Η ψήφος δεν αρκεί

Γιάννης Αντύπας 28 Ιουν 2012

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί μερικά πράγματα:

• Δε γίνεται να συνεχιστούν τα λάθη τύπου Ράπανου και Βερνίκου. Ή, ακόμη χειρότερα, σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Δεν αξίζει αυτή η προχειρότητα στους έλληνες πολίτες.

• Δε γίνεται να δίνονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Γιατί, με τη συμφωνία των τριών αρχηγών, είναι σα να μην έχουμε πρόβλημα και ότι όπου να ’ναι όλα τα θέματα θα πάρουν το δρόμο τους.

• Δε μπορεί να συνεχιστούν οι τριβές μεταξύ των κομμάτων που τη στηρίζουν. Είναι λυπηρό, στο παρασκήνιο, ο ένας να ρίχνει από τώρα τις ευθύνες στον άλλο. Φανταστείτε τι έχει να γίνει σε λίγες εβδομάδες.

Απλά πράγματα. Οι εποχές έχουν αλλάξει, οι συνταγές του παρελθόντος δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα. Γιατί τώρα, μερικά στομάχια -πολλά ίσως- είναι στην πραγματικότητα άδεια. Και οι συνηθισμένοι λόγοι των πολιτικών δεν αρκούν ούτε για «πρωινό». Αφήστε που τα λόγια των πολιτικών έχουν χάσει εδώ και καιρό τη σημασία τους και την όποια αποτελεσματικότητά τους.

Η χώρα μπορεί να μην έχει άλλη ευκαιρία. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια για δεύτερες σκέψεις. Προφανώς και δε ζητούμε από τα κόμματα να αναστείλουν τον κομματικό ανταγωνισμό. Τους ζητούμε, όμως, να βάλουν προτεραιότητες. Και αυτήν την περίοδο, μία είναι η προτεραιότητα: η σωτηρία της χώρας. Γιατί, αν καταρρεύσει η χώρα, θα καταρρεύσουν κι αυτά.

Η οποία σωτηρία της χώρας, μόνο δεδομένη δεν είναι. Το υπογραμμίζω, γιατί ορισμένοι προσπαθούν να περάσουν την άποψη ότι τελειώσαμε τις υποχρεώσεις μας ψηφίζοντας ΝΔ. Δεν είναι έτσι. Τώρα ξεκινά η προσπάθεια: η πληρωμή των φόρων, η μείωση του κράτους, η εξυγίανση της υγείας, η ανασυγκρότηση της παιδείας, κοκ. Αν όλα αυτά δε γίνουν, η ψήφος της 17ης Ιουνίου δε θα έχει κανένα νόημα.

Αν οι νόμοι δεν εφαρμοστούν, αν δεν εφαρμοστεί ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, αν δεν επιταχυνθεί η δικαιοσύνη, η ψήφος της 17ης Ιουνίου δεν θα έχει καμία σημασία. Παρά μόνο, ίσως, ενός ακόμη σταδίου της πορείας προς την καταστροφή.

.

Ο Γιάννης Αντύπας είναι δημοσιογράφος