Κύπρος 2013: Διάλογοι Κορυφής

Αντώνης Κουρσουμπάς 18 Αυγ 2013

Η Κύπρος σε μια από τις πιο δυσμενείς στιγμές της ιστορίας της υποχρεώνεται, για μια ακόμη φορά, να ακούει φωνές παράφωνες…ισάξιες με το μέγεθος της καταστροφής που πρόσφατα υπέστη. Προέρχονται από δυο κορυφαίους θρησκευτικούς και πολιτικούς ταγούς της, που ξορκίζουν σε κάθε ευκαιρία τις ευθύνες τους κρατώντας επίμονα το πρόσωπο τους έξω από το κάδρο της τραγωδίας.

Αρχιεπίσκοπος:
«Πιστεύω ότι το τραπεζιτικό θέμα τόσο των τραπεζών όσο και του συνεργατισμού, ό,τι δεν κατάφερε ο κ. Χριστόφιας να ισοπεδώσει, άφησε τον κ. Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να το ισοπεδώσει».

Χριστόφιας:
«Το πρόβλημα των τραπεζών, το έχουν δημιουργήσει οι διοικήσεις και διευθυντικά στελέχη των τραπεζών, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος».

Αρχιεπίσκοπος:
«Διαφωνώ με τον έλεγχο που διενήργησε η Pimco και την αξιολόγηση των μετοχών με 1 σεντ. Θα έπρεπε να αξιολογηθούν με πάνω από 50-60 σεντ ανά μετοχή».

Χριστόφιας:
«Δεν μου προκαλεί έκπληξη η δήλωση του Αρχιεπισκόπου και η αναφορά του στο όνομα μου. Συνήθως ανοίγει το στόμα του, αδυνατώντας να ελέγξει τι λέει η γλώσσα του».

Αρχιεπίσκοπος:
«Κάνουν ότι θέλουν. Εκείνο που με έχει αναστατώσει είναι ότι δεν σέβονται τους ανθρώπους, που τους έπιασαν τα χρήματα, που κούρεψαν τις καταθέσεις και αντί να τους περιμένουν να βάλουν νέο συμβούλιο, νέο πρόεδρο και νέο εκτελεστικό της τράπεζας Κύπρου, ώστε να αποφασίσουν οι μέτοχοι προχωρούν αυτοί να πάρουν αποφάσεις. Γιατί αδυνατεί η Κυβέρνηση να θέσει τροχοπέδη για να σταματήσει αυτή η οικονομική κατηφόρα, λέγοντας πως στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα, δεν θα μείνει τίποτα. Έχουν βαλθεί να ισοπεδώσουν το τραπεζικό μας σύστημα και στο τέλος εκείνος που θα την πληρώσει θα είναι ο φτωχός λαός. Δεν θα την πληρώσει ούτε ο κύριος διοικητής, ούτε εγώ, ούτε ο κ. Πρόεδρος».

Χριστόφιας:
«Είναι καιρός ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου να σταματήσει να λαϊκίζει για το φτωχό λαό, αλλά να βοηθήσει έμπρακτα, με ορισμένα από τα εκατομμύρια, τα οποία έχει συσσωρεύσει ως επιχειρηματίας».

Αρχιεπίσκοπος:
«Εμείς καλά την έχουμε. Τι θα κάνει όμως ο φτωχός λαός; Η εκκλησία εγείρει φωνή και εκεί που μπορεί να βάλει τροχοπέδη θα βάλει. Δεν θα διστάσω να καλέσω το λαό σε αντίδραση διότι αν σιωπήσουμε η καταστροφή είναι βεβαία.
Είμαι σίγουρος, ότι η καταστροφή θα επέλθει στην Κύπρο».

Χριστόφιας:
«Η υπομονή έχει και τα όρια της και γι’ αυτό πρέπει να πάψει να προκαλεί το φτωχό λαό».