Κριτική και προτάσεις για την κίνηση των 58

Γιώργος Παπαμώκος 04 Δεκ 2013

Φίλοι και φίλες που ανήκετε στην ομάδα των 58 ή την ακολουθείτε:

.

Έχετε δει (μέσα από δημοσκοπήσεις;) ότι υπάρχει ένα κενό στην κεντροαριστερά. Σωστά! Έχετε διαπιστώσει ότι χρειάζεται κάτι νέο! Σωστά! Είμαι από τους πρώτους που θα συμμετείχα σε κάτι πραγματικά νέο και το έχω καταγράψει σε κείμενό μου.

.

Το έχει ανάγκη ο τόπος. Όμως, βαδίζετε με λάθος πρακτική. Κινείστε παλαιοκομματικά.

.

Πρώτον: Το κενό στο κατά συνθήκη κέντρο, είναι πιο μεγάλο από αυτό της κεντροαριστεράς. Αλλά αυτό δεν έχει και πολλή σημασία.

.

Δεύτερον: Προσπαθείτε με πραγματικά πολιτικά άτεχνο τρόπο, να ενώσετε σώνει και καλά δύο κομμάτια διαφορετικού υλικού και μεγέθους: Το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

.

Για να φτιάξετε κάτι νέο, προσανατολίζοντας στη δική σας κατεύθυνση τον κόσμο των δύο κομμάτων, και ΟΧΙ ΜΟΝΟ, πρέπει να είστε πρώτα απ’ όλα δίκαιοι με την ιστορία και την παιδεία του κάθε πολιτικού κόμματος που προσπαθείτε να συρράψετε.

.

Το ΠΑΣΟΚ και όλη αυτή η κάκιστη πολιτική ομάδα που μας διοίκησε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, πρέπει να αναλάβει μέρος των μεγάλων ευθυνών του για την κομματοκρατία και την διαφθορά και  να οδηγηθεί στο τέλος του. Και όχι από κάποιο προσωπικό μίσος που κουβαλάω εγώ γι’ αυτό. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Βαθιά λύπη, ναι. Γιατί απέτυχε πρώτιστα η χώρα.

.

Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ οδήγησε  πολύ κόσμο να το σιχαθεί και να θεωρεί ότι θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το μισοπεθαμένο πολιτικό σώμα. Δεν μπορεί να πεθάνει ολοκληρωτικά και άμεσα, γιατί κυβερνά. Και ίσως αυτή να είναι η τελευταία πράξη ευθύνης του. Αλλά θα πρέπει να είναι αυτή και η τελευταία Βουλή που θα έχει ως κόμμα το ΠΑΣΟΚ! Και έτσι όπως του αξίζει! Να κυβερνά απογυμνωμένο από τον κόσμο που πίστευε σε ιδέες και αξίες και να αφήσει την τελευταία του ανάσα στο σάπιο του βασίλειο, χτυπημένο και παρατημένο ακόμη και από τους πιο φανατικούς συνδικαλιστές του: Στο βασίλειο του κόμματος – κράτους, που ακόμη και τώρα, το σίχαμα, υπηρετεί, σε συνεργασία με τη ΝΔ (του κόμματος που το ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε στον καθεστωτισμό, το 1981). Αν βέβαια έχει αίσθηση εθνικής ευθύνης η ηγεσία του και οι βουλευτές του θα προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο και να αποσυρθούν αμέσως μετά. Θα είναι ένας τεράστιος συμβολισμός αναγέννησης, μια έμπρακτη συγγνώμη, μια απελευθέρωση των σημερινών κυβερνώντων σε πραγματικά μεταρρυθμιστικές πολιτικές, αφού το πολιτικό κόστος δεν θα υπολογίζεται πια. Αλλά η πολιτική τους παιδεία δεν είναι αυτή. Η πολιτική τους παιδεία είναι πολιτική παρασιτικής επιβίωσης.

.

Επανέρχομαι. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό ποια δυναμική θα προσδώσει ο πολιτικός ενταφιασμός του ΠΑΣΟΚ;  Πόση είναι η εκλογική δύναμη αυτού του κόμματος τώρα; 8%; Το υπόλοιπο 40% που κάποτε το ακολουθούσε και τώρα το σιχαίνεται, δεν θα ταυτιστεί με την κίνηση που πρώτα απ’ όλα θα θάψει το παλιό; Κύριε Βούλγαρη, ναι, υπάρχει δυνατότητα να φτάσει ακόμη και στο 50% αυτή η κίνηση, αρκεί να μπει σε κινηματική λογική και σε πορεία ανατροπής του σάπιου βασίλειου της Δανιμαρκίας. Η λογική η δική σας, δεν σας αφήνει να δείτε πάνω από το 27-30%: Σώζω το 8% και το 4% και περιμένω να με σηκώσει η συσπείρωση στις εκλογές μέχρι το 27%.

.

Αν δεν γίνει ξεκάθαρο ότι η πρωτοβουλία των 58 στοχεύει σε κάτι νέο και όχι στη συρραφή δύο φορέων και ειδικότερα στην αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ από τις στάχτες του, τότε η κίνησή σας θα απογοητεύσει. Ήδη το βλέπετε από τα σχόλια που λαμβάνετε.

.

Την κίνηση αυτή, φαίνεται ότι τη σχεδίασαν κυρίως κεντρικά παλιά μυαλά, που ανήκουν ή ήταν παλαιότερα βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.  Δεν ξέρω καν λεπτομέρειες και ονόματα, αλλά, ρε παιδιά, σας έχουμε μάθει τόσα χρόνια. Δεν μπορείτε να κρυφτείτε. Η τακτική σας μυρίζει ΠΑΣΟΚική καμαρίλα. Το μόνο που έχω υπόψη μου είναι η ομιλία Σημίτη στο πρόσφατο 39ο ιατρικό συμβούλιο του μεγάλου ασθενή. Παραδόξως, ο κ. Σημίτης καυτηρίασε το «Τσοβόλα δώστα όλα» και το «λεφτά υπάρχουν», αλλά για τις μίζες της SIEMENS κουβέντα δεν είπε. Γιατί άραγε;

.

Βάλτε στην άκρη, λέω εγώ, τέτοιες πρακτικές. Αρκετά πια με τα φτιασιδώματα. Θέλουμε κάτι νέο και όχι μια ξετσίπωτη πολιτική οντότητα, που μακιγιαρίστηκε για να φαίνεται για εικοσάρα, αλλά είναι άνω των εξήντα. Τα χρόνια πολιτικής εκπόρνευσης έχουν ρουφήξει κάθε τι νέο και το μακιγιάζ δεν φτάνει να μας πείσει, ενώ οι πλαστικές προσώπου έχουν φτάσει σε σημείο που πια καταστρέφουν την εμφάνιση και είμαστε πια μπροστά σε τέρας, αντί για ηλικιωμένη καλλονή.

.

Το που μας κατάντησε το ΠΑΣΟΚ, το προέβλεψε 17 χρόνια πριν ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, στο συνέδριο εκλογής αρχηγού το 1996:

.

Μελετήστε κάθε λέξη μιας βαθιά πολιτικής ομιλίας και μιας στοχευμένης ανάλυσης-πρόβλεψης για όσα βιώνουμε σήμερα, στο παραπάνω βίντεο, όσοι πάτε να νεκραναστήσετε το τέρας που μας  κατάντησε ένα γερμανικό κρατίδιο Bundeslander. Σε λίγα μπορεί κανείς να διαφωνήσει με την παραπάνω ομιλία.

.

Ποιοι το έκαναν αυτό;

.

Δείτε την περιγραφή πάλι του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ, από τους λίγους που συνέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Λόγια ανθρώπου που αρνήθηκε να γίνει υπουργός για λόγους αρχής. Για να μην γίνει και αυτός μέρος του κόμματος-κράτους.

.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΝΕΟ. ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΗΔΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΕΞ ΥΠΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. (Δες Βήμα Κυριακής στις δύο τελευταίες του εκδόσεις. Στην δε τελευταία έκδοση, η παρουσίαση της έρευνας με τρόπο που θα εκθέτει τη ΔΗΜΑΡ και θα προβάλει θετικά την κίνηση, θυμίζει εποχές καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τις πρακτικές του. Τι κάνετε; Πάτε να πνίξετε κάθε ελπίδα;) Φυσικά και θα απευθυνθούν στους χώρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και όχι μόνο: Οι δυνάμεις της οικολογίας και οι πράσινοι δεν εκπροσωπούνται πουθενά σήμερα. Οι Τρεμόπουλοι δεν πείθουν.

.

Από την άλλη, βλέπω ένα άσχημο παιγνίδι που εξυφαίνεται μέσα στη  ΔΗΜΑΡ από στελέχη της και που έχει ως σκοπό να ποδηγετήσει το κόμμα προς την κίνηση αυτή: Αυτού του είδους τα παιγνίδια τα σιχαίνεται ο κόσμος και να είστε βέβαιοι ότι θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Και δεν εννοώ αυτούς που απλά προτείνουν διάλογο με την Π58. Θα προτιμούσα κάτι πιο ντόμπρο, πιο έντιμο, όπως αυτό που έκαναν μερικά στελέχη και σηκώθηκαν και φύγανε. Σε αυτούς σφίγγω το χέρι.

.

Σέβομαι τον τρόπο που πολιτεύτηκε η ΔΗΜΑΡ και ας διαφώνησα με την κίνηση να φύγει από την κυβέρνηση, που δεν ήταν διαφωνία στιγμής, αλλά διαφωνία στρατηγικής σε ό,τι αφορά την παρουσία μας στην κυβέρνηση: Από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να πιέσει και να επιβάλλει πολιτικές, όταν είδε ότι οι άλλοι δύο τυραννόσαυροι της πολιτικης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) παίζανε το γνωστό παιγνίδι τους. Είχε τη δυναμική του καταλύτη. Δεν βοήθησε όμως το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ θυσιάστηκε στον βωμό της πραγματικής  προσφοράς. Αν και δεν έλειψαν κάποιοι από το κόμμα που κοίταξαν την προσωπική, επαγγελματική και πολιτική τους επιβίωση.

.

Στη ΔΗΜΑΡ αξίζει κάτι πιο δίκαιο από την ταύτισή της με το καθεστωτικό κομματικό μόρφωμα που λέγεται  ΠΑΣΟΚ. Της αξίζει να γίνει μαγιά για κάτι πραγματικά νέο και τα στελέχη της πρέπει εκεί να την οδηγήσουν ΕΝΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

.

Από κει και πέρα, θα πρέπει ο νέος φορέας να προσανατολιστεί πιο ριζοσπαστικά για να αγκαλιάσει και τη νεολαία, αλλά φαίνεται λείπει η φρεσκάδα της πολιτικής νιότης και σκέψης.

.

Διαπιστώνω ότι σπαταλάτε την μικρή πρόσοδό σας στο να τραβάτε τη ΔΗΜΑΡ από το μανίκι για να μπει στον νέο πολιτικό φορέα. Μα ο κόσμος δεν θέλει αυτό. Ακόμη και να μπει η ΔΗΜΑΡ, δεν θα κερδίσει πολλά ο νέος πολιτικός φορέας. Πραγματικά, δεν θα «συγκινηθεί βαθιά» κανείς αν η ΔΗΜΑΡ τώρα πει ναι, εκτός από εσάς. Φαίνεται ότι ζείτε στον μικρόκοσμό σας.

.

Θέλουμε απαντήσεις και σχέδιο.

.

Κοιτάξτε στα κείμενα της επίσημης σελίδας της κεντροαριστεράς. Πόσα από αυτά δίνουν απαντήσεις σε καίρια πολιτικά ερωτήματα που αφορούν, για παράδειγμα, σε ένα κατακαημένο πλέον σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και πόσα είναι του τύπου: «Ποιοι θα ?ρθούν και ποιοι δεν έρχονται», πόσα δηλαδή είναι γκρίνια μεταξύ πρώην συντρόφων. Κύριοι, τα κείμενα σας εκθέτουν.

.

Αν δεν ευτελίζετε την προσπάθεια στο να ξαπλώσετε τη ΔΗΜΑΡ στο κρεββάτι του ΠΑΣΟΚ για να το κάνετε να ξανανιώσει, τότε θα δείτε αλλαγή στάσης του κόσμου. ΘΑ δείτε ροή κόσμου σε μορφή ποταμού.

.

Απαιτούνται ΑΜΕΣΑ πειστικές απαντήσεις για την προοπτική αυτής  της προσπάθειας. Ένα στοιχείο, κύριο στοιχείο, θα είναι οι πραγματικές θέσεις. Και ένα δεύτερο, τα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν αυτές τις θέσεις. Και αυτά δεν πρέπει να αυτοπροταθούν μόνο. Πρέπει να επιλεγούν. Επίσης ένα τρίτο στοιχείο είναι το πολιτικό κριτήριο της Π58.  Το ΠΑΣΟΚ, από το κάποτε 48% έχει χάσει το 40 και έχει μείνει στο 8 (και αν…) με συνολική κυβερνητική θητεία: 1981-1989, 1993-2004, 2009-2014. Η ΔΗΜΑΡ μπήκε στην κυβέρνηση το 2012 με λίγο πάνω από 6%, χωρίς να έχει ξανακυβερνήσει ποτέ σε συνθήκες μέγιστης ιστορικά οικονομικής κρίσης καί είναι στο 3-4%. Είναι φανερό ότι ο λαός έχει σιχαθεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά σκέφτεται αν η ΔΗΜΑΡ τού είναι χρήσιμη πια. Είναι άλλο το αμφίβολα χρήσιμο και άλλο το σίχαμα. Ο λαός δίνει την απάντηση και δείχνει τον δρόμο. (Τι δεν γίνεται κατανοητό;)

.

Αλλά δεν πρέπει να διαμορφώσετε μόνοι σας έναν φορέα στα παλιά δικά σας πρότυπα. Ή θα γεννηθεί κάτι πραγματικά νέο, ορμητικό και φρέσκο, ή θα τελειώσει τώρα κάθε προσπάθεια να πουληθεί ελπίδα. Σταματήστε όμως ορισμένοι τα παλιά τερτίπια, γιατί θα ταυτιστείτε με αυτά και η περιδήνηση θα σας οδηγήσει χωρίς να το καταλάβετε στο μάτι  του κυκλώνα!

.

Επίσης, κάτι πραγματικά νέο, δεν μπορείτε να γεννηθεί; Πρέπει να αντιγράψουμε τους Ιταλούς και την Ιταλική πολιτική ζωή; Που νεκρανάστησε τον Μπερλουσκόνι; Ελληνική πολιτική παιδεία δεν υπάρχει; (Ιταλική ελιά σε ελληνική έκδοση: «Πιο πολύ καινούργιο, πεθαίνεις!»… που λένε και οι 20άρηδες).

.

Συγγνώμη για την κριτική, αλλά χρειάζεται. Όλα αυτά, δεν τα λέω για να θάψω μια καινούρια προσπάθεια. Αντίθετα, σε μια νέα προσπάθεια ελπίζω κι εγώ. Αλλά για να αντιπροσωπεύσω δυναμικά τις απαιτήσεις της δικής μου γενιάς και όχι τα σχέδια νεκρανάστασης. Επιτέλους, μια μάχη γενεών πρέπει να αρχίσει από μέρους μας. Και από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να ενταφιάσουμε οριστικά όσους μας γονάτισαν και μας φόρτωσαν τις αμαρτίες τους, αλλά και να επιλέξουμε και κάποιους από εσάς να σταθείτε συνοδοιπόροι μας: όσους αντί – στάθηκαν ως φάροι αντιδιαφθοράς και πολιτικής εθνικής ευθύνης, τα χρόνια της αφασίας και του νεοπλουτισμού. Και φυσικά, τους πιο ικανούς.

.

Σε ό,τι αφορά την δική μου γενιά και τις νεότερες, ας το πάρουμε απόφαση: Σε μας έτυχε ο κλήρος να σηκώσουμε το βάρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Θα το κάνουμε με τους όρους τους, που μας βάζουν τώρα; Θα δουλέψουμε ξανά για να καρπωθούν οι άχρηστοι αριβίστες τον ιδρώτα μας, ή θα το κάνουμε με τους δικούς μας όρους; Για να καρπωθούν οι μελλοντικές γενιές μια υγιή παραγωγική βάση και μια αίσθηση του μέτρου.

.

Είμαστε πάρα πολλοί όσοι πιστεύουμε σε αυτόν το σκοπό. Ας μην τον αφήσουμε στα χέρια των ενόχων.