Κυβέρνηση Αντουανέτα για το μεταναστευτικό

Γιώργος Πιέρρος 15 Απρ 2015

Ανοίγοντας κανείς το timeline του στα κοινωνικά δίκτυα που λίγο ή πολύ έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας όλων μας, θα συναντήσει πολλές επιτηδευμένα εκτός πραγματικότητας αναρτήσεις, το λεγόμενο «τρολλάρισμα» στην γλώσσα του διαδικτύου. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο τα όρια μεταξύ του σοβαρού και του επιτηδευμένα μη πραγματικού φαίνεται πως δεν είναι τόσο ευδιάκριτα, καθώς υπουργοί της κυβέρνησης τόσο με την δημιουργική τους ασάφεια αλλά και με την απελπιστική τους σαφήνεια απειλούν να πάρουν την θέση των «τρολλ» του διαδικτύου. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε όλους, άλλωστε ένα άρθρο δεν αρκεί για τόσο μεγάλο απολογισμό, όμως η αναπληρώτρια υπουργός μετανάστευσης φαίνεται πως ξεχωρίζει παρά τον ανταγωνισμό. Η κ.Χριστοδουλοπούλου σίγουρα θα έκανε πολλούς να αναρωτιούνται αν η πρόσφατη δήλωση της είναι πραγματική. Πρόκειται για την τοποθέτηση της περί μεταναστών που λιάζονται στο κέντρο της Αθήνας, για την ακρίβεια δήλωσε: «Στις πλατείες δεν υπάρχουν μετανάστες. Τώρα αν βγαίνουν τα πρωινά για να λιαστούν αυτό είναι άλλο θέμα».

Κάπου εδώ τα τελευταία αποθέματα χιούμορ τελειώνουν, καθώς δεν πρόκειται για κάτι απλό ούτε αστείο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πρόσφυγες δεν βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας για να απολαύσουν τον ήλιο ή τα αξιοθέατα της. Οι άνθρωποι αυτοί πεινάνε, διψούν, φοβούνται και σκέφτονται μόνο την επόμενη μέρα με αγωνία. Μάλιστα η κυβέρνηση που οργάνωσε παρελάσεις-υπερπαραγωγή και σούβλισε χιλιάδες αρνιά παρά την ευαισθησία που δηλώνει πως έχει για το ζήτημα, φαίνεται πως δεν ήταν ικανή να εξασφαλίζει καν ένα προσωρινό κατάλυμα για τους πρόσφυγες που έφτασαν από την Γαύδο στο λιμάνι του Πειραιά.

Μετά από αυτό η αρμόδια υπουργός και η κυβέρνηση σε ρόλο Αντουανέτας δεν φαίνεται να πτοήθηκαν καθώς την κωμικοτραγική δήλωση ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό που κατέληξε σε απόλυτο αδιέξοδο. Απόδειξη για το αποτέλεσμα τα non paper του Μαξίμου μετά την λήξη της, στο πρώτο αναφέρει: «Θα δίνονται στους πρόσφυγες τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους». Τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Με μαθηματική ακρίβεια την έξοδο της χώρας μας από την Σένγκεν. Με καθυστέρηση ωστόσο φαίνεται πως τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης το κατανόησαν και έτσι το Μαξίμου εξέδωσε δεύτερο non paper το οποίο ανέφερε: «Θα δίνονται στους πρόσφυγες άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα». Τι σημαίνει αυτό; Τίποτα περισσότερο από ότι ισχύει ήδη, με λίγα λόγια η πολύωρη σύσκεψη της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό δεν απέδωσε καμία νέα λύση.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση λειτουργεί σαν άλλη Αντουανέτα απαιτείται σοβαρή πολιτική για τις μεταναστευτικές ροές, με σεβασμό τόσο στους πρόσφυγες αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Μέχρι τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο και τα δύο, οφείλουν ωστόσο να θυμούνται στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, πως τέτοιου είδους παντεσπάνι τρέφει τα άκρα. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η κοινωνία μας…