Κι όμως, το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να γίνει καταλύτης

Μάκης Παπαμαργαρίτης 02 Απρ 2019

Το Κίνημα Αλλαγής κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Το εγχείρημα της συμπόρευσης και συνένωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων αποκτά πλέον πολιτική υπόσταση. Το συνέδριο της μετεξέλιξής του σε ενιαίο κομματικό σχήμα αποτελεί μια μεγάλη τομή στη συνέχειά του.

Έπειτα από έναν χρόνο δημιουργικής προσφοράς στον τόπο και στην κοινωνία, ο χώρος της Κεντροαριστεράς διεκδικεί τον δικό του καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Το Κίνημα Αλλαγής, υπερασπιζόμενο την αυτονομία του, διαθέτει όλες τις δυνατότητες να ανατρέψει τα κομματικά παιχνίδια των δύο μονομάχων. Και το σημαντικότερο, να έχει ξεχωριστή συνδρομή και συμβολή στην επαναχάραξη των ιδεολογικών και πολιτικών ρευμάτων που διαπερνούν την ελληνική κοινωνία.

Η περιπέτεια της κρίσης μάς δίδαξε πολλά. Πρωτίστως αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο των δυνάμεων, οι οποίες επενδύοντας στο ψέμα και στη δημαγωγία, στις ανερμάτιστες και πελατειακές πολιτικές, έσπρωξαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Ηθικός και φυσικός αυτουργός της χρεοκοπίας, είναι η νεοκαραμανλική κυβέρνηση. Με τις αλόγιστες επιλογές της προκάλεσε πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που υποσχέθηκαν «τον ουρανό με τ’ άστρα» ακύρωσαν τις προηγούμενες θυσίες του ελληνικού λαού. Δέχτηκαν και υλοποίησαν το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, προσθέτοντας βάρη 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες των πολιτών.

Η διακυβέρνησή τους καταγράφεται ως μνημείο ανικανότητας και ανεπάρκειας.
Τα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα το επιβεβαιώνουν. Τα αδιέξοδα που καθημερινά βιώνουν οι συνάνθρωποί μας επιτείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Η απαξίωση και η απόρριψη από την πλειονότητα της κοινωνίας το αποδεικνύει.

Η εκλογική και κοινωνική βύθιση των σημερινών κυβερνώντων είναι αναπόφευκτη. Ο παροξυσμός της παροχολογίας των υποσχέσεων και των ειδικών ρυθμίσεων δεν πρόκειται να ανακόψει τη φορά των πραγμάτων. Η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι καταπέλτης.

Η προσπάθεια της ΝΔ να εισπράξει την τιμωρητική διάθεση των πολιτών δεν βρίσκει την απαιτούμενη ανταπόκριση. Τσίπρας και Μητσοτάκης προτάσσουν τη διατήρηση και κατάληψη της εξουσίας αντίστοιχα, υποσχόμενοι ανάπτυξη και ευημερία. Ωστόσο, οι κυβερνητικές θητείες των κομμάτων τους ούτε διαγράφονται, ούτε εξωραΐζονται.

Αντιθέτως, το έργο των προοδευτικών δυνάμεων με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ είναι αναμφισβήτητο. Το αποτύπωμά του θα μείνει ανεξίτηλο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Η προσφορά του στον τόπο αποδεικνύεται ανεκτίμητη.

Η Κεντροαριστερά άλλαξε την όψη της χώρας μετά το 1981. Με τις πολιτικές της συγκρότησε για πρώτη φορά το κοινωνικό κράτος. Διασφάλισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στήριξε τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Υλοποίησε μεγάλα έργα υποδομής. Και το κυριότερο, ενέταξε την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Τώρα που γνωρίζουμε τι  ακριβώς συνέβη στον τόπο μας, μπορούμε να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε τα υπάρχοντα κομματικά σχήματα. Το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο συγκροτείται από το ΠΑΣΟΚ και από ανένταχτες δυνάμεις, συνιστά την πολιτική έκφραση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα κανενός. Η αυτονομία, η αυτοτέλειά του η αυθυπαρξία του είναι αδιαπραγμάτευτες.

Οι πολιτικές που πρεσβεύει, οι θέσεις που υποστηρίζει, οι αξίες και οι αρχές του σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καταστούν αντικείμενο οποιασδήποτε συναλλαγής και εξυπηρέτησης κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων.

Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε, φορέας διαμαρτυρίας και καταγγελτικού λόγου. Αλλά ούτε θα υποτάξουμε την πολιτική μας παρουσία στα σχέδια του Τσίπρα και του Μητσοτάκη, που αμφότεροι έχουν ως κοινό στόχο τη λεηλασία των κεντροαριστερών δυνάμεων.

Κεντρική μας επιδίωξη αποτελεί να είμαστε ένας πόλος που αντιτίθεται στον λαϊκισμό και στον συντηρητισμό των δύο μονομάχων.

Διατηρώντας την αυτονομία μας, μπορούμε να καταστούμε χρήσιμοι και απαραίτητοι για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, για την προώθηση πολιτικών που εξυπηρετούν την κοινωνική συνοχή, στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υγεία, στην πρόνοια και στην παιδεία.

Παραμένοντας σταθεροί στις θέσεις και στις απόψεις μας, μπορούμε να έχουμε τη δική μας συνδρομή και συμβολή στον προοδευτικό προσανατολισμό που οφείλει να ακολουθήσει η χώρα.

Στρατηγική μας επιλογή είναι ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός που θα στηρίζεται στις προοδευτικές, ευρωπαϊκές και δημοκρατικές δυνάμεις, πέρα και έξω από τα γνωστά κομματικά στερεότυπα και τείχη.