Η ιατρική μου επιλογή

Angelina Jolie 21 Μαϊ 2013

Η μητέρα μου πολέμησε τον καρκίνο για περίπου μία δεκαετία και πέθανε στα 56 της. Ίσα που πρόλαβε να κρατήσει στην αγκαλιά της το πρώτο της εγγόνι. Τα υπόλοιπα όμως παιδιά μου δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουν την καλοσύνη και την αγάπη της.

Μιλάμε συχνά για τη «μανούλα της μανούλας» και βρίσκω τον εαυτό μου να προσπαθεί να τους μιλήσει για την ασθένεια που την πήρε μακριά μας. Με έχουν ρωτήσει αν το ίδιο μπορεί συμβεί και σε μένα. Πάντα τους έλεγα να μην ανησυχούν, όμως η αλήθεια είναι πως έχω κι εγώ το «ελαττωματικό» γονίδιο BRCA1, που αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο να εμφανίσω και εγώ καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.

Οι γιατροί εκτίμησαν πως έχω 87% πιθανότητες να πάθω καρκίνο του μαστού και 50% καρκίνο των ωοθηκών· αλλά για κάθε γυναίκα αυτά τα ποσοστά ποικίλουν. Λίγοι είναι οι καρκίνοι του μαστού που οφείλονται σε γενετική μετάλλαξη. Αλλά όσοι διαθέτουμε το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA1, έχουμε κατά μέσο όρο 65% πιθανότητες να ασθενήσουμε.

Μόλις έμαθα τι μου συνέβαινε, αποφάσισα να ενεργήσω αμέσως, ώστε να ελαχιστοποιήσω όσο μπορούσα τον κίνδυνο. Αποφάσισα να κάνω μία προληπτική διπλή μαστεκτομή. Ξεκίνησα από τα στήθη μου διότι ο κίνδυνος να ασθενήσω από καρκίνο του μαστού ήταν υψηλότερος από αυτόν του καρκίνου των ωοθηκών -και η εγχείρηση στο σημείο αυτό είναι δυσκολότερη.

Στις 27 Απριλίου ολοκληρώθηκε το προπαρασκευαστικό τρίμηνο πριν τις μαστεκτομές. Όλο αυτό τον καιρό κατάφερα να κρατήσω μυστικό το πρόβλημα υγείας μου, και να συνεχίσω κανονικά την δουλειά μου.

Αλλά τώρα γράφω για αυτές, ελπίζοντας πως η εμπειρία μου θα αποδειχθεί ωφέλιμη σε άλλες γυναίκες. Ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι μία λέξη που προκαλεί φόβο στις καρδιές των ανθρώπων και δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση αδυναμίας. Αλλά σήμερα αρκεί μία αιματολογική εξέταση για να μάθουμε τι πιθανότητες υπάρχουν να αναπτύξουμε καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών -και να δράσουμε αναλόγως.

Η αγωγή μου ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου με μία επέμβαση που απομονώνει τις θηλές από τον ευάλωτο ιστό και αυξάνει τη ροή αίματος στην περιοχή. Αυτό προκαλεί πολύ πόνο -και μελάνιασμα- αλλά αυξάνει τις πιθανότητες να σωθούν οι θηλές.

Δύο εβδομάδες αργότερα έκανα τη βασική εγχείριση. Ο ιστός των μαστών αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από προσωρινά ενθέματα. Η εγχείρηση μπορεί να διαρκέσει ως και 8 ώρες. Ξυπνάς με σωληνάρια απορροής και εκτατήρες στο στήθος. Μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά μερικές μέρες αργότερα μπορείς να ξαναγυρίσεις στην κανονική σου ζωή.

Εννέα εβδομάδες αργότερα, η εγχείρηση ολοκληρώνεται με την αποκατάσταση του στήθους με εμφυτεύματα. Τα τελευταία χρόνια έγινε μεγάλη πρόοδος στον τομέα αυτό, και σήμερα πια το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ όμορφο.

Ήθελα να τα γράψω αυτά για να ξέρουν κι οι υπόλοιπες γυναίκες πως η απόφαση να κάνεις μαστεκτομή δεν είναι εύκολη. Αλλά είναι μία απόφαση που είμαι πολύ χαρούμενη που την πήρα. Οι πιθανότητες να αναπτύξω καρκίνο του μαστού έπεσαν από 87% σε 5%. Τώρα πια λέω την αλήθεια στα παιδιά μου όταν τα καθησυχάζω να μην φοβούνται πως θα χάσουν την μητέρα τους από καρκίνο του μαστού.

Είναι επίσης καθησυχαστικό πως δεν βλέπουν πάνω μου τίποτα διαφορετικό, που θα τους προκαλούσε ανησυχία. Μόνο κάτι μικρές ουλές -αυτό είναι όλο. Όλα τα άλλα είναι απλά απαράλλακτα, όπως ήταν πάντα. Και ξέρουν πως τα αγαπάω και θα κάνω τα πάντα για να είμαι δίπλα τους όσο περισσότερο μπορώ. Σε προσωπικό επίπεδο, δεν αισθάνομαι λιγότερο γυναίκα. Αντιθέτως αισθάνομαι ισχυρότερη, γιατί πήρα μία δύσκολη απόφαση, που σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη θηλυκότητά μου.

Είμαι τυχερή που έχω έναν σύντροφο, τον Μπραντ Πιτ (Βrad Pitt), που με αγαπά και με στηρίζει τόσο πολύ. Όλοι όσοι έχετε φιλενάδα ή σύζυγο που περνάει μια τέτοια περιπέτεια, να ξέρετε πως ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός. Στο «πινκ λότους μπρεστ σέντερ» (PLBC) όπου εγχειρίστηκα, ο Μπραντ δεν έφυγε στιγμή από δίπλα μου. Καταφέραμε μέχρι και να βρίσκουμε ευκαιρίες να γελάσουμε μαζί. Ξέραμε πως αυτή η επέμβαση ήταν το σωστό που έπρεπε να κάνουμε για την οικογένειά μας, και πως θα μας έφερνε κοντύτερα τον έναν στον άλλο. Όπως κι έγινε.

Ελπίζω κάθε γυναίκα που διαβάζει αυτό το κείμενο να βοηθηθεί μαθαίνοντας πως διαθέτει επιλογές. Θέλω να ενθαρρύνω κάθε γυναίκα, ειδικά εάν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, να αναζητήσει έγκαιρα τις πληροφορίες και τους ειδικούς που θα τη βοηθήσουν να κάνει τις δικές της επιλογές.

Γνωρίζω πως υπάρχουν πολλοί θαυμάσιοι ειδικοί στην ολιστική ιατρική, που προτιμούν εναλλακτικές αγωγές -χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η δική μου αγωγή θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του PLBC κι έτσι κάθε γυναίκα θα μπορεί να κρίνει μόνη της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «παγκόσμιου οργανισμού υγείας» (ΠΟΥ) μόνο ο καρκίνος του μαστού σκοτώνει περίπου 458,000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η πρόσβαση σε γονιδιακές θεραπείες και στη σωτήρια έγκαιρη διάγνωση χρειάζεται να καταστεί απόλυτη προτεραιότητα, ασχέτως των διαθέσιμων πόρων, των απαιτούμενων μέσων ή της περιοχής όπου ζουν. Το κόστος της εξέτασης για τον εντοπισμό των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 φθάνει τα 3,000 αμερικανικά δολάρια, πράγμα που εμποδίζει τη θεραπεία πολλών γυναικών.

Επιλέγω να δημοσιοποιήσω την ιστορία μου επειδή υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν πως μπορεί να ζουν υπό την δαμόκλειο σπάθη του καρκίνου. Ελπίζω, πως θα κάνουν κι εκείνες γονιδιακές εξετάσεις κι αν έχουν επίσης υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, να ξέρουν πως διαθέτουν σωτήριες επιλογές.

Η ζωή μας θέτει πολλές προκλήσεις. Αλλά οι μόνες που πρέπει να μας φοβίζουν είναι αυτές που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

Η Angelina Jolie είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης