Η «κλωνοποίηση» του Σημίτη

Μιχάλης Πολυδώρου 13 Σεπ 2013

Κάποιος από τους ομιλητές στο «Συμπόσιο» του ΠΑΣΟΚ, έθεσε το παρακάτω ερώτημα στο Facebook: «Τι σχέση έχει ο πολιτικός λόγος του Σημίτη, με αυτόν που ακούμε χρόνια τώρα από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού προσωπικού;»

Η απάντηση έρχεται -εν αγνοία του- από τον οικοδεσπότη ενός από τα πάνελ στο ΙΣΤΑΜΕ. Όταν ανέβηκε κάποιος στο βήμα, ο συντονιστής της συζήτησης του είπε: «Χαίρομαι που είσαι εδώ και κατεβάζεις τον μέσο όρο ηλικίας»! Αυτός ο «νέος» ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος -να τα ’κατοστήσει- είναι 63 ετών!

Ο Σημίτης πολλά σωστά είπε, πολλά αυτοκριτικά απέφυγε να πει, όμως στην παρούσα συγκυρία δεν έχει τόσο σημασία τι λέει κάποιος, όσο ποιος το λέει. Αν το target group για την ανα-συγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι το λεγόμενο παραγωγικό κοινό στο ηλικιακό τόξο 18 έως 45, τότε η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και πολλών άλλων ομιλητών «συνταξιούχων» -για να χρησιμοποιήσω έναν όρο του ίδιου του Σημίτη- δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει, διότι είτε καλώς είτε κακώς, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ταυτισθεί με την πολιτική που οδήγησε σε αυτό το σημείο. Δηλαδή, πώς θα συγκινήσει ο λόγος του Σημίτη έναν 40χρονο άνεργο, ο οποίος, το 2000, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, είχε επενδύσει το μέλλον στα limit up του Χρηματιστηρίου, ή πώς να συγκινηθεί ένας οργισμένος, ανασφαλής, απελπισμένος, αγχωμένος 18χρονος, από μια σύναξη των γνωστών ανακυκλούμενων «προεστών»;. Εκτός αν το εγχείρημα για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου απευθύνεται εντός των τειχών, μεταξύ των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ!

Δυστυχώς, το Συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ, έδωσε την εντύπωση ότι πρωτεύων στόχος είναι η πολιτική επιβίωση της «ηγετικής ομάδας», των «επαγγελματιών πωλητών» του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, μέσα από τις γνωστές κεντροαριστερές τρίπλες, στην περιοχή ανάμεσα στη ΝΔ και τον Σύριζα. Πώς να το κάνουμε όμως, και ο Παναθηναϊκος διέρχεται κρίση, αλλά δεν μπορούν να παίξουν μπάλα ο Δομάζος και ο Αντωνιάδης. Η υπόθεση της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να στηριχθεί στην «κλωνοποίηση» του Σημίτη. Είναι σαν την ιστορία με την κλωνοποίηση του μαμούθ μετά την ανακάλυψη παγωμένων ζώων στη Σιβηρία. Οι γενετιστές είπαν ότι η κλωνοποίηση μπορεί να πετύχει, όμως τονίζουν ότι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές και τα τεράστια ζώα δεν θα μπορέσουν να επιζήσουν.

Και τι πρέπει να γίνει; Μα αυτό που είπε ο Σημίτης: Κάνοντας ιστορική αναδρομή σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι το 1974, το Κίνημα δημιουργήθηκε από ανθρώπους χωρίς βαρύγδουπα ονόματα, που είχαν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν έντονα. Ο Σημίτης, το 1974 ήταν 39 ετών. Αν θέλουν πλέον να προσφέρουν κάτι αυτοί οι πολιτικοί «γίγαντες», είναι να χαμηλώσουν για να πατήσουν στους ώμους τους οι σημερινοί «νάνοι», που θα δουν πιο μακριά από αυτούς.

«If I have seen further, it is by standing on the shoulders of Giants», έγραφε ο Νεύτων σε επιστολή του στον Χουκ, το 1675. Ο νοών, νοείτω.