυλιά θα μας επαναφέρουν στον «παράδεισο» τη συντεχνιακής λαφυραγωγίας των κοινωνικών αγαθών.

Όλα αυτά δυσφήμησαν την πατρίδα μας ανά τον κόσμο, έθρεψαν ρατσιστικά στερεότυπα στον βορρά και σχεδόν μας πέταξαν έξω από την ευρωπαϊκή ένωση. Χρειαζόμαστε ανθρώπους στις Βρυξέλλες που θα αποκαταστήσουν το κύρος της Ελλάδας, θα πάψουν να ζητούν συνεχώς εξαιρέσεις προς όφελος κομματικών φατριών στο εσωτερικό και θα δείξουν ότι συμμερίζονται και δουλεύουν συνειδητά για την πραγμάτωση των μεγάλων αξιών που υποστυλώνουν την ευρωπαϊκή ιδέα.